Raikas
parvekepuutarha

TEKSTI Digimag/Mirka Happonen KUVA shutterstock
Pientäkin parveketta voi piristää kukilla, tomaateilla ja herkullisilla ruokayrteillä. Kokosimme pienen oppaan, miten voit luoda parvekkeesta ihastuttavan ja viihtyisän viherkeitaan, joka elävöittää kotia.
Kasvien valinta

Oman parvekepuutarhan perustamista helpottaa, kun tietää muun muassa mihin ilmansuuntaan parveke aukeaa, paistaako parvekkeelle aurinko vai onko se varjossa ja onko se ilta- vai aamuauringon puolella. Huolellinen suunnittelu voi säästää pitkän pennin, kun kasvit pysyvät elinvoimaisena koko kasvukauden.

Auringossa viihtyvät:
Pelargoni, tähtisilmä, samettikukka, auringonkukka, petuniat
 

Puolivarjossa viihtyvät:
Lobelia, kelloköynnös, lehtikasvit, köynnöskasvit, helmililjat
 

Varjossa viihtyvät:
Ahkeraliisa, lobelia, lumihiutale, pallotuija, kartiomarjakuusi, perennat

 

 

Mitä parvekkeelle kannattaa istuttaa, riippuu ilmansuunnista, lasituksesta ja valon määrästä. Paahteisella parvekkeella kasvit tarvitsevat runsaasti vettä. Lasitetun parvekkeen olosuhteet muistuttavat lämmittämätöntä kasvihuonetta, ja aurinkoisina päivinä lämpötila voi nousta valtaosalle lajeista liian korkeaksi. Tällöin on syytä huolehtia varjostuksesta tai riittävästä tuuletuksesta.

PIENIKIN PARVEKE antaa lukuisia mahdollisuuksia puutarhan rakentamiseen. Yrttiruukut mahtuvat ikkunalaudalle, kesäkukat ovenpieleen tai amppeleina roikkumaan katosta. Viljelylaatikoissa tai isoissa kukkaruukuissa voi kasvattaa vihanneksia. Useimmille mausteyrteille riittää tavalliseen parvekelaatikkoon mahtuva multamäärä. Jopa ranskalaisen parvekkeen kaiteelle voi ripustaa pari kukkalaatikkoa piristämään omaa ja ohikulkijoiden päivää.

Jos tila antaa myöten, parvekekasvi kannattaa istuttaa kookkaisiin istutusastioihin. Ne sallivat helppohoitoisten monivuotisten kasvien kasvatuksen. Myös kastelu ja lannoitus sujuu helpommin. Parvekepuutarhaan on myös saatavilla valmiita viljelyssäkkejä. Ne ovat huolettomia käyttää, koska niihin on lisätty neljän kuukauden peruslannoite. Ongelmana on kuitenkin se, etteivät säkit todellakaan hivele katsojan silmää parvekkeella oleillessa.

ISTUTUSASTIOIDEN SUHTEEN voi antaa mielikuvituksen laukata mielin määrin. Tomaatit voi istuttaa vanhoihin kasseihin, perunat sankoihin ja mansikat puutarha-amppeleihin. Tällöin vain täytyy muistaa huolellinen lannoitus. Perunoihin pitää lisätä multaa varsien kasvun mukaan, ja paremman sadon saamiseksi tomaateista on sivuversot syytä nyppiä viikoittain pois.

PARVEKKEELLA VOI kasvattaa samanaikaisesti sekä silmäniloa että syötävää. Esimerkiksi köynnöskrassi on helppo kasvatettava ja näyttävä. Krassin kukilla on pippurinen maku, joka sopii loistavasti muun muassa salaatteihin.

JOS KASVATTAA syötäviä kukkia, niitä ei saa ruiskuttaa tuholaismyrkyillä. Lannoittaminen on luonnollisesti sallittua. Parvekekasvien lannoittamisessa kannattaa välttää kanankakkaa, sillä se haisee pahalle todella kauan. Sen sijaan lannoitteessa kannattaa suosia esimerkiksi ravinnetikkuja tai kastelulannoitetta.

 

Mökki
puutarha
Kasvit
kukkia

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva