Rakentamisen
trendit 2018

Teksti Digimag/Sisko Korhonen Kuvat Pixabay
Suomessa rakennetaan vuosittain tuhansia omakotitaloja. Mitä kuluttajat nykyisin haluavat kodiltaan?

Vähän yli puolet suomalaisista kokee omakotitalossa asumisen mieluisimpana asumismuotona. Etenkin lapsiperheet sekä 35‒49-vuotiaat arvostavat omakotitalon suomaa tilaa ja omaa rauhaa. Tutkimusten mukaan omakotitalossa asuvat ovat myöskin tyytyväisimpiä omaan asumismuotoonsa. Suosiostaan huolimatta omakotitaloja on rakennettu 2000-luvusta eteenpäin historiallisen vähän. Syinä voivat olla muun muassa kuluttajien yleinen luottamuksen puute talouteen sekä kaupungistuvan Suomen vapaiden tonttimaiden rajallisuus. Myös oma elämäntilanne vaikuttaa suuresti asumismuodon valintaan ja sen vuoksi monet nuoret suosivat kerrostaloasumista. Monella omakotitalo on silti tulevaisuuden haaveissa.

Omakotitalojen koko on muuttunut viime vuosien aikana. Nykyään suositaan pienempää ja omiin tarpeisiin paremmin soveltuvaa tilaa, eikä hukkaneliöistä haluta maksaa. Pienempää kotia on miellyttävämpi siivota, ja sitä on helpompaa ja halvempaa ylläpitää. Rahaa ei muutenkaan haluta sijoittaa asumiseen samalla tapaa kuin ennen, jotta rahaa jää muihinkin arjen hankintoihin.

EKOLOGISUUS JA energiatehokkuus ovat suomalaisille tärkeitä ominaisuuksia kotia rakentaessa. Viime vuosina onkin ollut havaittavissa huimaa parannusta omakotitalojen energiatehokkuudessa ja luonnon huomioimisessa. Kuluttajat ottavat aktiivisemmin selvää ekologisen rakentamisen vaihtoehdoista. Uusiutuvat energialähteet, kuten maalämpö, ovat yleistyneet talon lämmityksessä. Omavaraisuuden tavoittelu on nousussa etenkin sähkön tuotossa. Entistä useammalla on esimerkiksi aurinkokennoja kasvihuoneidensa katoilla, ja sähköä tuotetaan myös ilmalämpöpumpuilla.

UUSIA TRENDEJÄ ovat tummat talomaalit, erikokoiset ja tyylitellysti asetellut ikkunat sekä talojen yksinkertaisen laatikkomainen muoto. Omakotitaloihin haetaan persoonallisuutta ja omaa kädenjälkeä kadottamatta kuitenkaan perinteisen omakotitalon kodikkuutta. Uutta ja vanhaa yhdistellään erilaisilla materiaalivalinnoilla sekä selkeillä, minimalistisilla muodoilla. Suosituimpia rakennusmateriaaleja ovat puu, teollinen hirsi sekä tiilet ja kivet. Puulla on hyvin pieni hiilijalanjälki, mihin verrattuna tiilet kuormittavat luontoa selvästi enemmän. Tiili on kuitenkin aikaa kestävä ja helposti uusiokäytettävä materiaali, joka vaimentaa tehokkaasti ulkoa tulevia ääniä ja tiiviytensä ansiosta vähentää lämmityskuluja. Muitakin rakennusmateriaaleja kierrätetään ja uusiokäytetään, mikä säästää sekä kustannuksia että ympäristöä.

 

koti
rakentaminen
Trendit
omakotitalo

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva