Mökki voi olla myös

toinen koti

Teksti: Sirpa Korhonen Kuva: Honkarakenne
Suomalaiset ovat perinteisesti mökkikansaa. Mökkirakentaminen on laskenut koko 1970-luvun nousun jälkeisen ajan, mutta nyt lasku näyttää tasoittuvan eli pohja on kaiketi saavutettu. Suomessa mökkikiinteistöjä on yhteensä noin 720 000.

Perinteinen kesämökkeily ja mökkikulttuuri ovat viime vuosikymmenen aikana olleet murroksessa, sillä mökki on nykyään muutakin kuin kesälomanviettopaikka. Uusien mökkien varustelutaso on myös ollut nousussa. Kuitenkin mökkien korjaaminen ja uusiminen on volyymiltaan ohittanut varsinaisen uudisrakentamisen.

 - Eräs merkittävä ilmiö Suomen lomarakentamisessa on maaseudun talojen ja muidenkin rakennusten merkittävä vaikutus mökkeilyn luonteeseen. Asumisen Investoinnit  –tutkimuksissa 2011-2013 selvitettiin mökkikiinteistöt ja niiden alkuperä. Peräti neljännes eli noin 180 000 nykyisistä vapaa-ajan kiinteistöistä on alkuperältään maalaistaloja, jotka ovat hiljalleen tulleet perheiden ja perikuntien vapaa-ajan käyttöön ja edelleen kehitettäväksi. Nykyinen kehitys on mennyt siihen, että maatalojen vapautuminen on suurempaa kuin uusien kiinteistöjen rakentaminen. Nykyään peräti 70 % mökkirakentamisesta tapahtuu olemassa oleviin lomakiinteistöihin, kertoo Rakennustutkimus RTS Oy:n toimitusjohtaja Aarne Jussila.

FAKTA

- Mökkejä rakennettiin eniten 1970-luvulla eli noin
11 000 vuodessa. Vuonna 2014 rakennusmäärä
oli noin 4000.

- Peräti 40 % lomarakentajista näkee uuden mökin
kakkosasuntona.

- Loma-asunnon nettoala 2014 oli 67 m2, kesämökin
51 m2 ja talvimökin 77 m2. Uusien saunojen
keskiala oli 22 m2 ja mökkilaajennusten 28 m2.

- Yksitasoratkaisujen osuus kasvaa, 2012–2014: 47
% / 49 % / 54 %.

- Kuten mökkikannasta, myös lomamökkien rakentamisesta
noin neljännes tapahtuu lähinnä vanhoihin
omakotikiinteistöihin.

- Yritysten palvelujen käyttö on mökkirakentamisesta
kasvanut ja ohittanut jo palkatun ulkopuolisen
työn käytön. Kummankin osuus mökin töistä on
nyt noin 25 % työlajeittain vaihdellen.

- Avaimet käteen osuus kasvaa hiljalleen ollen nyt
13 % kaikista. Myös osaurakoina teettäminen
yleistyy (nyt 39 %). Noin puolet mökkirakentamisesta
tehdään siten työlajista riippuen itse, vähentymän
ollessa 1-2 % vuodessa.

PERINTEISET KESÄMÖKIT ovat menettämässä jalansijaa talviasuttaville mökeille, sillä yli puolet uusista mökeistä tehdään nykyään käytettäväksi ympäri vuoden. Omakotirakentajistakin liki 10 prosenttia tekee kotinsa myös kakkoskotitarpeeseen.

- Vaikka mökkeilyn ja mökkirakentamisen ja myös mökkikorjausten määrä on viime vuosina laskenut muutamalla prosentilla vuodessa, uskomme sen lähtevän kasvuun. Alueellisesti heikkoa on viime aikojen lomarakentamisessa ollut Itä-Suomessa. Suhteellisesti paremmin esimerkiksi viime vuonna meni Keski-Suomessa ja myös Lapissa. Piristymisen merkkejä on näkyvissä ja erityisesti odotukset kohdistuvat uuteen hallitukseen, sillä vapaata rakentamisoikeutta pienimuotoiseen rakentamiseen tarvitaan lisää, Jussila toteaa.

Sekä mökkejä että saunoja tehdään lomakiinteistöissä yhtä paljon eli noin 4000 kappaletta vuodessa. Saunoja ja talousrakennuksia tehdään lisäksi omakotikiinteistöjen yhteyteen karkeasti arvioiden noin 5000 vuodessa. Keskimäärin mökkikiinteistössä on vähän yli kolme rakennusta eli kaikkiaan vapaa-ajan rakennuksia on yli kaksi miljoonaa.

mökkeily
kesämökki
kesämökkeily

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva