omakotitalon

 intensiivinen

remontti

TEKSTI NMT/SiRPa korhonen KUVAT NMT/MIRKA HAPPONEN
Anski Huuskonen ja Pekka Tiirikainen löysivät toiveet täyttävän kodin Kuopion Niiralan omakotialueelta. Intensiivinen remonttijakso alkoi heti avaimet saatua ja tupareita vietettiin jo toukokuussa 2016.

Talo tuntui heti omalta. Tarjouskaupan kautta allekirjoitimme sopimuspaperit ja saimme avaimet yhteiseen kotiin helmikuussa 2016, Anski kertoo.
Niiralan rakennuskanta tunnetaan lukuisista 1900-luvun puolessa välissä rakennetuista puutaloistaan. Niiden keskuudesta löytyy muutamia tiilirakenteisia omakotitaloja ja uusimpia, puutalojen tyyliin sointuvia rakennuksia. Myös Anskin ja Pekan valkotiilinen omakotitalo löytyy Niiralan kapeiden katujen lomasta. Vastaavanlaista ei alueelle enää saa rakentaa.  Vuonna 1976 rakennettu talo pitää sisällään yhteensä 169 asuinneliötä. Ennen talon yhteydessä oli myös autotalli, mutta edellinen asukas on tehnyt siitä omalla sisäänkäynnillä ja wc-tilalla varustetun huoneen. Nykyään tila toimii työ- ja vierashuoneena.
Remontin yhteydessä lähes kaikki sisäpinnat uusittiin lattiasta kattoon. Remonttia tehtiin hartaasti, mutta ei pitkään. Suunnitelmat pari kerkesi tehdä jo ennen omistajanvaihdosta. Kahden kodin kalusteet sopivat sulavasti uuteen yhteiseen kotiin. Takkahuone valjastettiin työkaluille, jotta elo muualla talossa sujuisi ilman työmaatunnelmaa. Pintamateriaaleja hankittiin pikkuhiljaa sopivien materiaalien löydyttyä. Anskin pojan, ekaluokkalaisen Aten, huoneen seinää koristaa graafinen numerotapetti. Lattialaminaatti löytyi sattumalta työmatkalla.

ULKOPUOLISTA REMONTTIREISKAA ei palkattu, vaan remontti toteutettiin opettelemalla, rohkeasti kokeilemalla ja kysymällä vinkkejä tuttavilta. Ainoastaan sähkötöissä käytettiin ammattilaista. Vaikka suurin osa tehtiin itse, on apukäsiä ollut tarjolla. Remonttiin ovat päässeet mukaan sekä jo omillaan asuvat Pekan lapset, että sukulaiset ja kaverit. Tuoreella parilla oli selvät säännöt remontin suhteen.

- Sovimme ennakkoon, että remontin aiheuttamat mahdolliset hermojen kiristymiset eivät saa heijastua parisuhteeseen. Yhdessä kaikki tehtiin. Yleensä menee niin, että minulta tulee ideoita ja ehdotan voisimmeko niitä toteuttaa, Anski kertoo pilke silmäkulmassa.

Keittiöön ja käytävään on valittu vinyylikorkkilattia, jonka lämpö, ääni ja pehmeys miellyttävät. Mustavalkea ja klassisen selkeä keittiö on Noblessan Katri Pitkäsen mittatilaustyönä suunnittelema ja itse asennettu. Keittiön aarre on vanha kylmäkaappi, joka on poistettu käytöstä ja toimii nyt säilytystilana. Talossa on porrastettu yksitasoratkaisu ja ensimmäiset pari askelmaa laskeudutaan olohuoneeseen. Olohuoneen katto kohoaa viistosti koko talon korkeuteen luoden tilavuutta. Tilan katseenvangitsija on talon alkuperäinen kolmen lasipallon valaisin.

- Haluttiin kunnioittaa vanhaa ja jättää muistoja 70-luvulta. Muun muassa olohuoneen lasiset valot ovat talossa olleet alusta asti. Valaisinta varjeltiin kaikin keinoin keskellä remonttia. Emme tiedä kenen suunnittelema se on, emmekä ole onnistuneet löytämään samanlaisia.

Vanhaa on kunnioitettu muuallakin. Kattolampun varjostimet takkahuoneessa ja eteiskäytävässä ovat sisäovien tapaan alkuperäisiä. Talon ensimmäinen omistaja on aikoinaan Italian messumatkaltaan löytänyt raskaat, mutta kauniit umpipuuovet.
Olohuoneesta lähtee portaat takkahuoneen yläpuoliselle parvelle, josta löytyy junnujen oma soppi kotiteattereineen ja sohvineen. Olohuoneesta pari askelmaa alaspäin avautuu takkahuone, joka on perheen lempipaikka. Sänky toimittaa sohvan virkaa ja se onkin perheen oma pesä, jossa köllötellen vietetään yhteistä aikaa. Talvisin takka on käytössä vähintään joka toinen päivä.

Kylpyhuoneen pinnat ovat saaneet uuden ilmeen kaakelimaalilla ja sauna tunnelmallisen mustan värin uusine valaistuksineen. Pukutilasta pääsee vilvoittelemaan ulkoterassille, jossa uudistuksia tehtiin kesän aikana. Terassin runkoa vahvistettiin, laudat uusittiin ja päälle rakennettiin valokate. 

- Syksy käytettiin tarkkaan hyödyksi ja viimeiset pihalaatat laitettiin maanantain ja tiistain aikana. Keskiviikkona maahan satoi lumi. Seuraavaa suvea jäi odottamaan siirtonurmi ja tonttia rajaavat aidat, kertoo Pekka.

Talo on tyylikkäästi ja viimeisen päälle sisustettu ja pintamateriaalit ovat harmoniassa harmaan ja valkean sävyissä. Pieniä yksityiskohtia on kuitenkin vielä uusimista vaille. Ulko-ovi päivitetään vielä tiiviimpään malliin ja tuulikaappi tulee kokonaisuudessaan kokemaan muodonmuutoksen. Tällä hetkellä ulko-ovesta sisään astuessa tulijaa tervehtii kirkkaanpunainen, alkuperäinen, lattia. 

kotiesittely
koti
kylässä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva