Lattia

parasta koko

asunnossa

Teksti: NMT/Heta Jyrälä, Kuvat: Mirka Happonen
Lattia on tärkeä osa kotia ja sisustusta. Ihmiset ovat valveutuneempia ja tietoisempia lattioiden mahdollisuuksista. Parhaimmillaan rakkaudella tehty parkettilattia viimeistelee kodin täydelliseksi.

Kaikki alkoi Hannan ja hänen miehensä päätöksestä muuttaa Helsingistä Kuopioon lähemmäksi sukua. Kun pariskunta löysi kaupungin keskeiseltä paikalta uuden ihastuttavan kotinsa, muutto oli sinetöity. Vuonna 1911 rakennetussa talossa sijaitsevaan asuntoon tehtiin täydellinen remontti. Remontti kesti kokonaisuudessaan noin kolme kuukautta ja tupaantuliaisia vietettiin viime juhannuksena.

- Asunnon erikoisuus on tämä upea tammiparketti, joka luo samalla yhtenäisen ilmeen koko asuntoon, Hanna esittelee.

LATTIAREMONTTI TEHTIIN sujuvasti asunnon muun remontin yhteydessä. Puskaradion kautta hyvämaineiseksi ja ammattimaiseksi urakoitsijaksi suositeltiin Kallan parkettia, jonka hellässä huomassa valmistui lähes 170 neliömetriä tammiparkettia. Ensin yhdessä tehtiin remonttisuunnitelmat ja tarjoukset, jonka jälkeen urakoitsija otti ohjat käsiinsä.

Idea sauvaparketin käyttämiseen tuli alun perin sisustuslehtiä selaamalla. Lopullisesti lattiamateriaali vei Hannan mennessään, kun hän näki samanlaisen parketin tuttavansa luona. Perinteisellä kalanruotokuvioisella tammiparketilla haluttiin samalla kunnioittaa vanhan talon henkeä. 

Upean ulkonäön lisäksi sauvaparketilla on paljon hyviä ominaisuuksia. Umpipuusta tehty parketti kestää käytössä jopa sata vuotta. Tammiparkettia voi huoltaa hiomalla eikä koko lattiaa tarvitse uusia esimerkiksi vesivahingon sattuessa. Tammi on myös sen verran pehmeä materiaali, että tipahtavat tavarat pysyvät ehjinä.

- Tällaista parkettia voi huoltaa hiomalla viisi kertaa, joten se kestää aikaa hyvin. Huollon ajankohta on aistinvarainen juttu, joten sen näkee, kun jotain tarvitsee tehdä, kertoo Tomi Tanskanen Kallan parketilta.

 

Tsekkaa tämä
Kallan parketti Oy
Kirkkokatu 12, 70100 Kuopio. Puh. 044 304 3532, www.kallanparketti.fi

VANHA TALO yllätti aina välillä projektin edetessä. Hannan mukaan lattioista löytyi ainakin kolme vanhaa lattiakerrosta edellisten remonttien jäljiltä, jotka piti purkaa uuden parketin tieltä. Myös vinot lattiat vaativat tasoittamista. Ammattilaisia haasteet eivät hätkäyttäneet ja nyt sauvaparketin alla on jykevä lautalattia ja vanerikerros, jotka hengittävät sekä toimivat yhteisymmärryksessä keskenään.

- Parketin asentaminen oli koko asunnon remontin vaivattomin osuus. Kaikki toiveemme ymmärrettiin paremmin kuin hyvin ja urakoitsija kertoi ammattimaisesti mitä projektissa kannattaa huomioida, Hanna kehuu.

Tammiparketti asennettiin käsityönä. Huoneiden keskiosat on asennettu kalanruotokuvioon, jota kehystää lista ja friisikuvio. Puusepän työnä varta vasten tähän asuntoon teetetyt jalkalistat ovat samaa tammea kuin parkettikin. Kaunis ja ajaton luonnollisen sävyinen tammilattia on elävä kokonaisuus, joka toimii myös käytännön elämässä, sillä siinä eivät näy kaikki tahrat.

- Tämä lattia on parasta koko asunnossa ja todella oleellinen osa sisustusta. Saatiin vielä enemmän kuin osattiin edes toivoa, Hanna hehkuttaa projektin onnistumista.

lattia
koti
parketti
remontti
Kallan parketti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva