Mielikuvia tulevasta

kodista

Teksti: Sirpa Korhonen Kuvat: Lujatalo Oy
Tulevan kotinsa sisustuksen suunnittelussa ei enää tarvitse käyttää pelkästään omaa mielikuvitustaan, sillä apuna on 3D-mallinnus. Tulevaisuudessa mallinnuksella saadaan vieläkin realistisempia sisustuskokemuksia.

3D-mallinnus on tietokoneavusteinen mallinnusmenetelmä, joka käyttää pelimaailmasta tuttua mallinnusmoottoria. Sen avulla tuleva kohde saadaan pyörähtämään tietokoneen näytöllä juuri halutuilla elementeillä. Nyt tämän voi tehdä kotikoneella, ilman erillisiä mallinnusohjelmia.

3D- mallinnus auttaa asuntokaupan molempia osapuolia. Vaikka mallinnus on suuntaa antava, niin se selkeyttää huomattavasti  mielikuvaa uudesta kodista. Samalla kohteista saadaan kuvia markkinointiin. Suunnitteluohjelma hyödyntää samoja elementtejä, joita käytetään rakennusten suunnitteluvaiheessa.

Siinä vaiheessa, kun uusien asuntojen materiaalit on lyöty lukkoon, asunnot mallinnetaan. Kohteet siirretään nettiin, jossa asunnosta kiinnostuneet voivat kulkea asunnossa ja sisustaa sen haluamallaan tavalla. Ohjelmasta löytyy kirjasto, johon on tallennettu yleismalleja sohvista ja muista huonekaluista. Täysin identtistä mallielementeistä oman huoneiston kalustukseen verrattuna ei saa, mutta elementtien mittasuhteita voi muuttaa, jolloin visualisointi helpottuu. Materiaalit ja niiden värit ovat mahdollisimman lähellä aitoa.

- Sisustusympäristö ei vielä tuota aivan realistisen näköistä kuvaa, mutta sellaisen saa lähetettyä itselleen sähköpostiin, Janne Markkanen Lujatalo Oy:stä tarkentaa.

Käyttäjä voi "ottaa kuvan" tietystä kuvakulmasta, jonka jälkeen ohjelma renderöi kuvan eli lisää muun muassa varjostukset. Tämän jälkeen kuva lähetetään sähköpostiin. Samaa voi hyödyntää rakenteilla olevalla tontilla, jossa rakennuksen varjot ja ympäristö saadaan havainnollistettua todenmukaisemmin. Tulevaisuudessa jokaisesta kohteesta tulee olemaan 3D-mallinnus.

Missä vaiheessa ostoprosessia mallinnuksesta on eniten hyötyä?- Tällä hetkellä 3D-mallinnus on jo Minnan puistokulman ja Majakan kohteista. Muista rantaan tulevista kohteista mallinnus tulee löytymään myös, kunhan kohteiden vakiomateriaalit varmistuvat, Markkanen kertoo.

- 3D-mallinnus on lisäpalvelu, jossa jokaista huoneistoa ei mallinneta, vaan jokaisesta huoneistotyypistä tehdään pohja, jossa on kiintokalusteet, kuten liesi ja kaapistot. Mitä aikaisemmassa vaiheessa mallinnus tehdään, sitä todennäköisemmin sisustuselementtejä ei ole vielä valittu.

Jos kohde kuitenkin on jo valmis, voi mennä tutustumaan aitoon ympäristöön. Markkanen näkee 3D-mallinnuksessa runsaasti mahdollisuuksia.

- Sen avulla voi esimerkiksi järjestää sisustussuunnittelukilpailuja, joissa käytetään mallintamisen sovelluksia. Maailmalla on jo hyödynnetty tablettien GPRS-toimintoa. Tällöin tabletilla näkee aivan kuin seinien sisään, joten voit paikantaa muun muassa sähköjohdot.

Kiinassa ja Englannissa
on jo iso betonitulostin,
jolla talot tulostetaan
suoraan paikalleen.

MALLINNUS ON ottamassa seuraavan kehitysaskeleen kehitysaskeleen, sillä 3D-virtuaalilaseja on jo kokeiltu. Markkanen muistelee lasien olleen koekäytössä alkukesästä. Laseissa kuva tulee linsseihin, jolloin käyttäjä voi katsella ympäri asuntoa päätä kääntämällä. Lasien tekniikka tulee pelimaailmasta, mutta kaipaa vielä kehittämistä. Myös lasien hankkimiskustannus on vielä suhteellisen suuri, mutta tekniikan kehittyessä ja yleistyessä myös investointisummat pienenevät.

3D-tekniikkaa pyritään viemään vieläkin pidemmälle. Mallintamisen osalta on tulossa uudistuksia, mutta nyt myös materiaalien puolella voi tulla uutta tekniikkaa. Markkanen vinkkaa, että Lujabetoni Oy tutkii jo 3D-tulostamista ja sen mahdollisuuksia.

- Kiinassa ja Englannissa on jo iso betonitulostin, jolla talot tulostetaan suoraan paikalleen. Näin päivässä saadaan aikaan useampi talo. 3D-tulostettuja rakennuksia käytetään niiden nopean rakentamisen takia muun muassa katastrofialueilla.

3d
3D-mallinnus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva