Metallinhohtoa ja hempeää pastellia

Metallinhohtoa 
ja hempeää pastellia

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Heidi Lappalainen
Skandinaavinen sisustus uskoo harmoniaan ja selkeisiin linjoihin. Perinteikkään talon asunnossa hohtaa kupari, joka saa tukea keväisillä pastellinsävyillä.

Kun Emmi Ryhänen ja puoliso Erik saivat kuulla perheenlisäyksen saapumisesta, oli aika alkaa etsiä uutta asuntoa. Alue ja perinteikäs Turon talo kiinnostivat pariskuntaa, joten Saaristokaupungin koti vaihtui Niiralan maisemiin syyskuussa 2016.

‒ Talon asukkaat ovat loistavaa väkeä. Täällä asuu kaikenlaisia ja -ikäisiä ihmisiä, joiden kanssa tulee rappukäytävässä juteltua. Lisäksi sijainti on lähellä kaikkea, mikä sopii meille loistavasti, Emmi Ryhänen hymyilee.

Uusi koti sijaitsee Turo Tailorin entisessä tehtaassa. Rakennuksen historia näkyy suurina ikkunoina, korkeina huoneina sekä tukipylväiden olemassaolona. Asuinkäyttöön talo on remontoitu vuonna 2014, ja kaikkiaan talossa on neljä asuinkerrosta. Pohjakerroksen ikkunat avautuvat Pyöräkadun puolelle. 1940-luvulla rakennettu tehdas on suojelukohde.

TOISEN KERROKSEN valoisa ja avara kolmio sopii täydellisesti lapsiperheen tarpeisiin. Asunto jakautuu vanhempien makuuhuoneeseen, keittiö-olohuoneeseen ja Rasmuksen huoneeseen, joka toimii myös työhuoneena ja leikkitilana. Vuoden ja kuukauden ikäisen Rasmuksen touhuja on helppo silmäillä joka puolelta kotia.

Ryhänen kertoo harrastaneensa sisustamista aina. Rasmuksen syntymän myötä avautui myös täysin uusi maailma lastenhuoneen sisustamiseen. Tästä kertoo myös se, että huoneen sisustus on mennyt viime vuoden aikana uusiksi jo kolme kertaa.

‒ Pikku termiittimme pitää kyllä huolen siitä, ettei asunto pysy kauaa siistinä, nauraa Ryhänen.

Äitiysvapaalla oleva Ryhänen on myös toiminimiyrittäjä ja tekee kotonaan ripsien pidennyksiä muutamana iltana viikossa. Silloin myyntitöissä oleva puoliso ottaa kopin lastenhoidosta ja leikkihuone muuntautuu työhuoneeksi.

Vanha tehdas pitää huolen siitä, että talossa on myös omalaatuisia piirteitä. Yksi vinkeä yksityiskohta on keittiön vino seinä. Suuri seinäpinta-ala on hyödynnetty hyllytilana. Hyllyllä saadaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun keittiöön saadaan kaappitilaa ja muun sisustuksen väreihin sopivat kuiva-aineet pääsevät esille. Myös perheen kauniit astiat säilytetään avohyllyssä.

‒ Marimekko on ollut pitkään suosikkimerkkejäni, joten astiat saavat olla reilusti esillä, Ryhänen kertoo.

Keittiön kruunaa kaverilta pitkäaikaissijoitukseen saatu suuri ruokapöytä, joka mahdollistaa isommankin porukan yhteisen ruokailuhetken. Illanistujaisia ja puurojuhlia on mukavampi pitää, kun koko seurue mahtuu istumaan. Isomman pöydän myötä myös leipominen ja ruuanlaitto maistuvat entistä paremmin, kun laskutilaa on enemmän.

PERHEEN LEMPIPAIKKA on kuitenkin olohuoneen muhkea sohva, jolla vietetään yhdessä aikaa. Sohvalta näkee hyvin myös seinällä olevan suuren taulun, jonka Ryhäsen ystävä on tehnyt Rasmuksesta. Taulu on perheelle tärkeä, sillä siihen pienokainen on havainnollistettu sen kokoisena, kuin vauva syntyessään oli.

‒ Päätimme jättää olohuoneesta verhot pois, jotta saamme nauttia vaikuttavista ikkunoista. Lisäksi koirat saavat tähystää siitä pihalle, nauraa Ryhänen.

Ryhänen kertoo, että kodista kodin tekevät ihmiset. Hänelle koti on vain asunto, mikäli muu perhe on esimerkiksi reissun päällä. Sisustuselementeillä vain tuetaan miellyttävää ympäristöä, jossa koko perheen on hyvä olla.

‒ On tärkeää, että koti tuntuu viihtyisältä ja miellyttävältä, kun täällä viettää suurimman osan ajasta. Pikkuhiljaa tänne hiipivät kevätkauden muutokset, kuten hempeät pastellisävyt, kertoo Ryhänen.

Hän on saanut vapaat kädet kodin laittamiseen, sillä puoliso jättää kausihurahdukset välistä. Isoimmat hankinnat tehdään yhdessä. Sen lisäksi, että osa huonekaluista ja pienesineistä on saatu ystäviltä, perhe panostaa muutenkin kirpputoreihin ja kierrätettyihin tuotteisiin.

‒ Meillä kotia ei sisusteta rahalla. Kirpputorit ovat oikeita aarreaittoja, varsinkin erilaisia upeita lasiesineitä niiltä löytyy helposti, Ryhänen vinkkaa.

TULEVAISUUDESSA, KUN aika niin näyttää, perhe haaveilee muuttavansa omaan rivitaloasuntoon. Asumisoikeusasunto lähellä keskustaa on juuri nyt täydellinen paikka elää, mutta varsinkin perheen kaksi chihuahuaa, Noel ja Luca, arvostaisivat omaa pihaa.

 

ASUKKAAT: Emmi Ryhänen, puoliso Erik ja kolmetoistakuukautinen Rasmus. 5-vuotiaat koirat Noel ja Luca.

KOTI: 3h + kt + s. Neliöitä on 71.

TALO: Turon talo on suojeltu kohde, joka on rakennettu tehdaskäyttöön 1940-luvulla. Asuinkäyttöön rakennus muutettiin vuonna 2014.

kuopio
koti
kotiesittely

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva