Rakentaminen
omasta puusta

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Shutterstock
Oman metsän puita saa edelleenkin käyttää pirtin pystyttämisessä, mutta sen eteen joutuu näkemään vaivaa.

Oman puutavaran käyttäminen rakentamisessa on vähentynyt reilusti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijan Jari Heikkisen mukaan tämä johtuu rakentamisen laatukriteerien ja sertifikaattien tiukentumisesta.

– Ennen oli lähes jokaisessa kylässä kenttäsahoja, joilla oman puutavaran sai työstettyä rakennustarpeiksi, Heikkinen kertoo.
Tarkkoja lukuja oman puutavaran käytön yleisyydestä Heikkinen ei osaa sanoa. Hän kuitenkin uskoo, että oman metsän puita käytetään enemmän talousrakentamisessa kuin asuinrakennuksissa. Yleensä kaupan sahatavara on myös kustannustehokkaampi ratkaisu.

Rakennusinsinööri Petteri Heikkinen on samoilla linjoilla, sillä säästö kaupantavaraan on marginaalinen, mikäli omalle työlle laskee minkäänlaista hintaa. Hän huomauttaa myös, että rakennuksen kantavissa rakenteissa käytetyn materiaalin tulee olla lujuusluokiteltua.

PUUINFON MUKAAN valtaosa sahatavarasta lajitellaan nykyisin kehittyneillä koneellisilla menetelmillä. Sahatavara voidaan lujuuslajitella myös visuaalisesti. Se tarkoittaa puun silmämääräistä tarkastelua, kuten oksien määrää, sijaintia ja laatua sekä halkeamia, kieroutta, vääryyttä ja muita vikoja sekä vuosiluston paksuutta. Luvan visuaaliseen lujuusluokitteluun voi hankkia Suomen Sahayrittäjien koulutuksesta.

– Kenttäsahureita, joilla on visuaalinen lujuusluokitteluoikeus, on Suomessa vain satakunta. Muuhun kuin kantaviin rakenteisiin puuta saa käyttää ilman lujuusluokitteluakin, Petteri Heikkinen täsmentää.

Molemmat Heikkiset ovat käyttäneet omaa puutavaraa: Jari kodin peruskorjaukseen ja Petteri uudiskohteen rakentamiseen. He ovat yhtä mieltä siitä, että oman puun käyttäminen vaatii viitseliäisyyttä ja harrastaneisuutta. Tavaran saa ottaa monta kertaa käteen, ennen kuin se on rakenteissa.

puutavara
rakentaminen
kenttäsaha

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva