Lisälämmöneristys

säästää rahaa

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuva: Ekovilla
Kun viima vinkuu nurkissa ja energialasku alkaa ahdistaa, on aika tarkastella talon rakenneratkaisuja uudelleen. Oikeanlaisella eristämisellä voi vaikuttaa paljon.

Tehostamalla lämmöneristystä voidaan pienentää rakennuksen lämpöhäviötä ja energian kulutusta. Paksummilla eristekerroksilla tai eristävämmillä materiaaleilla tehtävä lisälämmöneristys on siis kannattava investointi. Käyttipä sitten levyjä tai puhallettavaa tai ruiskutettavaa lämmöneristettä, pitää tietää, mitä on tekemässä.

- Esimerkiksi 1970 –luvun ja sitä vanhemmissa taloissa, joissa yleensä on varsin ohut alkuperäinen eristys, lisäeristäminen maksaa nopeasti itsensä takaisin, toteaa Ekovilla Oy:n Itä-Suomen aluepäällikkö Jari Knuutinen.

- Kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Tuuletus tuon ajan taloissa on usein räystäiden kautta ja jos aukot levyttää tai puhaltaa umpeen, niin ongelmia tulee.

Asumismukavuutta nakertavasta vedontunteesta tai fuskaavista nurkkapielistä voi viileillä keleillä kärsiä uudemmissakin taloissa. Itse eristämistoimenpide ei Knuutisen mukaan ole kuitenkaan sidottu tiettyyn vuodenaikaan.

- Ennen vuotta 2005 rakennetuissa taloissa puhallusvillan lisääminen on järkevää ja sen voi tehdä periaatteessa milloin vain. Höyryn- ja ilmansulkujen kunto kannattaa tarkastaa ennen lisäeristyksiä, Knuutinen opastaa.

- Minun mielestäni paras aika  eristämistöille on kuitenkin kevättalvi, koska silloin lämpötila vintilläkin on sopivin ja asentajilla eniten aikaa. Syksy on aina kiireisin.

Eristevalmistajat tarjoavat asennuspalvelua, mutta tee-se-itse-miehillekin on annettu mahdollisuus. Esimerkiksi Ekovilla-eristeen voi asentaa rakennuksen ylä- tai alapohjaan rautakaupasta vuokrattavalla puhalluskoneella.

- Jos haluaa tehdä itse, niin mikä ettei. Helpommissa ja pienemmissä kohteissa, kuten autotalleissa ja varastoissa, se on edullisempaakin. Vaativammissa paikoissa, joissa pitää huomioida esimerkiksi piippuja ja tuulenohjaimia, kannattaa käyttää ammattilaista. Silloin asennustyölle saa takuunkin, muistuttaa Knuutinen.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva