Näin kaadat

puun oikein

Teksti ja kuvat: Rieti Jauhiainen Ohjeet: Pohjois-Savon mhy / Jorma Pasanen, Jari Pasanen
Ärsyttävä näköeste tontin nurkalla tai tarve polttopuulle. Siinä jo kaksi yleistä syytä kaataa puu ja ammattilaisen ohjeilla se onnistuu. Kaatosuunta on valittava poispäin ihmisistä, rakennuksista, sähkölinjoista ja muista esteistä.

1.Tarkasta välineet

Moottorisahan ketjun on oltava terävä ja osien tiukasti kiinni. Myös vängän eli kaatoraudan on hyvä olla käsillä. Kypärä, kuulosuojaimet ja metsurinkengät ovat ensiarvoisen tärkeät turvavarusteet.

2. Sahaa kaatokolo

Kaatokolo sahataan kaatosuunnan puolelle. Sahaa ensin kolon pohja suoraan ja sitten yläviistosta n. 45 asteen kulmaan. Pyri mahdollisimman tasaiseen ja siistiin jälkeen. Näin puu kaatuu aikanaan tarkemmin haluttuun suuntaan.

3. Varmista kaatosuunta

Kaatokolon oikea suunta kannattaa varmistaa vielä kertaalleen käyttämällä esimerkiksi vänkää apuvälineenä. Jos kolo on "vinossa" kaatosuuntaan nähden, sitä voidaan vielä hieman muuttaa.

4. Huomioi pitopuu

Kuori puun pehmeä pintaosa pois kaatokolon kohdalta puun molemmilta sivuilta. Näin näet helpommin pitopuun paksuuden. Pitopuu on muutaman sentin kaistale, jota ei sahata. Se on "sarana", jonka varassa puu kaatuu.

5. Tee paikka vängälle

Kuori puun pehmeä pintaosa myös kaatokolon vastakkaiselta puolelta. Näin kaatoraudan saa aikanaan asetettua tukevasti kovaa runkoa vasten.

6. Aloita puun poikki sahaaminen

Sahaa kaatosuunnan vastakkaiselta puolelta kiertämällä sivulta sivulle niin, että pitopuun kohdat jäävät ehjiksi. Älä missään vaiheessa mene itse kaatosuunnan puolelle.

7. Aseta vänkä ja sahaa loppuun

Keskeytä sahaus, kun puu on vielä turvallisesti pystyssä. Aseta kaatorauta kärki edellä sahan tekemään uraan. Sahaa nyt puu loppuun. Voit auttaa puun kaatumista vääntämällä kaatoraudalla.

8. Kaadettu puu

Timber! Pitopuu näkyy terävänä kaistaleena puunrungon pohjassa. Puun kaatuessa on syytä olla valmiina väistämään kauemmaksikin, jos runko pomppaa esimerkiksi kannosta tai kivestä. 

puu
puunkaato

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva