Mökkikauden avaus 
- muistettavaa ja askaroitavaa

Teksti: Ilpo Lommi Kuva: Wikimedia commons
Lämpimät säät ovat avanneet mökkikauden poikkeuksellisen aikaisin. Kesämökille tulo ensimmäistä kertaa talven jälkeen on aina jännittävä hetki. Miten ovat mökki ja piha talvehtineet, ovatko paikat samassa kunnossa kuin syksyllä?

Mökkikauden turvallinen avaus vaatii tiettyjä perustoimenpiteitä muun muassa tulipalojen sekä savu- ja vesivahinkojen estämiseksi. Vaikka kevät on ollut aikainen ja lämmin, mökin lämmittäminen on syytä aloittaa varovasti, koska uuni- ja takkahormit voivat olla tukossa. Huonosti vetävät hormit aiheuttavat savuvahinkoja. Kylmissä hormeissa on halkeamien ja siten tulipalon vaara, jos niitä lämmitetään aluksi liian voimakkaasti.

Vesivahinko voi syntyä, jos putket ovat vielä jäässä tai ovat jo vaurioituneet talvella niihin jääneen veden vuoksi. Siksi vettä on laskettava erittäin varovasti putkia ja etenkin liitoksia tarkkaillen vuotojen varalta. Tärkeää on sulkea päävesihana ja kaivopumppu syksyllä jäätymisen estämiseksi.

Nopea reagointi kosteusja
vuotovahinkoihin
estää myöhemmät
homehtumisongelmat.

VUOTOJA JA kosteusvahinkoja voi olla muuallakin. Katto on saattanut vuotaa vettä rakenteisiin. Siksi kannattaa kivuta katolle ja tutkia sen kunto sekä vilkaista samalla välikatto- ja yläpohjarakenteisiin. Nopea reagointi kosteus- ja vuotovahinkoihin estää myöhemmät homehtumisongelmat. Kesämökit ovat erityisen alttiita homeelle, koska niihin pesiytyy kosteutta lämpötilamuutosten ja heikon tuuletuksen vuoksi enemmän kuin ympärivuotisesti asuttuihin rakennuksiin. Tämän vuoksi kannattaa pitää kesämökilläkin peruslämpöä talvella, jos se kuuluu sähköverkkoon. Perusteellinen tuuletus mökkikauden alkaessa on ilman muuta yksi ensimmäisiä toimenpiteitä.

MYÖS SÄHKÖLAITTEIDEN käyttöönotossa on oltava tarkkana. Niihin on voinut joutua kosteutta, minkä vuoksi laitteiden on hyvä antaa kuivua ja lämmetä rauhassa. Pikkujyrsijät ovat saattaneet nakertaa johtoja, mikä aiheuttaa sähköiskun vaaran tai ainakin estää laitteiden toiminnan. Sama harmi voi koitua nestekaasun käyttäjille. Sähkö- ja kaasulaitteiden vikoja ei pidä korjata ammattitaidottomana.

Palo- ja savuvaroittimien toimintakunto pitää ilman muuta tarkistaa. Paristot ovat voineet tyhjentyä, eivätkä laitteet ole muutoinkaan ikuisia. Samoin alkusammutusvälineiden olemassaolo ja kunto kannattaa tutkia. Pihanuotion, roskienpolton ja ruohon kulottamisen kanssa on oltava tarkkana, koska maasto on keväisin usein yllättävän kuiva ja paloherkkä.

Mikäli kesämökillä on kaivo, sietää veden kunto tutkia vähintään aistinvaraisesti ennen juomista. Vesi on voinut pilaantua esimerkiksi kaivoon kuolleen eläimen tai pintavesivalumien vuoksi. Kaivoveden tutkituttaminen epäilyttävissä tapauksissa laboratoriossa on viisas varotoimenpide.

Kun mökin hoitotoimenpiteet tulevat jokakeväisiksi ja -syksyisiksi rutiineiksi, on tavalliseen arkeen vaihtelua tuova mökkielämä rentouttavaa, mukavaa ja turvallista.

MÖKIN HOIDON voi ulkoistaakin. Puijon Kiinteistöpalvelun yrittäjä Ari Räsänen kertoo, että mökinomistajien ikääntyminen on lisännyt kunnossapito- ja remonttipalvelujen kysyntää.

- Mökkejä on yhä enemmän jopa ympärivuotisessa hoidossa. Kunnossapidon lisäksi tehdään remontteja, sisäsiivouksia, pihatöitä ja lisärakentamista. Ammattiapu on viisas ratkaisu, jos mökinomistaja ei ole osaava ”remonttireiska”.

kesämökki
mökkeily

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva