Omakotitalotontteja riittää

Omakotitalo-

tontteja riittää

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Heidi Lappalainen, Pixabay
Unelmatalolle löytyy Kuopiosta hyvin tontteja. Myös ranta-asuminen on mahdollista ja uusia tontteja luodaan pikkuhiljaa.

Kuopion kiihkeä rakentamistahti näkyy tonttitarjonnassa. Vuoden 2018 kaavoituskatsauksen mukaan kerrostalorakentamisen tonttitilanne on välttävä, mutta se paranee parin seuraavan vuoden aikana. Vuonna 2019–2020 rakentamiseen osoitettujen alueiden asemakaavat valmistuvat, minkä jälkeen aletaan rakentaa kunnallistekniikkaa. 

‒ Varsinkin kerros- ja rivitalotonteissa on hurjasti kysyntää. Suuri osa uudesta asuntotuotannosta on kaupungin tonteilla, taustoittaa tonttipäällikkö Jarkko Meriläinen. 

Meneillään olevia rakennusprojekteja on muun muassa Maljalahdessa, Puijonlaakson etelärinteellä, Saaristokaupungin Kaivannonlahdessa ja Keilanrinteellä, jonne rakennetaan kerrostalojen lisäksi myös rivitaloja. Mölymäen uusi asemakaava on tullut voimaan ja rakentaminen voi käynnistyä ensi vuonna. Lisäksi Hatsalan alueelle kaavoitetaan uusi uimahalli ja täydennysrakentamisen mahdollisuuksia tutkitaan.

‒ Pientalojen rakentaminen keskittyy Hiltulanlahteen, jonka kakkosalueella rakennetaan seuraavat kolme–neljä vuotta. Sen jälkeen on vuorossa Hiltulanlahden kolmosalue. Tänä vuonna Kuopioon valmistuu noin 120 omakotitaloa. Saaristokaupunki alkaa omakotialueiden osalta olla jo täynnä, mutta sinne valmistuu kerros- ja rivitaloja, Meriläinen kertoo.

HILTULANLAHDEN JÄLKEEN seuraavat uudet pientaloalueet tulevat Vanuvuoren itäpuolelle 2020-luvulla. Alueella on paljon rantaviivaa, joten sinne kannattaa suunnata, mikäli haaveilee vesistön äärellä asumisesta.

‒ Vanuvuoreen rakennetaan Pirttiniemestä silta salmen yli. Tulevat reitistöt, rakentamisalueet ja tarvittava palveluverkosto selvitetään yleiskaavoituksen yhteydessä ja myöhemmin tarkemmin asemakaavassa, Meriläinen kertoo.

NYKYISISSÄ KESKEISEN kaupunkialueen asemakaavoissa on noin 260 kaupungin omistamaa, tyhjää ja vapaata tonttia. Näistä noin 60 kappaletta on käytettävissä tänä vuonna alkavaan rakentamiseen, ja loput on Hiltulanlahden asemakaavan piirissä olevia vuonna 2019 tai myöhemmin rakennettavia tontteja. Omakotitalotonttien arvioidaan riittävän neljäksi vuodeksi.

Valtaosa kaupungin tonteista on vuokratontteja, jotka asukas voi halutessaan lunastaa itselleen talon rakentamisen jälkeen. Yleensä vain rantatontit myydään suoraan. Kun alueen tontit tulevat ensimmäistä kertaa haettavaksi, kaupunki järjestää noin kuukauden kestävän julkisen haun. Muutoin vapaana olevat tontit ovat jatkuvassa haussa.

‒ Tonttikaupassa kysyntä riippuu alueesta. Kevään tulo vilkastuttaa tonttikysyntää, uskoo Meriläinen.

 

koti
asuminen
Tontit
omakotitalo
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva