Mökkisaunan

päivitys

Teksti: Tarja Anunti Kuvat: Sari Jalkanen
Kesämökin pesutilaan saa uutta ilmettä pienillä muutoksilla. Suurempi remontti vaatii yleensä ammattilaisen suunnitelman ja avun.

Suomalainen perinteinen mökkisauna on vaatimaton. Edelleen monessa kesämökissä on pelkkä ulkohuussi ja peseytyminen tapahtuu järvestä kannettavalla vedellä. Pesutila on löylyhuoneen yhteydessä, jossa suihkun sijasta käytetään vedenlämmityspataa, saaveja ja kauhoja. Monelle tämä kaikki tarjoaa mahdollisuuden arjesta irrottautumiseen ja rentoutumiseen.

- Moni mökkeilijä haluaa edelleen säilyttää kesäasuntonsa pesutilat perinteisinä. Pesutilojen uudistus voikin olla pelkkää pintojen käsittelyä ja tuunausta, kertoo Antero Taskinen Kuopion Mökkikeskuksesta, joka toteuttaa loma-asuntojen remontteja, talonmiestöitä ja piha-alueiden töitä.

Taskisen mukaan mökkisaunaan saa raikastusta esimerkiksi lattia- ja seinäpintojen sekä lauteiden käsittelyllä tai vaikkapa kiukaan uusimisella. Mökkisaunan tummentuneet hirret voi valkaista soodapuhalluksella, joka on hiekkapuhallustakin hellävaraisempi tapaa puun kirkastamiseen. Puhaltamalla puhdistettu puu voidaan jälkeenpäin suojata ja värjätä saunan suoja-aineella tai öljyllä.

- Saunan värimaailmaa saadaan muutettua lauteiden käsittelyllä. Pinnat voidaan käsitellä tummemmaksi tai vaaleammaksi. Jos saunaan tulee sähköt, voidaan myös valaistuksella vaikuttaa tunnelmaan paljon.

VAIKKA UUSIIN loma-asuntoihin rakennetaan usein nykyaikaiset, ympärivuotiseen asumiseen soveltuvat pesutilat laattalattioineen, sisävessoineen, suihkuineen ja monesti myös sähkökiukaineen, korostuu kesämökkeilyn perinteiden vaalimisen trendi. Jos kesämökki halutaan muuttaa talviasuttavaksi tai muutoin päivittää perusteellisesti nykyaikaan myös pesutilojen osalta, on remontintarve pientä tuunausta mittavampi.

- Silloin pitää ottaa huomioon loma-asunnon lämmitysjärjestelmät, seinäratkaisut ja vesieristykset.  Teemme myös tällaisia kokonaisvaltaisia suunnitelmia. Tulossa oleva jätevesiasetus velvoittaa myös loma-asuntojen sisävessoihin harmaavesisuodattimet. Jos mökissä ei ole sisävessaa, on ulkovessan oltava kompostikäymälä, kertoo Taskinen. 

Taskisen mukaan mökkiremonteissa on kaksi sesonkia: kesämökkikauden alku eli kevät ja kauden loppu syksyllä. Molempina aikoina ihmisiin iskee mökinremontointikuume. Monet puuhaavat mökillä mielellään itse ja tekevät myös pieniä remontteja ominpäin. Jos itsellä ei ole riittäviä taitoa tai halua käyttää aikaansa mökin remontointiin, kannattaa pyytää apuun asiantuntija.

- Ennen työhön ryhtymistä on hyvä tehdä tutustumiskäynti paikanpäälle, jolloin voidaan yhdessä omistajan kanssa suunnitella, mikä on remontin kokonaistarve ja miten sitä lähdetään toteuttamaan. 

sauna
pihasauna
mökkisauna
mökkeily

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva