Langatonta ja 

laadukasta ääntä

Teksti & kuvat: Janne Ulvinen
Langattomuus on yksi äänentoistoalan trendeistä. Tarkka hifiharrastaja ei enää tyydy CD-levyn äänenlaatuun. Myös vinyyliharrastus on jälleen voimissaan.

Tietyt fysiikan lait säätelevät sähköistä äänenmuodostusta yhtä lailla tänään kuin 60-luvullakin. Silti äänentoistoala kehittyy edelleen
huimin harppauksin. Internet-pohjaiset ohjelmalähteet ja langaton signaalin siirto ovat tätä päivää.

- Kaiutinjärjestelmät kytkeytyvät kotiverkkoon langattomasti. Jokaiseen huoneeseen voidaan sijoittaa siihen tilaan sopivin kaiutinratkaisu. Kokonaisuutta hallitaan älypuhelimilla ja tableteilla. Samoja ratkaisuja voidaan lisätä myös olemassa oleviin laitteistoihin, kertoo Autostudio Oy:n myymäläpäällikkö Markku Sivonen.

- Musiikki voi olla talon tietokoneilla tai internetissä. Esimerkiksi Spotify sisältää melkein kaiken musiikin mitä maailmassa on, ja TuneIn yli 50 000 radiokanavaa, myös suomalaiset.

ENTÄ TARKOITTAAKO kätevämpi käytettävyys automaattisesti heikompaa äänenlaatua? Hieman yllättäen asia voikin olla päinvastoin: kaikkein vaativin kultakorva toistaa äänitteensä nimenomaan verkkopohjaisista ohjelmalähteistä. Eri valmistajilla on omia toteutuksiaan.

- Langattomia järjestelmiä on eri tasoisia, ja hifistitkin ovat entistä enemmän siirtymässä niihin. Korkearesoluutioinen hi-res-materiaali on niin laadukasta, ettei sitä pystytä CD-levylle pakkaamaan, vaan se on toistettava verkosta. Digistä, WiFistä ja mobiilista huolimatta myös perinteillä on puolustajansa. Vaikka häiriöttömin ääni syntyy ykkösistä ja nollista, mustan kiekon pintaa raapiva neula viehättää yhä monia. Mikä yhdelle on huonoa laatua ja epäkäytännöllisyyttä, on toiselle hidasta nautiskelua ja rouheaa rosoisuutta. Vinyyli herättää tunteita, myöntää Sivonen.

- Vinyyliharrastajia on monenlaisia. Nuorisossa on innokasta harrastajaporukkaa, joka on löytänyt vanhempiensa levyt kaapeista. Toinen ryhmä ovat hemmat harrastajat, jotka ovat olleet pitkään kuuntelematta vinyylejä.

– AKTIIVIHARRASTAJAT voivat sijoittaa levysoittimiin paljonkin rahaa. 80-luvun huippusoittimiin verrattuna nykylaitteilla pystytään paremmin hallitsemaan, miten neula seuraa levyn uraa. Nykyään valikoima on monipuolisempi ja rungot ovat
värikkäämpiä, jolloin soitin sopii paremmin myös kodin sisustukseen.

Kotiteatterista on moni kuullut, mutta asiaan vihkiytymätön voi pitää sellaista kalliina ja hankalana. Yksinkertaisimmillaan kyse on kuitenkin vain televisiosta ja siihen kytketyistä kaiuttimista. Pienelläkin budjetilla saadaan äänimaailmaa virkistettyä.

- Televisioon voidaan kytkeä niin sanottuja sound bareja, joilla television äänentoistoa saadaan perusparannettua helposti. Kokonaisessa kotiteatterissa taas on mukana vahvistin ja kaiuttimia kolmesta aina yhteentoista asti, Sivonen opastaa.

äänentoisto
vinyyli
vinyyliharrastus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva