Paloturvallisen

kodin perusteet

Teksti: Tiia Pitkänen Kuva: Peltaco Oy
Jokainen pystyy vaikuttamaan oman kodin turvallisuuteen ennakoimalla mahdolliset vaaratekijät ja minimoimalla ne nykyaikaisten turvavälineiden avulla. Paloturvallisuutta kannattaa vaalia lähtemällä li

Palovaroitin kuuluu jokaiseen kotiin, ja on tärkeää, että se on toimiva, eli paristot on vaihdettu ja laite on ylläpidetty toimintakuntoisena. Muuten se ei paljoa auta, naurahtaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino.

Peruspalovaroittimen paikka on katossa, ja se reagoi vain ja ainoastaan savuun eikä tunne häkää tai nestekaasua. Jos kotona tai kesämökillä on tulisija tai kaasukäyttöisiä ruoanlaittovälineitä, kannattaa pohtia, hankitaanko lisäksi nestekaasuvaroitin sekä häkävaroitin. Leino kertoo nestekaasuvaroittimen paikan olevan lattianrajassa lähellä nestekaasupulloa, sillä nestekaasu on ilmaa painavampaa ja vajoaa alas. Koska häkä on samanpainoista kuin ilma, se liikkuu ilmavirtausten mukana, mikä tekee häkävaroittimen paikan valinnasta hieman kinkkisempää. Leino suositteleekin lukemaan varoittimen mukana tulevat ohjeet huolellisesti, ja perehtymään tilan ilmanvaihtoon. Yksi hyvä vaihtoehto on sijoittaa yksi häkävaroitin seinälle suunnilleen oman pään korkeudelle, ja toinen kattoon lähelle tulisijaa.

Joko sinulla on pelastussuunnitelma?

Osaisitko toimia, jos asuin- tai työpaikallasi syttyisi tulipalo? Pelastussuunnitelman laatiminen on hyvä keino paloturvallisuuden maksimointiin.  Kyseessä on kiinteistökohtainen suunnitelma, joka sisältää toiminta-ohjeet vaaratilanteessa, ja kiinteistöstä pelastautumiseen hätätilanteessa.

- Pelastussuunnitelmaan kuuluu kiinteistön ulko- ja sisäalueiden kartoitus, joka kattaa rakennuksen kellarista ullakolle, ulkoalueet sekä poistumistiet. Suunnitelmassa käydään läpi paitsi tulipaloja ennaltaehkäisevät toiminnot, myös alkusammutusvalmius, toimintaohjeistus ja hätätieopastus tulipalon sattuessa, kertoo Peltaco Oy:n huoltopäällikkö Markus Korhonen.

 Pelastussuunnitelmaan kuuluu toiminta- ja turvallisuusohjeet, jotka pitävät sisällään ohjeistukset tulipalon, väkivallan, vesivahingon, pommiuhkan, sähkökatkojen ja tapaturmien tapahtuessa. Lakisääteisesti pelastussuunnitelma tulee laatia liikekiinteistöille, sekä taloyhtiöille, joissa on kolme tai useampia huoneistoja, mutta pelastautuminen ja sen suunnittelu on hyvä huomioida myös omakotitaloissa. Pelastussuunnitelman laatii koulutettu turvallisuuden asiantuntija, joka kiertää kohteen ja käy läpi riskikohdat.

- Asiantuntija osaa tarttua epäkohtiin ja korjattaviin osa-alueisiin, kuten puuttuviin opasteisiin, tukittuihin poistumisteihin ja määräaikaistarkastuksiin esimerkiksi väestönsuojien ja sammuttimien osalta, Korhonen tiivistää.

Uudemmissa rakennuksissa asuntojen palovaroittimet on kytketty sähköverkkoon, jolloin huolto ja valvonta kuuluvat taloyhtiölle. Tässäkin tapauksessa Leino kehottaa kuitenkin olemaan aktiivinen ja tiedustelemaan itse taloyhtiöltä ohjeita, kuinka toimia.

Kun palovaroittimien toimivuus on testattu, Leino muistuttaa, että jokaisesta taloudesta tulisi löytyä alkusammutusvälineistöä, eli sammutuspeite ja mahdollisesti nestepohjainen sammutin. Myös jauhesammutinta voi toki käyttää, mutta hän suosittelee nestesammutinta huomattavasti siistimpänä ja kuitenkin yhtä turvallisena ja helppokäyttöisenä ratkaisuna.

- Jos jauhesammuttimen laukaisee keittiössä, tulee samanlainen sotku, kuin jos heittäisi ison jauhopussin ilmaan, hän selittää.

Erityisesti keittiötiloihin on nykyään tarjolla tekniikkaa, joilla mahdollistaa turvallisempi ja varmempi ruoanlaitto. Myös ikääntyvät ihmiset on otettu huomioon suunnittelutyössä. Uutta liettä hankittaessa Leino kehottaa ennakoimaan, olisiko hyvä ostaa liesi, jossa on valmiiksi rakennettuja turvaominaisuuksia.

- Saatavilla on monenmoista tekniikkaa, riippuen kuinka tehokasta suojausta haluaa - alkaen siitä, että liesi napsahtaa automaattisesti pois päältä. Parhaimmillaan liesikupuun yhdistettynä sammutusominaisuus sammuttaa levyn, ja jos näkyvillä on liekkejä, tekee alkusammutuksen. Uudet liedet oppivat ja tarkkailevat ruoanlaittajan tottumuksia, kuinka liedellä toimitaan, ja osaa reagoida, jos huomaa jotain poikkeuksellista.

Leino heittääkin pallon ikäihmisten ja vammautuneiden omaisille, ja kannustaa heitä olemaan aktiivisia, ehdottelemaan erilaisia kodin turvaratkaisuja ja järjestelemään asioita läheisten apuna.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva