Remontoijan muistilista

Remontoijan
muistilista

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Shutterstock
Asunnon remontointi sujuu huomattavasti mutkattomammin, kun otat huomioon nämä vinkit ennen aloittamista. Mikäli omat taidot eivät riitä, aina voi turvautua ammattilaisen apuun.
Remonttikin tarvitsee luvat

Lähes kaikki asunnon kunnossapito- ja muutostyöt on ilmoitettava etukäteen taloyhtiölle. Osa remonteista on luvanvaraisia. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiölaki edellyttää ilmoitusta talon hallitukselle tai isännöitsijälle lähes kaikista tapetointia tai maalausta isommista remonteista. 

Rakennuslupa tarvitaan remontointia varten, mikäli kyseessä on esimerkiksi:

  • Korjaus- ja muutostyö, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen
  • Rakennuksen laajentaminen
  • Rakennuksen kerrosalan lisääminen
  • Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennainen muuttaminen
  • Kantavan rakenteen purkaminen ja rakentaminen
  • Kylpyhuoneen laajennus tai uusien kylpyhuone/saunatilojen rakentaminen

Toimenpidelupa riittää pienempään remonttiin, jos kyseessä on esimerkiksi:

  • Rakennuksen julkisivun muuttaminen, kattomuodon, katteen tai sen värityksen muuttaminen, ulkoverhouksen rakennusaineen tai värityksen muuttaminen, katukuvaan vaikuttavan markiisin asettaminen tai ikkunajaon muuttaminen
  • Rakennettuun ympäristöön liittyvän, erottavan kiinteän aidan tai kadun reunusmuurin rakentaminen tontille

1 SUUNNITTELE HUOLELLISESTI
Ennen remontin aloittamista suunnittele ja pohdi huolella, mitä sinä ja perheesi tarvitsette asunnolta. Osan muutostarpeista, kuten puutteellisen säilytystilan, huomaa vasta muuton jälkeen, joten aina remonttia ei kannata tehdä heti asunnon ostamisen jälkeen. Mikäli keittiö tai kylpyhuone tarvitsevat kohennusta, on kerrostaloasujan suositeltavaa selvittää ensin taloyhtiön korjaussuunnitelmat. Usein nämä remontit on hyvä ajoittaa putkiremontin ajalle.

Suunnitelmat kannattaa konkretisoida mallintamalla. Kerää esimerkiksi yhteen laatikkoon tai kansioon kaikki tarvittavat materiaalit listoista tapetteihin. Vältyt ikäviltä yllätyksiltä, kun piirrät kaikki kalusteet ja valaisimet mittakaavassa pohjakuvaan. Samalla näet, onko esimerkiksi pistorasioita tarpeeksi ja mihin johdot tulevat. Sähkösuunnitelmat kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella.

2 TEE TARKKA BUDJETTI JA AIKATAULU
Mieti mitä haluat tai voit tehdä itse. Hyödynnä omaa osaamista vähän erikoisosaamista, mutta paljon aikaa ja huolellisuutta vaativissa tehtävissä. Punnitse tarkasti, missä vaiheessa säästät aikaa ja rahaa sillä, että ammattilainen tekee saman homman tehokkaammin.

Muista lisätä budjettiin kaikki ostoslistalla olevat irtokalusteet, pintamateriaalit sekä sisustustavarat. Varaa myös kokonaisbudjetin päälle noin 10–20 prosentin rahamäärä yllätyksiä varten. 

Aikatauluta suuntaa-antavasti remontin vaiheet. Tarkempi aikataulu kannattaa pyytää kilpailutuksen yhteydessä urakoitsijoilta, sillä he osaavat arvioida täsmällisemmin kuluvan ajan. Seuraa aikataulussa pysymistä haukansilmällä ja reagoi heti, mikäli poikkeuksia ilmenee. 

3 VARMISTA LUVAT JA ILMOITUKSET
Kerrostalossa asuvan tulee muistaa, että asunto-osakeyhtiölaki edellyttää kaikenlaisista tapetointia isommista remonteista ilmoittamista taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle. He myös osaavat kertoa tarkemmin, millaisia lupia remonttia varten tarvitsee. Omakotitalon remontin lupa-asiat puolestaan hoidetaan kunnan rakennusvalvonnan kanssa. 

Muista ilmoittaa remontista ja mahdollisesta vedenkatkaisusta naapureillesi hyvissä ajoin. Pyri tekemään työt arkisin tavallisina toimistoaikoina, ja sovi poikkeuksista naapuruston kanssa. Jätä remontti-ilmoitus ja yhteystietosi vähintään ilmoitustaululle. Äänekkäistä remonteista voi varoittaa myös naapurirappuja tai jakaa tiedotteen jokaiseen kotiin.

4 KILPAILUTA JA VALITSE URAKOITSIJA
Kun korjaustöiden kokonaiskuva on selvillä, pyydä vähintään kolmelta urakoitsijalta tarjous. Tarjouspyyntöön kannattaa liittää mahdollisimman tarkka työnkuvaus, jotta kaikissa tarjouksissa huomioidaan samat asiat. Pyydä erikseen tarjous työstä ja materiaaleista. Pyydä urakoitsijalta myös suunnitelma työvaiheista ja aikatauluista.

Urakoitsijan kannattaa aina käydä paikan päällä ennen tarjouksen hyväksymistä tai työstä sopimista. Valinnassa kannattaa huomioida, että yritys on kokenut, sillä on hyvät referenssit ja luottotiedot kunnossa. Varmista myös, että urakoitsija maksaa työnantajan velvoitteensa ja että sillä on vastuuvakuutus.

Myös kotitalousvähennys kannattaa hyödyntää, jos käyttää ulkopuolista työvoimaa. Tarkista, tarvitsetko itse remonttivakuutuksen.

5 TEE KIRJALLISET SOPIMUKSET
Laadi aina kirjallinen sopimus urakoitsijan kanssa. Sopimus kannattaa teettää ammattilaisten avustuksella. Isoimmat riidat vältetään, kun kaikki remonttia koskevat asiat ovat kirjallisena ja niissä on lueteltu selkeästi molemman osapuolen vastuut ja velvollisuudet.

Tehokkain tapa todistaa ohjeet annetuiksi on sopimuksen lisäksi pyytää työnjohtajan allekirjoitus kaikkiin dokumentteihin ja toimintaohjeisiin. Talleta kuvat ja sopimukset huolellisesti – mielellään myös sähköisesti.

Lähde: rakentaja.fi

 

Lue myös: "Kotina väliaikainen asunto" >

Lue myös: "Hyvinsuunniteltu remontti palkitsee" >

remontti
muistilista
budjetti
aikataulu
kilpailutus
sopimukset
suunnittelu
luvat

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva