Mökin sijainti tärkeä myös

mökin vuokraajalle

Teksti ja kuvat: Kati Kulmala
Kuopio on kuntana Suomen toiseksi suurin, kun mitataan mökkien lukumäärää. Kuopiossa kesämökkien määrä on 8700 paikkeilla. Hyvänä vaihtoehtona oman mökin omistamiselle on vuokramökki ja vuokraamisen eduista haetaan muun muassa helppoa lomaa ilman ylläpidon kustannuksia ja riesaa.

Suosituimmat vuokramökkialueet sijaitsevat kaupunkien läheisyydessä, mitä lähempänä sen parempi.

- Kaupungin lähellä olevista mökeistä halutaan vaihtelua hotellimajoitukseen. Kun mökki sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa, se mahdollistaa myös ostosmatkailun, risteilyt ja kulttuuririennot. Haetaan palveluita, mutta toisaalta halutaan olla myös omassa rauhassa mökillä, kertoo myyntijohtaja Juha Purhonen Lomarenkaalta.

Yrityksellä on vuokramökkejä ympäri Suomea lähes 4 000. Kuopion alueella suosituimmat mökkikohteet löytyvät keskuskaupungin lähiympäristöstä.

- Vapaa-ajan merkitys kasvaa, eihän lomailu ole jäänyt pois, vaikka työelämässä tiukilla ollaankin, sanoo Tahko.comin Matti Kuosmanen. Oman alueensa myyntijohtajalla on lähes 1000 mökin valikoima.

- Iso vahvuutemme on paikallistuntemus, jolloin asiakkaan on helppo valita mieleisiään aktiviteetteja.

- Kuopion läheisyys on valtti. Jos vuokrattavia kohteita olisi tarjolla ihan lähellä kaupunkia Kallaveden rannoilta, niin kysyntää olisi. Tällä hetkellä lähimmät ja suosituimmat mökit löytyvät Nilsiän, Tuusniemen ja Karttulan suunnilta. Talvella Tahko on suosikkialue, jatkaa Purhonen.

VUOKRAAJIEN TOIVEISSA mökkien sijainnin suhteen korostuu myös vesistön läheisyys.

Välityksessä mökkejä on saatavilla tunturimaisemista saaristoon ja Pohjois-Savossa kysyttyjä ovat muun muassa saaressa sijaitsevat mökit.

- Kuopion alueella meillä on kolme saarimökkiä, jotka sijaitsevat Rautalammella, Karttulassa ja Kaavilla. Noilla saarilla ei ole muita mökkejä ja ne ovat suosittuja, koska yksityisyys on taattua näissä kohteissa, mainitsee Purhonen.

Lomakohteet luokitellaan viiteen laatuluokkaan ja jokaisen majoitustilan tulee täyttää perusvaatimukset. Luokittelu tehdään pääosin teknisten vaatimusten, kalustuksen ja sisustuksen perusteella. Lisäksi kohteen pihapiiri sekä lähialueen palvelut vaikuttavat lopulliseen luokitukseen. Kaikki Tahkon kohteet ovat tarjolla ympärivuotisesti.

- Tahkolta ja sen läheisyydestä listoillamme on noin 80 kohdetta. Osa kohteista on Tahkon ytimessä ja nämä kohteet ovat täysin varusteltuja paritaloja. Osa kauempana sijaitsevista kohteista sijaitsee järven rannalla ja nämä järvenrantamökitkin ovat yleensä hyvin varusteltuja, vastaa Purhonen.

- Asiakas arvostaa eniten sijaintia. Tahkon alueella kiinnostavat etäisyydet palveluihin, tapahtumiin, hoidetuille laduille ja laskettelurinteeseen. Yksittäiset mökit ja huvilat järven rannalta ovat myös toivelistan kärjessä.

MÖKKEILIJÖILLE TAHKO tarjoaa monenlaisia elämyksiä.

- Lasketteluun liittyvät palvelut, ravintolat, kylpylä, murtomaahiihto ja ennen kaikkea tapahtumat vetävät asiakkaita Tahkolle. Kesällä myös golf ja vesistöön liittyvät elementit.

Tapahtumista Purhonen mainitsee maastopyörätapahtuma Tahko MTB:n, Triathlonin, Extreme Runin ja Juhannusjuhlat.

- Talvisesonkina riittävät perusaktiviteetit laskettelu ja hiihto, kesällä golf. Lapsille on liikuntapuisto ympäri vuoden.

Suurin asiakasryhmä vuokrauksessa ovat lapsiperheet ja pariskunnat, mutta Tahkolle tulevat myös kaveriporukat viettämään viikonloppuja.

- Kuopion alueelle ja Tahkolle mökkejä vuokraavat myös ulkomaalaiset. Pääosa on edelleenkin Venäjältä, mutta suurin kasvu tulee tällä hetkellä Keski-Euroopasta saksankielisiltä alueilta. 

- Suomalaiset ovat korvanneet osan venäläisturisteista. Kuopiolaistenkaan ei enää tarvitse  lähteä Rukalle tai Himokselle asti, muistuttaa Kuosmanen. 

- Palaute on ollut hyvää ja muutenkin vuokraustilanne näyttää varsin valoisalta. Tulevaisuuden visot pitävät sisällään lomasaaristokaupungin ja ympärivuotisen asumisen edelleen kehittämistä, päättää Kuosmanen.

mökkeily
kesämökki

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva