Perusta pieni

puutarha

Teksti ja kuva: Tarja Anunti
Kerrostaloparveke tai pikkupiha on parhaimmillaan elämyksellinen keidas, jossa viherpeukalo voi harrastaa ja rentoutua.

Kasvien kasvatus ei välttämättä vaadi paljoa pinta-alaa. Pieneen tilaan ja irtoruukkuihin voi luoda vehreän kokonaisuuden, joka on helppohoitoinen ja hallittavissaoleva. Oli tila minkä kokoinen hyvänsä, puutarhanperustajan kannattaa miettiä, mitä kasveiltaan kaipaa. 

- Parvekkeelle voi laittaa kasvamaan hyötykasveja viljelylaatikoihin tai luoda kauniin kukkapuutarhan. Pienellä pihalla kasveja voi toki viljellä myös avomaalla, kertoo Camilla Karivainio Viherkeskus Focuksesta.

Puutarhoilla asiantuntijat auttavat yleensä mielellään omaan puutarhaan sopivien ja helppohoitoisten kasvien valinnassa. Olennaista lajikkeiden valinnassa on ilmansuunta ja valon määrä. 

- Tietenkin on tärkeää myös miettiä puutarhan tai parvekkeen koko ja se millaiselle alustalle tai millaisiin ruukkuihin kasveja istutetaan. 

Kasvit ja kukat voi istuttaa esimerkiksi parvekelaatikkoon tai isompiin ruukkuihin. Jotkut kasvit, kuten kehäkukat, viihtyvät hyvin myös alkuperäisruukuissaan ja voivat elää niissä koko kesän, jos ruukut miellyttävän puutarhurin esteettistä silmää. 

- Hyötykasveista esimerkiksi erilaiset yrtit, kurkut ja paprikat sopivat hyvin kasvatettavaksi pikkupuutarhassa parvekkeella tai pihalla. Tomaatit ja salaatit ovat aloittelevan puutarhurin helppohoitoisia hyötykasveja. Ruusupapu ja lehtikaali taas viehättävät ulkomuodollaan ja väreillään.

Koristekasveista aurinkoiselle eteläparvekkeelle tai -pihalle sopivat Karivainion mukaan mainiosti pelargoni, marketta tai kehäkukka. Varjoisampaan puutarhaan kannattaa istuttaa neilikkaa, senettia ja verenpisaraa. 

MYÖS KODIN SISÄKASVIT voi siirtää kesällä ulos parvekkeelle tai terassille happea ja aurinkoa haukkaamaan. 

- Yleisesti ottaen kaikki kasvit pitävät ulkona olosta ja useimmat sisäkasvit voi siirtää pihalle kesällä, silloin kun hallayöt ovat ohi. Jos parvekkeella tai terassilla on lasitus eikä lämpötila mene pakkasen puolelle, voi joitakin kasveja pitää siellä ympäri vuoden.

Puutarhamyymälät pursuavat kauniita terasseille parvekkeille ja pihoille sopivia sisustusesineitä: koristepatsaita, kynttilälyhtyjä ja tekstiilejä. 

- Yhä enemmän puutarhassa kiinnitetään huomiota myös somistamiseen. Kokonaisuus syntyy hyödyllisten esineiden ja somisteiden yhdistelmistä. Vain mielikuvitus on rajana. 

 

puutarha
Piha
Istutus
Kevät
puutarhuri
Kasvit
Viherpeukalo

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva