Puurakentaminen on ilmastoteko

Puurakentaminen on ilmastoteko

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen, Pixabay
Timo Ripatti kannustaa suomalaisia rakentamaan puusta. Yhdistämällä lähimetsissä kasvavat puut ja paikallisten sahureiden työ saadaan ekologinen, tunteikas ja omiin tarpeisiin räätälöity lopputulos.
Lähipuu tulee läheltä

Vastuullinen ihminen rakentaa puusta ja suosii lähimetsien antimia sekä paikallista työvoimaa. 

Lähipuu®-tuotemerkki pähkinänkuoressa:

  • vastuullisen kuluttajan arvovalinta
  • merkki ympäristön puolesta
  • tuotteet ovat sertifioidusta suomalaisesta metsästä
  • merkki kertoo tutkitusti pienestä hiilijalanjäljestä
  • 100 %:sti suomalaista työtä

Puurakentaminen on todella ekologinen tapa rakentaa, sillä jokainen rakennuksen puukuutio sitoo 710 kg hiilidioksidia ilmakehästä. Se vapautuu takaisin ilmakehään vasta sitten, kun puu poltetaan tai se lahoaa. Huolellisesti rakennetun ja huolletun puutalon elinkaari on vähintään vuosisata.

REILUN VUODEN ajan rakentaja on voinut valita Lähipuu®-tuotemerkillä vastuullisesti tuotettua sahatavaraa. Ympäristöasiat puhuttavat nykyaikana paljon, mihin Suomen Sahayrittäjät ry on vastannut luomalla kriteeristön lähellä tuotetun puun ympäristövaikutuksista. Uusi tuotemerkki on vastaus kuluttajien tarpeisiin ja toiveisiin.

– Mietitäänpä tilanne, jossa olet menossa sahatavaraostoksille ja maksuvälineenä toimii yksi hiilidioksidikilo. Rautakaupasta saat sillä määrällä kaksi metriä sahatavaraa, kun taas Lähipuu®-merkittyä tavaraa saat 6,4 metriä, avaa yhdistyksen puheenjohtaja Timo Ripatti

Vaikka puurakentamisen hiilijalanjälki jää selvästi pienemmäksi kuin muiden materiaalien, on sahatukkien ja valmiin sahatavaran kuljetuksilla merkittävä vaikutus sen hiilijalanjälkeen. Lähipuu-sahatavara käytetään usein lähellä sahauspaikkaa, mikä tarkoittaa lyhyttä kuljetusmatkaa. 

– Parasta on, että tämä toimintatapa on oikeastaan aika perinteinen: se on aina ollut olemassa ja toteutuu käytännössä jäsenkuntamme päivittäisessä työssä. Meillä on 204 aktiivista yritystä ympäri Suomen, Ripatti kertoo.

Sahauspaikalla siirrettävällä sahalla sahatun ja ulkona aurinkokuivatun sahatavarakuution hiilijalanjälki vastaa 53 kilon hiilidioksidipäästöjä ilmakehään. Se on noin seitsemän prosenttia sahatavaraan ilmakehästä sitoutuneen hiilidioksidin määrästä. Kiinteän sahan pitemmät kuljetusmatkat ja kuivatus nostavat hiilijalanjäljen suhteessa kaksinkertaiseksi. 

– Parasta puutavaraa syntyy talvella kaadetusta ja aurinkokuivatusta puusta, jolloin puu on parhaimmillaan seuraavan kesän rakennusprojektiin, kuvailee Ripatti.

RIPATTI KANNUSTAA suomalaisia rakentamaan rohkeammin puusta, sillä olemme aina olleet taitavia puurakentajia. Monelle oman metsän puista rakennettu sauna tai pihapuusta työstetty huonekalu on tunnearvoltaan mittaamaton. Lisäksi Ripatti ehdottaa tulevalle hallitukselle lakialoitetta, siitä että kaikkien julkisten rakennushankkeiden puurakentamisen mahdollisuudet on selvitettävä. 

– Jokin kaupunki tai kunta voisi ottaa puun käyttämisen rakennushankkeissaan sydämen asiaksi ja julistautua puurakentamisen pääkaupungiksi, hän visioi. Löytyisikö kunta Pohjois-Savosta?

Suomen Sahayrittäjät ry
Puh. 040 82182 38
info@sahayrittajat.fi
www.sahayrittajat.fi

 

Lähipuu
rakentaminen
puurakentaminen
Suomen Sahayrittäjät
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva