Pieni
kesäkukkaopas

TEKSTI Digimag/mirka happonen KUVA shutterstock
Piristävät ja värikkäät kesäkukkaistutukset ihastuttavat parvekkeella ja puutarhassa. Kesäkukkamultaan istutettuina kukat kukkivat runsaammin ja ovat helppohoitoisia. Kokosimme helpot vinkit kesäkukkien istuttamiseen ja ylläpitämiseen.
kesäkukkien ainekset

- Mieleisesi ruukku tai istutuslaatikko
- Ruukkusoraa
- Kesäkukkamultaa
- Kesäkukkaravinnetta
- Taimet ja kukat

 

1 Täytä ruukut huolellisesti

Ruukun pohjalle on hyvä laittaa ainakin noin 10 senttimetrin kerros ruukkusoraa, jotta kasvin juuret saavat ilmaa. Sen jälkeen kaada ruukut täyteen uutta multaa. Jos istutat isoon ruukkuun, kannattaa pohjalla käyttää runsaasti ruukkusoraa, jotta ne ovat kevyempiä siirtää. Kesäkukat kannattaa istuttaa ruukkuun, jonka pohjassa on reikä, jotta liika vesi pääsee valumaan pois, näin kukat eivät pääse hukkumaan veteen, vaikkapa sateella.

2 Tiivistä multa kevyesti
ruukkuun tai istutuslaatikkoon painelemalla pintaa esimerkiksi käsin. Näin estät sen, ettei multa painu ja kukat vajoa liian syvälle. Muista jättää noin parin senttimetrin kasteluvara multapinnan ja ruukun yläreunojen väliin. Ruukun alle kannattaa laittaa aluslautanen, jolle mahdollinen ylimääräinen vesi pääsee valumaan.
Altakasteluruukun avulla kukan kasteluväliä saa pidennettyä. Ruukku on myös kätevä vaihtoehto kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta. 

3 Irrota taimi varovasti

taimiruukustaan, jolloin voit tarkistaa sen olevan terve. Hyväkuntoisen taimen tunnistat sen valkoisesta juuristosta, vankasta olemuksesta sekä lehdistä jotka ovat kauttaaltaan vihreät. Kaiva taimelle sopivan kokoinen kuoppa multaan, jonka jälkeen peitä taimipaakku ohuesti multaan. Ja tiivistä multa sen ympäriltä. Juurten ympärille ei saa jäädä ilmataskuja, mutta mullan lopullinen tiivistyminen taimipaakun ympärille tapahtuu sateiden ja kastelun seurauksena. 

 

4 Kesäkukkien lannoitus

on syytä aloittaa noin kahden viikon kuluttua istutuksesta, näin kukat jaksavat kukoistaa ja kasvaa rehevänä läpi kesän. Kasvit vaativat myös säännöllistä kastelua. Kastelutarpeen voi helposti arvioida kokeilemalla mullan pintaa kädellä. Kostea multa kertoo, että vesivarasto on riittävä.  Isommat ruukut pitävät kosteuden paremmin kuin pienet. Pitkillä hellejaksoilla kukat vaativat lähes päivittäistä kastelua, mutta yleensä riittää, kun kastelee ne kerralla runsaasti. Lomaillessa kesällä kannattaa huomioida kasvien kastelutarpeet, jottei ne pääse kuihtumaan loman aikana.

5 Kukat kasvattavat
uusia nuppuja ja kukkia koko kesän läpi. Kun kuihtuneet kukat nypitään pois, innostuu kasvi luomaan uusia nuppuja aktiivisesti. Versojakin voi leikellä saksilla pois, jotta kaikilla kasveilla on tilaa kasvaa ruukussa. Myös pitkät kukkaperät on hyvä karsia pois istutuksesta. Kuolleita kasvustoja voi nyppiä pois joko käsin tai saksilla ennen kuin uudet siemenet alkavat kehittyä.

Kesäkukkaopas
kukat
puutarha
hoito

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva