Persoonallinen piha palkisee 

vaivannäön

Teksti: Jarmo Seppälä Kuvat: Petr Kratochvil, Jarmo Seppälä
Persoonallinen ja toimiva piha vaatii hieman suunnittelua ja vaivaa, mutta se kannattaa. Toimiva piha on jaoteltu erilaisiin osiin ja pihassa on sopivasti kukkia ja muita kasveja. Kiveykset ja muut rakennelmat täydentävät koko tontin ilmeen

Olipa piha iso tai pieni, se pienenee joka vuosi kasvien kasvaessa, ellei kasveja karsita. Vanhat kasvit kannattaa uudistaa ja isot puut tarvittaessa kaataa tai ainakin karsia sopivasti.

Vuosihuollossa tontin huonokuntoiset puut poistetaan tarvittaessa ammattilaisten voimin, istutusten kunto käydään läpi ja nurmikko haravoidaan tai käytetään lehtipuhallinta.

Nurmikkoa lannoitetaan vuosittain ja samalla hapan maa tarvittaessa kalkitaan. Jos maa on kovin tiivis, siihen tehdään pieniä reikiä esimerkiksi talikoilla ja reikiin kaadetaan hiekkaa.

- Teettämällä maa-analyysin saa pihastaan tarkan lähtötilanteen ja voi miettiä, mitä hoitoa nurmikko tarvitsee ja mitkä kasvit pihalla menestyvät, pihasuunnittelija Marjo Haatainen Savon rakennushanke Oy:stä sanoo.

UUDEN NURMIKON teko tai pahasti talvivaurioitunut nurmikko syntyy samanlaisin konstein. Vanha nurmikko jyrsitään kuohkeaksi ja päälle laitetaan uutta multaa, yhteensä multakerros on noin 20-senttinen. Multa jyrätään tasaiseksi ja pintaan kylvetään siemenet. Kun ruoho kasvaa, silpuksi ajetun ruohon voi jättää lannoitteeksi.

Kevätkauden alkutöitä ovat suunnilleen huhtikuun loppuun mennessä tehtävät omenapuiden ja koristepuiden oksien leikkaukset. Sen sijaan esimerkiksi vaahteran, koivun ja kirsikkapuun leikkaukset tehdään syksyllä, ja kuusiaidan leikkaamiselle ei ole kovin tarkkaa ajankohtaa.

Perennoja istutettaessa korkeat kasvit voidaan kukkapenkissä sijoittaa taakse, matalammat eteen. Esimerkiksi sipulikasvit ja angervot ovat helppohoitoisia. Perennoja on syytä jakaa viiden-kymmenen vuoden välein, jolloin kotipuutarhuri saa uusia taimia ja vanhat kasvit kohentuvat.

- Vaihtelua pitkin kukintokautta tulee siitä, että penkissä on niin keväällä, kesällä kuin syksyllä väriä ja loistetta. Joissakin kasveissa on hyvä syysväri lehdissä. Hienosti loppukesästä kukkivissa syysleimussa on monenlaisia värejä eri sävyn punaisista valkoiseen, Haatainen esittelee.

HYVÄ SUUNNITELMA voisi olla se, että samassa kukkapenkissä on ainakin kymmenen kappaletta yhtä kukkalajia kuin yksi kukka kymmentä lajia. Kesämökillä kukat voisi valita vaikkapa niin, että kukinta on silloin parhaimmillaan kun asukkaat itsekin ovat paikalla.

Kesäkukat ruukuissa vaikkapa patioilla tai parvekkeilla täydentävät pihan muuta kukkamaailmaa.

Haatainen muistuttaa, että erilaiset havupuut, kuten tuijat, kuuset, katajat ja kääpiovuorimänty, ovat hyviä taustakasveja ja antavat pihaan vihreyttä myös talvella. Kotipuutarhurin pitää vain istuttaessaan tietää, mikä kasvi pitää kosteasta ja mikä kuivasta kasvupaikasta.

Pensaiden ja puiden juurelle kannattaa laittaa puunkuorikatetta. Se pitää sekä maan sopivan kosteana ja rikkakasvit kurissa ja antaa pihalle huolitellun ilmeen.

Puutarhan laitto ja hoito vaativat omat toimensa, joihin kannattaa perehtyä. Perusajatuksena voisi olla, että marjojen ja omenapuiden kotitarvekasvatuksessa ei tarvitsisi käyttää torjunta-aineita.

JOS VANHOJA marjapensaita kiusaavat esimerkiksi punkit tai virustaudit, voisi myrkyttämisen sijaan miettiä pensaiden poistamista kokonaan ja uusien istuttamista.

Rakennettu piha on helppohoitoinen ja korostaa talon tyyliä. Altaat, erilaiset kiveykset, polut ja laatoitetut tai kivetyt kulkuväylät sekä pihakeittiöt ja grillauspaikat tekevät pihasta persoonallisen. Patiosta tulee hyvällä suunnittelulla ja kalustuksella hyvä kesäolohuone.

- Uima-altaan rakentaminen ja altaan huolto ei ole kovin suuritöistä, Haatainen vinkkaa.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva