Rantatontilla mökkiunelmista totta

Rantatontilla 
mökkiunelmista
totta

Kaupallinen yhteistyö, teksti Digimag/Marlene Sanoukian, kuva Metsähallitus
Mökkitontin valinta alkaa omien mieltymysten ja tarpeiden kartoittamisella.

Hyvä suunnittelu on kaiken perusta kesämökin hankinnassakin. Monen haaveissa siintää mökki, joka sijaitsee järven tai lammen rannalla.

Mökkitonttia valittaessa kannattaa rannan läheisyyden lisäksi pohtia, millaisella etäisyydellä sen haluaa sijaitsevan kotoa ja mökkipaikkakunnan palveluista sekä miten paljon mökkiä aiotaan käyttää. Selvittää täytyy myös, millainen maaston rakennettavuus on, johtaako tontille tie ja onko tontilla vesi-, sähkö- ja viemäriliittymät.

Metsähallituksen Itä-Suomen tontteja välittävän myyntineuvottelijan Marja Lankisen mukaan ihmiset haluavat yleensä löytää juuri omannäköisensä paikan, jossa on tietynlainen maasto ja maisema. Mökkitontilta halutaan omaa rauhaa ja mahdollisuutta puuhastella ja luoda omia perinteitä.

– Etsintä on tosi tarkkaa. Asiakkaat tutustuvat kohteisiin yleensä ensin netissä, mistä löytyy kuvia ja kaava-asiakirjoja, joista näkee, mitä tontille voi rakentaa. Kohteita voi joko käydä katsomassa heti tai pyytää niistä lisätietoja. Lähtökohdat ovat hyvin erilaisia: toiset eivät halua mökille mitään ylimääräistä, toiset taas haluavat sisävessan ja muita mukavuuksia, Lankinen kertoo. 

Metsähallituksella on myytävänä ja vuokrattavana monipuolisia tontteja kautta maan. Itä-Suomessa on tarjolla noin 230 tonttia, joista suurin osa on vapaa-ajan rantatontteja. Kuivan maan tonttienkin lähellä sijaitsee yleensä venevalkama, tai niillä on rantaoikeus.

Tontit ovat kooltaan suhteellisen isoja, puolesta hehtaarista puoleentoista, ja niistä monet sijaitsevat hyvien vesistöyhteyksien äärellä, mutta omaa rauhaakin on saatavilla. Esimerkiksi Lieksan Hämeenjärvellä on tarjolla isoja, länteen avautuvia hiekkarantatontteja helposti rakennettavalla mäntykankaalla. Puumalan Laakossa Saimaan rannalla sijaitsevilta tonteilta puolestaan on vain kymmenen minuutin ajomatka Puumalan keskustaan.

– Yleensä ottaen tontteihin kuuluu tie perille ja sähköt, mutta esimerkiksi Heinäveden Suuren Humalajärven rannalla ja Leppävirralla on myös vesi- ja viemäriliittymällisiä tontteja, kuvailee Lankinen.

Tontin voi joko ostaa heti omaksi tai vuokrata. 

– Trendinä on ollut, että tontti on ensin vuokrattu ja ostettu sitten omaksi parin kolmen vuoden päästä, jolloin säästetään rahaa rakentamiseen. Vuokraoikeuden voi myös myydä eteenpäin, eli tontin vuokraaminen ei rajoita mökin käyttämistä eikä myymistä, Lankinen vinkkaa.

Metsähallitus
myyntineuvottelija Marja Lankinen
puh. 020 639 5107, marja.lankinen@metsa.fi
www.laatumaa.fi/tontit

Mökki
mökkeily
metsähallitus
pohjois-savo
Kesäopas

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva