Pidä katostasi
huolta

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Shutterstock, Icopal, Pixabay, Kattokeskus
Katon kunto kannattaa tarkistaa ainakin syksyisin ja keväisin.

Varsinkin kovalumiset talvet kuluttavat vesikattoa. Tällä hetkellä ajankohtaisia alkavat olla 1980-luvulla tehtyjen kattojen peruskorjaukset. Kannattaa muistaa, että vakuutusyhtiöt korvaavat vain alle 30-vuotiaiden vesikattojen vahingot. Katon säännöllinen tarkastaminen ja tarvittavat huoltotoimet pidentävät katon ikää. Ajoissa toimimalla säästyy isommilta operaatioilta ja kustannuksilta.

1 PELTIKATTO
Peltikaton pinnoite voi kulua ja ruostua, minkä vuoksi se reikiintyy. Puhdista siite- ja katupöly vesiletkun ja pehmeän harjan avulla. Myös painepesuria voi käyttää pienellä paineella. Peltikaton huoltomaalauksen väli on yleensä 10–30 vuotta. Vaihteluväli riippuu käytetystä maalista ja olosuhteista. Esimerkiksi tummat värit yleensä kaipaavat huoltoa vaaleaa väriä nopeammin.

2 BITUMIKATTO
Nykyaikainen bitumikatto on puhekielessä yhä huopakatto, vaikka huopa on vaihtunut jo kestävään polyesterivahvikkeeseen ja kumibitumiin. Helppohoitoisen materiaalin huoltamiseen riittää kevyt harjaus ja oksien tai risujen pois kerääminen. Keväällä ja syksyllä kannattaa vilkaista, ovatko katteen huopien reunat käpristyneet tai haurastuneet. Haurastuneiden kohtien alta pitää myös vilkaista alusrakenteiden kunto. Kulunut kate voidaan paikata siihen sopivalla aineella. 

3 TIILIKATTO
Tiilikatto on vesitiivis, luja ja pakkasenkestävä. Katolla käydessä kannattaa tarkistaa, että tiilet ovat ehjiä ja harjatiilet sekä räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ovat kiinni. Betonikattotiilillä voi olla jopa 30 vuoden takuu, mutta yleensä ne alkavat kerätä kasvustoa 6–10 vuoden iässä. Katto puhdistetaan harjaamalla tai matalapaineisella pesurilla. Tiilet voidaan käsitellä myös siihen sopivalla pinnoitteella.

Lähde: suomirakentaa.fi

kattoremontti
vesikatto
tiilikatto
bitumikatto
peltikatto

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva