Miten tehdä

saunavasta

Teksti ja kuvat: Ulriikka Myöhänen
Lännessä puhutaan vihdasta ja idässä vastasta. Vastan tekoon on tyylejä yhtä monta kuin tekijöitäkin. Pohjois-Savon Metsänhoitoyhdistyksen Pekka Sahlman neuvoo yhden tavan, jolla tämän saunojien kesäisen suosikin voi valmistaa. Vastantekoaika on nyt parhaimmillaan, sillä lehti on täysimittainen. Tärkeää on tunnistaa koivujen erot.

1. Vasta rauduskoivusta

Saunavasta valmistetaan rauduskoivusta, sillä se kestää kylpemistä paremmin kuin pehmeä hieskoivu. Vastaan voi kuitenkin halutessaan lisätä muutaman oksan voimakkaalta tuoksuvaa hieskoivua. Muista, että oksien katkomiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

2. Koivujen erot

Rauduskoivun ja hieskoivun lehdet. Rauduskoivun lehti on kolmiomainen, kiinteä ja sen reunaa koristaa kaksinkertainen sahalaita. Hieskoivun lehti on rauduskoivua pyöreämpi ja pehmeämpi. Sen reunassa on yksinkertainen sahalaita.

3. Oksat katkotaan

Oksia tarvitaan vastaa varten 20–30 kappaletta saunojan koosta riippuen. Lapselle riittää ohuempikin vasta. Oksien tulisi olla noin puolen metrin mittaisia.

4. Vasta järjestykseen

Taitetut oksat kasataan yhteen ja järjestellään tasaisesti.

5. Panta hieskoivusta

Seuraavaksi tehdään panta, jonka avulla oksat pysyvät yhdessä. Pitkästä hieskoivun oksasta poistetaan
lehdet. Oksaa taivutellaan, jotta se muuttuu notkeammaksi.

6. Pannan punominen

Pantaoksa taivutetaan ympyrän muotoon ja oksaa pyöritellään itsensä ympärille. Panta pujotetaan vastan kädensijan ympärille.

7. Kädensija siistiksi

Kädensijan oksat tasataan puukolla, etteivät ne pistä käteen saunoessa. Käsittele puukkoa varoen, aina itsestä poispäin.

8. Vastan säilytys

Vasta on parhaimmillaan tuoreena, mutta sitä voi myös säilyttää viileässä, kuivassa ja varjoisassa paikassa
vaikkapa joulusaunaan saakka. Toinen vaihtoehto on vastan pakastaminen. Löylyjen välissä vasta kannattaa upottaa kylmään veteen.

vasta
vihta
saunavasta

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva