Riemukas piparisirkus

Riemukas piparisirkus

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen & Sara Pakarinen, Pixabay
Mitä lähempänä joulu on, sitä enemmän ympärillä leijailee pipareiden tuoksua.

Kiinteä osa joulun aikaa ovat piparienleivontatalkoot. Varsinkin lasten kanssa meno voi yltyä melkoiseksi piparisirkukseksi, jossa nähdään jos monenmoista taidonnäytettä. Aikuisten onkin syytä unohtaa turha jäykkyys ja heittäytyä mukaan lasten maailmaan.

Ennen leivonnan aloittamista lapsille kannattaa pukea esiliinat vaatteiden suojelemiseksi. Piparin valmistuessa jauhot pöllyävät ja taikinaa päätyy muuallekin kuin pellille. Varsinkin perheen pienimmille juuri lämpimään nostettu taikina maistuu parhaiten. Puolitoistavuotias Elli Hirvonen näyttää mallia ja keskittyy taikinan mutustelemiseen.

Useammalle leipojalle voi laittaa jokaiselle oman taikinaosuuden tai leipoa yhteisestä levystä. Ellin isosisarusten käsissä syntyy monen muotoisia ja näköisiä leivonnaisia. Tammikuussa 9 vuotta täyttävä Onni Hirvonen ja 7-vuotias Anni Hirvonen kaulitsevat taikinasta tasaista levyä, josta on hyvä painella muoteilla sopivia piparkakkuja. Mukana lasten riemussa ja leivonta-apuna on Hanna Tiirikainen. 

– Joka joulu tulee vähintään yhdessä perheen kanssa koristeltua pipareita, kertoo Tiirikainen.

 Lasten pitäessä hauskaa leivonnan lomassa aikuisen vastuulle jää lähinnä piparkakkujen uuniin laittaminen. Piparit palavat helposti, sillä ne ovat ohuita ja paistoaika on vain noin kymmenen minuuttia. Kun uunituoreet leivonnaiset ovat hieman jäähtyneet, on aika päästää pikkutaiteilijat valloilleen ja aloittaa koristelu.

Erilaiset koristeet kiinnitettään piparkakkuihin tomusokeritahnalla. Kaupan valmiiden tahnojen lisäksi sen voi valmistaa helposti itse sekoittamalla tomusokeriin tilkan vettä. Koristeina voi käyttää kaikenlaista pikkusyötävää, kuten karkkeja, strösseleitä, pähkinöitä ja kuivahedelmiä.

Hirvoset kertovat, että kotona tavataan leipoa enemmän tai vähemmän joka joulu. Mummon piparitaikinaohjeella syntyvät herkulliset piparit, joita on hauskaa koristella yhdessä muun perheen kanssa. 
Koristelun jälkeen pikkuleipureiden on aika nauttia työnsä tuloksesta. Herkulliset itse tehdyt piparit maistuvat parhaimmilta omien tärkeiden ihmisten kanssa.

– Leipominen on hauskaa, mutta parasta on pipareiden syöminen, kiteyttävät Onni ja Anni Hirvonen.

Mummon pipariresepti

N.150kpl

2 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl maustepippuria
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
½ tl muskottia
1 tl pomeranssinkuorta
400 g voita
5 dl sokeria
1 kpl muna
2 dl kuohukermaa
3 tl soodaa
14 dl vehnäjauhoja

1 Kuumenna siirappi ja lisää siihen mausteet.
2 Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna.
3 Kaada jäähtynyt siirappiseos, jauhoihin sekoitettu sooda ja kerma voivaahtoon. Sekoita nopeasti, jottei 
taikinasta tule sitkeää. Anna kovettua seuraavaan päivään.
4 Jaa taikina muutamaan osaan. Kauli osat levyiksi ja irrota alustasta. Tee haluamasi laisia pipareita.
5 Paista pipareita 200 asteessa noin viisi minuuttia.

HANNAN JOULUN VIETTO

Kuopiolaiselle Hanna Tiirikaiselle joulussa tärkeintä on päästä vierailemaan kummankin vanhemman luona ja päästä viettämään kiireetöntä aikaa lähisuvun kanssa. Joululomaa vietetään pelaillen ja rentoutuen yhdessä. Hänelle avaimet oikeaan joulutunnelmaan tulee herkullisesta ruuasta, yhdessäolosta, jouluherkuista sekä erilaisista valoista.

LASTEN JOULUN ODOTUS

Hirvosten perheessä joulua odotetaan  kiivaasti. Tunnelmaan on virittäydytty lukemalla jo muun muassa Mauri Kunnaksen Suomalaista Tonttukirjaa. Lapset ovat kirjoittaneet Joulupukille ensimmäisen kerran jo kesäkuussa – tosin lahjatoiveet ovat muuttuneet sittemmin vähintään kuukausittain. 

– Joulun paras juttu on piparit, julistaa Anni Hirvonen.

Joulua vietetään koko lähisuvun voimin, ja juhlimaan kokoontuvat serkut perheineen, isovanhemmat ja isomummi. Joulukuusi koristellaan aatonaattona perheen voimin. Tähti kuusen latvaan laitetaan vuorovuosin isin nostamana.

– Jännittävintä on odottaa pukin saapumista ja seurata pukin kulkua naapurista toiseen, intoilee Onni Hirvonen.

Joulun taikaa joulupukissa onkin – lapsia kiinnostaa kovasti minkä näköinen pukki on tänä vuonna. Erikoisesti pukin ulkonäkö on muuttunut vuosien varrella runsaastikin.

– Ippa namnam aluuu, kuittaa Elli Hirvonen ja haluaa piparin.

Yhteistyössä kuvauksissa

Piattacó 
Kauppakatu 49
Puh. 044 700 4600
piattaco.fi

TaitoShop
Happaniemenkatu 28
Puh. 0440 162 277
www.taitoshop.fi

Foxy Hair
Hallikatu 14
Puh. 050 029 8746
www.foxyhair.fi

Polarn O. Pyret Matkus
Puh. 017 363 6568
www.polarnopyret.fi

Hyväolonkeskus Relax
Savonkatu 18
Puh. 0400 577 380
www.hyvanolonkeskusrelax.fi

LEIVONTATUNNELMISSA JÄTKÄNKÄMPÄLLÄ

Rauhalahden Jätkänkämppällä pääsee tukkilaisromantiikan tunnelmaan. Jätkänkämppä on aito 1950-luvulta peräisin oleva tukkikämppä. Rakennus on alun perin toiminut tukkijätkien tukikohtana Nurmeksen metsähallinnon alueella, josta se siirrettiin hirsinä Rauhalahteen vuonna 1987. 

Jätkänkämppä toimii nykyään ravintolatilana, jonne mahtuu 130 henkeä. Kaikki ruokailut järjestetään noutopöydästä. Valittavana on useita erilaisia valmiita tilausmenuja. 

Tiluksilta löytyy myös savusauna, jonne mahtuu saunomaan noin 60 henkilöä. Löylyistä vilvoittelemaan voi pulahtaa Kallaveteen kesät talvet. Talvella rantaan tehdään avanto. Jätkänkämpässä ja ympäristössä voidaan järjestää monenlaista ohjelmaa erilaisista kisailuista musiikki-iltoihin. Jätkänkämpän ja savusaunan voi varata joko yhdessä tai erikseen.

Kylpylähotelli Rauhalahti
Katiskaniementie 8, KUOPIO
Jouluiset perinne- ja savusaunaillat tiistaisin 16–22
Puh. 030 608 3100
www.rauhalahti.fi

joulu
leipominen
piparit
lapset
piparisirkus
jouluherkut

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva