Modernia ja 
ekologista
asumista

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Fimma
Nykyajan hektisyydessä rauhoittua voi järven rannalla luonnonläheisyydessä, joko omassa kodissa tai kesämökillä – vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä kaupungin sykkeestä.

Asuakseen ympäristöystävällisesti ei tarvitse enää muuttaa tiettömien taipaleiden taakse ilman nykyajan mukavuuksia. Tervon Lohimaan läheisyyteen Koskiselän rannalle rakentuu uusi ekologinen asuinalue, jossa on kymmenen omarantaista ja 12 järvinäkymällä olevaa tonttia. Alue valjastaa käyttöönsä uusinta teknologiaa, jotta eläminen siellä olisi mahdollisimman mukavaa ja ympäristöystävällistä. 

– Jokainen asukas saa toteuttaa asumistaan haluamallaan tavalla, me vain ohjaamme, tuemme ja neuvomme parhaamme mukaan. Yksi vaihtoehto on rakennuttaa talo tai mökki kestävästi ja energiatehokkaasti puusta. Hyödyntää voi esimerkiksi Fimman CLT-massiivipuusta rakennettuja talomalleja, tiivistää projektipäällikkö Antti Tulila EkoKoti Rannalla -hankkeesta.

Puhdas ja rauhallinen luonto tarjoaa eväät harrastamiseen ja kotikeittiöön. Takapihalta pääsee metsästämään, kalastamaan, sienestämään ja marjastamaan tai keräämään villiyrttejä. Lisäksi esimerkiksi lenkkipoluille tai melomaan pääsee helposti.

ALUEELLE ON kehitetty paljon uudenlaisia ratkaisuja, jotka ovat asukkaiden kannalta mahdollisimman kestäviä. Asumista täydentävät myös erilaiset automatisoidut ratkaisut, jotka säästävät energiaa ja kukkaroa asumiskustannuksissa. Älykkäissä kodeissa esimerkiksi valot sammuvat silloin, kun asukas lähtee huoneesta.

Päivällä syntynyttä aurinkoenergiaa voidaan automatisaation avulla ohjata esimerkiksi ilmastoinnin pyörittämiseen tai varastoida illan tarpeita varten. Tehdyn selvityksen mukaan aurinkoenergiaa on kannattavinta tuottaa yhdessä useamman talon kanssa. Aurinkosähköjärjestelmää hallinnoi 5–10 talon talo- tai asunto-osakeyhtiö.

Parempia puukoteja modernilla otteella

Fimma Oy on suunnitellut Tervoon yli 10 erilaista kohdetta, joista yksi on jo toteutettu. Yritys käyttää kotimaista massiivi-CLT- levyä, joka on luonnollisesti hengittävä, homeeton ja hiilijalanjäljeltään negatiivinen rakennusmateriaali. Rakennuksen huoneilma pysyy aina sopivana, sillä puu varastoi ja vapauttaa kosteutta tarpeen tullen. CLT-levy on yksi kokonainen osa, joka on kauttaaltaan umpipuuta. Levyt valmistetaan mitantarkkuudella valmiiksi tehtaalla, josta ne kootaan työmaalla taloksi. Sisä- ja ulkopinnat voidaan päällystää kuusella, koivulla, männyllä, vanerilla tai sisustuslevyllä. 

– Kiertotalouden periaatteisiin kuuluu yhteisöllisyys ja jakaminen. Taloyhtiöillä voi olla myös yhteinen ranta- tai savusauna, johon voi varata saunavuoron kuten kerrostaloissakin, Tulila kuvailee.

Samalla periaatteella toimisi taloyhtiön yhteinen sähköauto, jota asukkaat voivat käyttää tarpeen mukaan. Malli sopii erityisen hyvin sellaisille perheille, joilla on jo yksi auto ja jotka tilapäisesti tarvitsevat myös toista. Silloin yhteisauton ylläpitäminen tulee toisen auton ostamista edullisemmaksi ja kestävämmäksi ratkaisuksi.

SÄHKÖAUTOILU ON yksi keskeisimmistä painopistealueista, jotta 45 minuutin matka Kuopion keskustaan sujuu ympäristöystävällisemmin. Meneillään on kampanja, jossa tontin ostajat saavat palkkiona yli 3 500 euron alennuksen uudesta Hyundai-täyssähkö- tai hybridiautosta, minkä lisäksi valtio myöntää 2 000 euron alennuksen kaikille täyssähköauton ostajille. 

Tervon Kunta
Fimma Oy
ekologista
asumista
aurinkosähkö
EkoKoti Rannalla
täyssähköauto
kiertotalous

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva