Maalämpö

kotiin

Teksti: Jere Lehtonen Kuvat: Harri Räbinä
Maalämpö on edullinen lämmitysmuoto. Kuluttajan kannalta maalämpöön siirtyminen on melkoisen vaivatonta, koska ammattiliikkeen asiantuntijat hoitavat kaiken mitoituksesta asennukseen ja huoltoon saakk

Maalämmöstä moni on vähintään kuullut. Kasvava joukko kodinomistajia ja myös isompia kiinteistöjä ovat myös siirtyneet sen käyttäjiksi, koska sen edut ovat ilmeiset.

Useimmat jo tietänevätkin, että maalämpö on pitkällä aikavälillä sekä ekologinen että taloudellinen lämmityksen muoto. Korkeat alkukustannukset maksavat itsensä noin viidessä vuodessa takaisin säästöinä lämmityskustannuksissa etenkin öljyyn, mutta myös sähkölämmitykseen verrattuna.

Maalämpöä harkitsevalle ensimmäinen askel on ottaa yhteys ammattiliikkeeseen, joka suorittaa tarvittavan mitoituksen ja lämpöpumpun sekä lämmönkeruujärjestelmän asennuksen. Saneerauskohteissa liike myös purkaa ja poistaa vanhan lämmönlähteen, ellei haluta jättää rinnakkaisjärjestelmää käyttöön.

- Mitoitus on tärkein asia, kertoo Putkipotteri Oy:n toimitusjohtaja Harri Räbinä.

- Asennuskohteeseen tulee saada sopivan kokoinen pumppu.

Mitoituksessa varsinkin saneerauskohteessa huomioon otettavia tekijöitä ovat luonnollisesti pumpulle ja mahdolliselle puskurivaraajalle käytettävissä olevat tilat, olemassa oleva lämmitysjärjestelmä, kuten patteriverkosto, sekä sähkösulaketaulun soveltuvuus kohteeseen.

Maalämmön asennusta mietittäessä tulee myös päättää millaista lämmönkeruujärjestelmää käytetään.

Maalämpö on pohjimmiltaan aurinkoenergian hyväksikäyttöä. Auringon säteilemä lämpöenergia sitoutuu maaperään, missä se odottaa valmiina kenen tahansa ilmaiseksi hyödynnettävänä oikealla laitteistolla.

Käsiksi maalämpöön pääsee joko 150-200 metrin syvyisellä porakaivolla tai horisontaalisella lämmönkeruukentällä, jonka voi asentaa vaikkapa järven pohjaan tai peltomaahan 1,2 metrin syvyyteen.

- Peltomaahan asennettu lämmönkeruu on osoittautunut edullisimmaksi vaihtoehdoksi, Räbinä kertoo.

- Siinä vain kaivurilla vedetään 300-400 metrin pituinen oja, johon putkipari asennetaan spiraalin muotoon. Sitten kaivanto täytetään uudelleen, ja peltoa voi jälleen viljellä. Järveen asennettaessa painot maksavat jonkin verran lisää.

Porakaivolle tarvitaan Kuopion alueella myös parinsadan euron hintainen toimenpidelupa.

Pumpun valintaan vaikuttaa tietenkin lämmitystarve. Saneerauskohteissa öljynkulutus kertoo tarvittavan pumpun koon. Asiaan vaikuttaa myös lämmitysveden lämpötila. Patteriverkosto vaatii lattialämmitystä korkeamman lämpötilan, ja sitä kautta tyypillisesti myös lämpöpumpun rinnalle puskurivaraajan.

- Käyttöveden tarve pitää myös ottaa huomioon, kertoo Olli Andersson lämmitysteknologiaan erikoistuneesta Stiebel Eltron Oy:stä.

- Neljän hengen perusperhe, jolla on pari suihkua käytettävissään, selviää kompaktilla maalämpöpumpulla, johon on integroitu esimerkiksi 200 litran varaaja. Poreallas tai vastaava tarvitsee kolme-, neljä-, tai jopa viisisataalitraisen varaajan ja erillislämpöpumpun, mikä myös vaatii laitteistolle enemmän tilaa.

Maalämmön edullisuus nousee selvästi esille pitemmällä aikavälillä, joten pumppuun investointi kannattaa.

- Isoon ja luotettavaan merkkiin kannattaa panostaa, Andersson sanoo. Iso tuotantokapasiteetti vähentää maanantaikappaleiden määrää.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva