Muuttajan

muistilista

TEKSTI nmt/mirka happonen KUVA PIXABAY
Pelkästään sana muutto on omiaan nostamaan useimpien ihmiset ihokarvat pystyyn. Muuttamiseen liittyy useimmiten ajatus stressistä ja valtavasta työmäärästä. Viisailla valinnoilla voi kuitenkin helpottaa muuttoa ja tehdä siitä mukavan tavan hankkiutua eroon ylimääräisestä tavarasta. Keräsimme muuttajaa varten pienen muistilistan, jota noudattamalla pystyy välttämään yleisimmät muuttoon liittyvät kompastuskivet.

1 Muuttoilmoitus kannattaa tehdä viimeistään viikon kuluessa muutosta. Aikaisintaan sen voi tehdä kuukautta ennen muuttopäivää. 

2 Posti kannattaa kääntää uuteen osoitteeseen ajoissa. Voit ilmoitusta jättäessäsi päättää, haluatko tiedon osoitteenmuutoksesta menevän ainoastaan postille vai myös väestörekisteriin. Useimmat isot yritykset päivittävät asiakastietokantansa väestötietojärjestelmän kautta. Ole kuitenkin tarkkana, sillä olet osaltasi vastuussa siitä, että laskut päätyvät muutossa oikeaan osoitteeseen ja että ne maksetaan ajoissa. Muista myös ilmoittaa uusi osoitteesi työnantajalle. 

3 Muuttoauto sekä muuttoapu kannattaa hankkia ajoissa. Muuttofirmoilla on kiireisiä aikoja, kuten viikonloput ja kuunvaihteet. Kiireisin muuttosesonki sijoittuu kevään ja alkusyksyn välille. Useimpien muuttofirmojen kautta on ostettavissa tai vuokrattavissa muuttolaatikoita. On hyvä muistaa, ettei laatikoita kannata pakata liian täyteen, sillä pettävä laatikon pohja on ikävä yllätys kantopuuhien keskellä. Helposti likaantuvat huonekalut kannattaa suojata kunnolla.

4 Internet-yhteyden siirrosta kannattaa sopia ajoissa operaattorin kanssa, jotta vältyt ikäviltä katkoksilta verkon käytössä. Ota huomioon, että muuton myötä vanhaan sopimukseesi voi tulla muutoksia. 

5 Tee uusi sähkösopimus samalla kun irtisanot vanhan. Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa ennen uuden tekemistä. Ota huomioon, että sähkösopimuksen kannattaa olla voimassa uudessa osoitteessa jo muuttopäivänä.

6 Omakotitaloon muuttaessasi sinun pitää tehdä myös muut tarvittavat sopimukset, kuten vedentoimitus- ja jätehuoltosopimukset. Jos talossa on öljylämmitys, tarkista öljyn määrä ja riittävyys.

7 Jos sinulla on kotivakuutus, sinun kannattaa tarkistaa vakuutusyhtiöltäsi onko se riittävä uuteen asuntoon. Kotivakuutuksen vuosihinta määräytyy useimmiten asunnon neliömäärän mukaan. Huoneiston koon kasvaessa vakuutusmaksusi saattavat nousta hieman. Sinun on hyvä ilmoittaa myös tarkka muuttopäivä vakuutusyhtiöllesi. Muuton yhteydessä saattaa tapahtua haavereita.

8 Asunto kuuluu siivota muuton jälkeen. Huomioitahan myös tyhjentää ullakko- ja kellarikomeron sekä autotallin. Muutto on hyvä syy hankkiutua eroon kaikesta turhasta ja ylimääräisestä tavarasta.

9 Muuton yhteydessä voi tapahtua kaikenlaista. Muuton kustannukset saattavat kasvaa yllättävien muuttujien myötä. Muuttoautoon on suositeltavaa ottaa omavastuun poistava vakuutus ja irtaimisto kannattaa suojata kunnolla. Sijoittamalla muutaman satasen enemmän, voit säästyä tarpeettomilta lisäkustannuksilta. 

muutto
asunto
koti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva