Persoonallinen

joulukoti

Teksti ja kuvat: NMT/Tarja Anunti
Luovan elämäntapasisustajan, Leena Karhusen, koti Karttulan kylällä uhkuu perinteistä ja persoonallista joulutunnelmaa. Vanhan ja kierrätetyn kaverina kodissa on paljon itsetehtyä ja tuunattua.

Keltainen hirsirunkoinen 1946 rakennettu puutalo nököttää kirkkotien varrella kylänraitilla. Sen pihassa avautuu oma maailmansa. Talon portaat ja kuisti sekä punaisen pihasaunan edusta tuikkivat lyhtyjen valossa. 

Talon emäntä, Leena Karhunen, tulee tyttärensä, Malla Karhusen kanssa vastaan lämpimän hymyn kera. Hän kertoo laittaneensa joulua vasta vähän, alkuun. Tunnelma kehkeytyy juhlapyhien lähetessä päivä ja tavara kerrallaan. Milloin mitenkin. 

- Kaikkia esineitä voi käyttää toisin, kuin niiden käyttötarkoitus on alun perin määritelty. Pitää uskaltaa rikkoa rajoja ja nähdä vanhat asiat uudessa valossa, hymyilee Karhunen. 

LASTENHOITAJANA PÄIVÄTYÖTÄÄN tekevä Karhunen on opetellut nykyviestinnän salat. Hän on aktiivinen Instagramin käyttäjä ja pitää sisustusblogia StyleRoom-ryhmässä. Parikymppinen Malla-tytär auttaa äitiään digiajan ihmeissä tarvittaessa. 

- Kuvien kautta tarkastelen myös sisustusratkaisujani täällä kotona. Kuvassa näen, mikä toimii ja mitä pitää muuttaa. Blogiin kuvaan järjestelmäkameralla ja Instaan ihan kännykkäkameralla. Sen käyttö on nopeaa ja on mukava kuulla kommentteja seuraajiltani. 

KARHUSEN TALOSSA on 110 neliötä alakerrassa ja 60 yläkerrassa. Alakerrassa on tupakeittiö, kaksi kammaria sekä eteinen ja saunatilat. Yläkerrassa on kaksi kammaria. Lähes joka huoneessa on oma tulisijansa: tuvassa leivinuuni ja kammareissa pystyuuneja. Talossa asuu Karhunen aviomiehensä ja kahden kissansa kanssa. 

- Olemme asuneet täällä nyt viisitoista vuotta. Kun ostimme tämän, talo oli ollut muutaman vuoden tyhjillään ja surkeassa kunnossa. Silti heti ensimmäisen kerran tupaan astuttuani tunsin tulleeni kotiin. Ihanat ruutuikkunat ja iso leivinuuni suorastaan kutsuivat pelastamaan talon. 

- Viimeinen lähtijä oli unohtanut vintin ikkunan auki, ja linnut olivat vallanneet yläkerran. Vanha räsynukke lojui uunin edessä, muutama halko oli jäänyt puulaatikkoon. Siitä se alkoi, rakkaus tähän ihanaan taloon.

JOULUN ALLA koti on uskomaton tuulahdus perinteistä tunnelmaa. Punaista on käytetty ronskisti ja silmäniloa tuovat kauniit vanhat käyttöesineet, joita on pistetty esille ja tuunattu kekseliäällä tavalla. Karhunen pistää sisustuksen ilmeen uusiksi kolme-neljä kertaa vuodessa. Huonekaluihin hän ei koske, mutta esineet ja tekstiilit muuttuvat. 

- Minulla on yläkerrassa oma harrastehuoneeni ja vinttivarastot, joissa askartelen ja säilytän sisustuskamppeita. Kyllähän tämä harrastus tilansa ottaa, naurahtaa Karhunen. 

PIENIÄ ASIOITA muutellaan juhlien ja niiden teemojen mukaan. Suuremmat linjat vaihtuvat kausittain ja vuodenkierrossa. Yksikään joulu ei näytä aivan samalta. Aina on jotain uutta – tai vanhaa. Karhunen asioi sisustusostoksilla enimmäkseen kirpputoreilla. 

- Joulutunnelma syntyy siitä, miltä kotona näyttää, väreistä ja valosta. Tietenkin myös tarjoilut ja kattaukset ovat tärkeitä, mutta minulle ykkösjuttu on se, mitä silmä näkee. 

- Punainen on lempivärini ja se korostuu jouluna. Silloin panen esille enemmän punaisia esineitä ja tekstiilejä. 

- Tykkään laittaa joulun hyvissä ajoin, joulukuun alussa ja riisua sen pois vähitellen loppiaisen jälkeen. Talviset tekstiilit vaihtuvat sitten keväisempiin. 

TUTTUJA JA rakkaita esineitä on paljon. Kaikkea ei pistetä kiertoon ja joka huoneesta löytyy monia kerrostumia muistoineen. Tärkeimpiä Karhuselle ovat tuvan ruokapöytä, joka on lapsuudenkodista tulipalonkin läpi säilynyt sekä oman äidin kutomat räsymatot, joita vaihdellaan värimaailmojen mukaan. Niitä on ripoteltu joka huoneen lattialle.

Malla-tytär puolisoineen opiskelee Jyväskylässä, mutta käy lapsuudenkodissa usein. Hänen huoneensa yläkerrassa komeilee lilan ja harmaan sävyissä. Muutoin viileä huone lämpenee kamiinalla silloin kun tytär tulee kylään. Äidin sisustuskipinä on tarttunut myös tyttäreen. 

- Makuni on hillitympi ja värimaailma maltillisempi, kuin äidillä, mutta luovuus kukkii yhtä lailla. Olennaista on se, että kaikkea ei tarvitse ostaa uutena eikä kuluttaa paljoa rahaa. Kirpparit ovat mainioita sisustuskauppoja, kertoo nuorempi Karhunen. 

Jouluna tytär tulee jälleen kotiin. Tärkeintä hänelle ovat joulun perinteet ja kodin tunnelma, jota hän luo yhdessä perheensä kanssa. 

- Kaikki menee aina saman kaavan mukaan ja silti sinne mukaan mahtuu paljon vaihtelua ja tunnelmaa. On riisipuurot, joulurauhat, kokkailut ja joulusaunat. 

Karhusen vinkit joulutunnelman luomiseen kukkaroa ja ympäristöä säästävästi

1Luonnonantimet
Luonto on pullollaan kauniita sisustuselementtejä. Oksia, havuja, käpyjä. Niistä voi rakentaa asetelmia, kransseja ja koristeita. Niitä voi käyttää sellaisinaan, koristeltuina tai maalattuina. 

 

2Kynttilänvalo
Kynttilänvalo on edullinen ja iänikuinen taika joulutunnelman virittelyyn. Kynttilät eivät maksa paljoa ja niitä löytyy jos jonkinlaisessa koossa ja kuosissa. Kynttilänaluseksi käy moni esine, kuten kakkuvuoka, keittokauha tai vanha pullo.  

3Kirpputorit
Joulukrääsää ei tarvitse ostaa uutena kaupasta. Kirpputorit ovat oikeita aarrearkkuja: pullollaan jouluisen värisiä esineitä, kuten punaisia patoja ja kattiloita sekä käytettyjä koristeita. Niitä voi käyttää semmoisenaan tai tuunata omaan makuun sopiviksi.  

joulu
joulukoti
sisustus
joulusisustus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva