Maalla asuminen tekee onnelliseksi

Maalla asuminen
tekee onnelliseksi

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Pixabay
Monen suomalaisen haave on asua maalla. Kaupunkiin hurauttaa tarvittaessa nopeasti ja etäyhteydet toimivat.
Viisi syytä asua maalla

1 Maalla on tilaa olla. Samalla rahalla saa enemmän asuinneliöitä, pihapiiriä sekä henkistä tilaa toteuttaa itseään. Samalla saa elää omassa rauhassa: lasten leikit tai koiran haukkuminen ei häiritse naapureita.

2 Luonto on kivenheiton päässä. Lenkille, harrastamaan tai puuhastelemaan pääsee kävelemällä pihan poikki. Kerää villiyrttejä, marjoja tai hoida puutarhaa.

3 Lapset pääsevät pienempään kouluun ja elämä on leppoisampaa. Keskeiset palvelut löytyvät omalta kylältä. 

4 Rakentamisen ohjaus. Keskeisillä kaupunkialueilla on tarkemmat ohjeet siitä, millainen rakennettavan talon tulee olla.

5 Terveempi ja pidempi elämä. Mitä enemmän kasveja ja vähemmän saasteita ympärillä, sitä pidempää elämää asujille povataan

Monet tutkimukset puoltavat maalla asumisen hyviä puolia. Kanadalaistutkimuksen mukaan ihmiset ovat jopa kahdeksan kertaa onnellisempia asuessaan maalla. Ruotsalaisista puolestaan joka kolmas haluaa asua omassa talossa maaseudulla ja viidesosa kaupungin laitamilla omakotitalossa. 

Ylen teettämän tutkimuksen (2016) mukaan samat lukemat pätevät myös suomalaisten haavekoteihin: suomalaiset haluavat asua maalla ja omassa rauhassaan. Maalla asumiselle puolestaan on monta määritelmää: joillekin se tarkoittaa omakotitaloa kivenheiton päässä kaupungin keskustasta, toiselle pienemässä taajamassa asumista ja kolmannelle elämää tarpeeksi kaukana naapureista. 

– Kuopiossa on paljon upeita tontteja, joilla pääsee rakentamaan rantaan tai järvinäkymillä. Tontteja löytyy useista kylistä sekä entisten liitoskuntien taajamista, kehuu tonttipäällikkö Jarkko Meriläinen Kuopion kaupungilta.

Työelämän murroksen ansiosta maalla asuminen on aiempaa mahdollisempaa. Työpaikat keskittyvät yhä Kuopion kaltaisiin yliopistokaupunkeihin, mutta digitalisaation ansiosta yhteydet pelaavat ja etätöiden tekeminen on helppoa. Tarvittaessa Kuopion keskustaan ajaa 30 minuutista tuntiin mistä alueelta tahansa. Kaupungilla ei kuitenkaan tarvitse käydä välttämättä joka päivä, sillä monissa maaseututaajamissa on lapsille koulut, harrastukset ja tarvittavat palvelut.

– Kaikissa maaseututaajamissa on tontteja tarjolla. Mahdollisuuksien mukaan tontteja kaavoitetaan lisää, jos ne loppuvat. Maaseututonteissa nopeus ratkaisee, joten mieleisensä tontin saa ensimmäinen hakija, Meriläinen avaa.

KESKEISEN KAUPUNKIALUEEN tontit ovat aina vuokratontteja, mutta maaseudulla talonrakentaja saa itse valita haluaako ostaa vai vuokrata tontin. Monet käyttävät tontin hinnan ensin talonrakennukseen ja ostavat tontin omaksi vasta jälkeenpäin. Vuokrahinta on neljä prosenttia myyntihinnasta.

– Halvimmat neliöhinnat ovat euron luokkaa. Esimerkiksi Maaningalla Keskisaaressa sisämaatontit maksavat noin 4 euroa neliömetriltä ja rantatontit ovat noin 10 euron luokkaa neliömetriltä. Juankoskella rantaan pääsee rakentamaan noin 7–9 euron neliöhinnalla, Meriläinen luettelee esimerkkejä. Tonttien koot ovat noin 1 500 neliöstä jopa 6 000 neliöön.
Tarkemmat tiedot vapaana olevista tonteista ja hakuohjeista löytyy osoitteesta karttapalvelu.kuopio.fi

koti
asuminen
Tontti
Maaseututontti
rakentaminen
omakotitalo
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva