Remontilla
lisää
viihtyvyyttä

Kaupallinen yhteistyö, teksti Digimag/Heta Jyrälä, kuvat Digimag/Mirka Happonen
Odotetut viihtyvyysremontit parantavat asumismukavuutta.

Elämän keskellä myös kodit näkevät aikaa ja kaipaavat päivittämistä aina silloin tällöin. Kuopiossa Asuntosäätiö Asokodit tekee kaikille 30 vuotta täyttäville kohteilleen viihtyvyysremontit, joiden tavoitteena on kunnostaa sekä asunnot että taloyhtiöt. Kuopiossa ensimmäinen remonttiin menevä kohde sijaitsee Petosen Tikaskadulla.

– Viihtyvyysremontti on kyllä ollut asukkaiden päivän puheenaihe koko kesän ajan. Näitä on kovasti odotettu ja haluttu päästä päivittämään myös oman kodin ilmettä, hymyilee Katja Tervakoski.

Tervakosken mukaan remonttien tarkoituksena on parantaa viihtyvyyttä ja asumismukavuutta. Erikoiseksi remontin tekee se, että se on asukkaalle maksuton. Kattavassa remontissa kaikki asuntojen sisätilat menevät uusiksi, ainoastaan katon ja seinien maalaaminen jää asukkaalle.

– Asunnoissa vaihdetaan lattiat, keittiön kaapistot ja tasot, vessat uusitaan… Asukkaat pääsevät myös vaikuttamaan oman kotinsa materiaaleihin, kuten lattian väriin tai keittiötasoihin, Tervakoski kuvailee. 

KEITTIÖREMONTIN YHTEYDESSÄ voidaan järjestää keittiö uudelleen tai esimerkiksi muuntaa sen väliseinä moderniksi saarekkeeksi. Mikäli esimerkiksi asunnon lattiapinnat on uusittu viiden vuoden sisään, niitä ei tulla uusimaan remontissa.

– Asunnoissa voi asua normaalisti remontin ajan, kertoo Tervakoski. Hänen mukaansa esimerkiksi Tikaskadun taloyhtiön remontointiajaksi on arvioitu kaksi kuukautta, minkä jälkeen koko taloyhtiö on uusittu.

Taloyhtiöstä riippuen asuntojen lisäksi remontoidaan tarpeen mukaan myös pihaa ja yhteisiä tiloja. Joissakin kohteissa saatetaan laittaa parvekelasitukset ja toisissa ei – jos esimerkiksi parveke on sen mallinen, että lasituksen tekeminen olisi mahdotonta.

Ensimmäiset remontit alkavat vuonna 2020. Viihtyvyysremontit myös varmistavat uudelle asukkaalle kilpailukykyisen ja uutta vastaavan asunnon ilman, että se näkyy hinnassa. 

Asuntosäätiö Asokodit
www.asuntosaatio.fi

Asumisoikeus-asuminen pähkinänkuoressa

Asumisoikeusasunnon hankkiminen on vaihtoehto kodin vuokraamiselle tai omaksi ostamiselle. Asunnon saa hallintaansa maksamalla 15 prosenttia sen hankintahinnasta ja sen jälkeen kuukausittaista käyttövastiketta. Käyttövastike on aina alueen yleistä vuokratasoa alhaisempi.

Asumisoikeusasuminen sopii moneen elämäntilanteeseen, sillä siinä yhdistyvät asunnon vuokraamisen ja omistamisen parhaat puolet. ASO-asuntoa voi hallita kuten omistusasuntoa ja siinä voi tehdä kohtuullisia muutostöitä pelkällä ilmoituksella. 

Asunnon voi myös myydä tai jättää perinnöksi. Asumisoikeusmaksun saa takaisin, jos asunnosta haluaa luopua.

asuntosäätiö
asokodit
asumisoikeus
viihtyvyys
remontti
Remontointi
asumismukavuus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva