Putkiremontin keskellä

Putkiremontin
keskellä

Teksti Digimag/Sisko Korhonen Kuvat Pixabay, All-free-download
Putkiremontti on aikaa vievä ja tehokkaasti rahaa syövä projekti. Urakan laajuudesta riippuen asukkaat ovat yleensä evakossa kodistaan keskimäärin kahdeksan viikkoa. Mitä putkiremontin aikana tapahtuu?

TIESITKÖ?

Putkiremontin keskiarvohinta on noin 700 euroa neliöltä.

Remontti tulee ajankohtaiseksi, kun vanhat putket tulevat 40-50 vuoden ikään. Tällä hetkellä Kuopiossakin uusitaan vesi- ja viemäriputkia etenkin 1960- ja 70-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa. Remontin hinta on pääkaupunkiseudulla keskimäärin 830 euroa neliöltä, kun taas muualla Suomessa noin 530 euroa neliöltä. Vanhempien talojen putkiremontit tulevat yleensä kalliimmiksi kuin elementtitalojen.

Vesivahinkojen, putkitukosten ja pienempien vuotojen välttämiseksi putket tulee silti uusia, jotta rakenteet eivät kärsisi ja aiheuttaisi suurempia ja huomattavasti kalliimpia ongelmia. Putkiremontin tarpeesta voivat myös kertoa katosta irtoilevat maalit, lisääntynyt vedenkulutus, irtoilevat laatat ja jatkuvasti tukkoon menevät viemärit. Vakuutus ei korvaa vahinkoa, jos korjausta on pitkitetty tarkoituksella.

YKSINKERTAISIN PUTKIREMONTTI on hanoihin tulevien vesijohtojen ja niihin liittyvien laitteiden uusiminen. Yleensä myös talon viemäriputket (kuten vessan putket, lavuaarit ja lattiakaivot) vaihdetaan tai viemäriputkien sisäpuolia pinnoitetaan. Remonttiin kuuluu myös WC-istuinten ja vesihanojen uusiminen. Yleensä uusiksi menevät ensimmäisenä taloyhtiön yhteiset tilat, minkä jälkeen edetään huoneistoihin. Remontti etenee linjoissa rappu kerrallaan ja vedet katkaistaan siitä rapusta, missä putkiremontti on parhaillaan käynnissä.

Asukas voi halutessaan asua asunnossaan uudistuksen ajan, mutta remontin keskellä eläminen on vähintäänkin haastava koitos. Työstä johtuva melu, vesikatkot, asunnossa ramppaavat työmiehet sekä pöly tekevät asumisesta lähes mahdotonta, minkä vuoksi moni haluaa lähteä asunnostaan suosiolla evakkoon. Monet putkiremontit ajoitetaan kesäajalle, jolloin asukkaat voivat hyödyntää vuodenaikaa lähtemällä remontin ajaksi lomamatkalle tai kesämökille. Talvella taas urakoitsijat saattavat tarjota alennusta remontista, jotta tulot pysyisivät tasaisempina vuoden ympäri.

PUTKIREMONTTIIN TULEE varautua pakkaamalla kaikki remonttialueen, kuten keittiön ja kylpyhuoneen, tavarat laatikoihin tai muovikasseihin. Myös vaatteiden tulisi olla pakattuna tiiviisti pois, jotta hieno betonipöly ei tekisi niille tuhojaan. Pölyn vuoksi tilat suojataan muovilla, mutta on hyvä viedä mm. televisiot, tietokoneet ja muut tekniset laitteet turvaan erilliseen huoneeseen ja peittää ne. Vuokralla asuvan on hyvä varautua myös siihen, että hänen tulee maksaa vuokraa remontin ajalta. Vuokran hinnasta ja sen alennuksesta pystyy kuitenkin neuvottelemaan vuokranantajan kanssa.

Jos asukas kuitenkin haluaa pysyä kotonaan remontin ajan, tulee tämän valmistautua muutoksiin arjessa. Työt alkavat usein aikaisin aamulla seitsemän aikoihin, ja siten myös työstä koituva melu lähtee käyntiin jo varhain ja jatkuu pitkin päivää. Huoneistojen ovia saatetaan myöskin pitää auki työpäivien ajan ja työmiehiä tulee ja menee, minkä vuoksi yksityisyyttä ei juurikaan ole. Vaikka oma asunto ei olisikaan vielä remontin alla, voivat muissa huoneistoissa tehtävät korjaukset kuulua omaan kotiin. Kerrostalojen putkiremontit ovat monesti suuria ja samalla vaivalla voivat mennä myös sähköjärjestelmät ja tietoliikennekaapeloinnit uusiksi. Tällä varmistetaan se, ettei asukkaiden tarvitse olla jatkuvasti uusien remonttien ja korjausten kierteessä.

 

PUTKIREMONTIN VAIHEET

1. Linjasaneeraus voi kokonaisuudessaan viedä vuosia aina suunnitteluvaiheesta itse urakointiin. Projekti alkaa lämpö-, vesi- ja viemäriputkistojen kuntotutkimuksella sekä märkätilakartoituksella. Märkätilojen tekninen käyttöikä on noin 25 vuotta. Kuntokartoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta remontin kanssa ei tule kiirettä. 

2. Märkätilakartoituksen yhteydessä hallitus voi myös kysellä osakkailta mielipiteitä ja ehdotuksia esimerkiksi märkätilan tai keittiön tilamuutoksista. Hallitus ja isännöitsijä kartoittavat remontin kiireellisyyttä ja tavoitteita ja valitsevat projektinjohtajan kilpailuttamaan hankesuunnittelijat. Projektinjohtaja myös ohjaa suunnittelua ja tekee sopimukset. Tästä hanke etenee yhtiökokoukseen, josta hallitus hakee valtuudet hankesuunnittelun tilaamiseen.

3. Puolueettomat lvi-, sähkö-, ja rakennesuunnittelijat laativat hankesuunnitelman taloyhtiön historian, tekniikan ja kuntokartoitusten tuloksien pohjalta. On tärkeää tukeutua kokeneisiin asiantuntijoihin, jotta työ etenee oikein ja ajallaan ja suunnitelmat ovat huolella tehtyjä. Eri vaihtoehtoja ja kustannuksia vertailtuaan he antavat hallitukselle hyväksyttäväksi parhaan toteutusvaihtoehdon aikataulusta ja urakkamuodosta.

Toisessa yhtiökokouksessa päätetään saatuihin tietoihin nojaten putkiremontin laajuus ja kuinka urakka toteutetaan. Myös mahdolliset muut uudistettavat kohteet, kuten sähköjärjestelmät ja tonttiviemärit, päätetään kokouksessa. Putkirikot ja -vuodot on hyvä muistaa suunnitelmaa laatiessa, sillä kosteusvahinkoja voi ehkäistä vuodonilmaisimilla ja suojaputkilla. Seuraavaksi hallitukselle annetaan valtuudet suunnittelijoiden kilpailuttamiseen, toteutussuunnitteluun ja rakennusluvan hakuun.

Toteutussuunnittelussa projektinjohtaja, hallitus ja isännöitsijä osallistuvat suunnittelijoiden kanssa putkiremontin vaiheiden laatimiseen. Remonttisuunnitelman pohjalta tehdään urakkatarjouspyynnöt, joilla kilpailutetaan useampi urakointiyritys. Valvojia remontille tulee olla sekä lvi-, sähkö-, että rakennusalan puolelta, eli yhteensä vähintään kolme.

4. Urakoitsijan valinta voi kestää noin kuukauden, jonka aikana urakoitsijat tekevät laskelmia remontin hinnasta. Projektinjohtaja laatii annetuista arvioista yhteenvedon, jonka mukaan valitaan muutama hyvä ehdokas haastatteluun. Lopullinen urakka valitaan kolmannessa yhtiökokouksessa, jossa hallitukselle esitetään hyväksytettäväksi myös parhaaksi todettu urakoitsija.

5. Remontin alkaessa remontti ja sen vaiheet esitellään osakkaille tiedotustilaisuudessa. Tiedotusvastuu siirtyy yleensä tässä vaiheessa urakoitsijalle. Pääurakoitsija mahdollisine aliurakoitsijoineen esittäytyy ja osakkaille kerrotaan huoneistokohtainen aikataulu. Urakoitsijat pitävät myös huolen siitä, että osakkaat tietävät kuinka urakka tulee etenemään ja keneen he voivat olla tarpeen tullen yhteyksissä. Tiedotustapoina urakan aikana toimivat muun muassa kirjeet, sähköpostit, ilmoitustaulut ja taloyhtiön nettisivut.

6. Työmaakokouksia järjestetään kahden viikon välein remontin ollessa käynnissä. Kokousten tarkoituksena on seurata, että urakka etenee budjetin, aikataulun ja suunnitelman mukaan. Aikataulussa pysyminen on tärkeää, sillä urakan pitkittyessä kustannukset nousevat. Kokouksiin osallistuvat urakoitsijoiden lisäksi suunnittelijat, hallituksen puheenjohtaja ja isännöitsijä. Myös mahdolliset lisätyöt esitetään ja hyväksytään kokouksessa.

7. Putkiremontin valmistuttua talossa tehdään vastaanottotarkastus, jossa varmistetaan suoritusten sopimuksenmukaisuus, taloudellinen loppuselvitys, puutteiden korjaaminen ja jälkitarkastus. Suunnittelijat tekevät loppupiirustukset rakennusvalvonnan hyväksytettäväksi. Urakoitsija neuvoo miten uusia talotekniikoita käytetään ja luovuttaa kaikki tärkeät dokumentit tarkistusasiakirjoja myöten taloyhtiölle.

8. Vastaanottotarkastuksen jälkeen urakalla on kahden vuoden takuu. Takuun aikana remontin jälki on tarkastettava huolella valvojien johdolla. Myös asukkaita on ohjeistettava laittamaan ylös ja ilmoittamaan omat huomionsa virheistä ja puutteista. Jos virheitä tai puutteita löytyy, urakoitsijalla on vastuu korjata ne takuun aikana. Hieman ennen takuuajan päättymistä suoritetaan vielä takuutarkastus. Takuun jälkeen urakoitsija vastaa vielä noin kymmenen vuoden ajan sellaisista virheistä, jotka juontuvat muun muassa työntekijän törkeästä huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä. Näyttövelvollisuus taas on tilaajalla, eli taloyhtiöllä. Putkiremontin jälkeen hallitus ja isännöitsijä laativat yhteenvedon kaikista remontista aiheutuneista kuluista ja esittävät ne osakkaille.

koti
Putkiremontti
Remontointi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva