Kylpylätunnelmaa
kotiin

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Svedbergs
Jokainen päivä alkaa kylpyhuoneesta, joten sen suunnitteluun kannattaa panostaa. Pehmeys ja luonnollisuus tuovat pieneenkin kylpyhuoneeseen luksustunnelmaa.

Täysin valkeat ja mustavalkoiset kylpyhuoneet alkavat olla historiaa. Ihmiset kaipaavat koteihinsa enemmän lämpöä, pehmeyttä ja luonnollisuutta, mikä näkyy myös kylpyhuoneissa. Trendikkäimmissä kylpytiloissa sävymaailmaa ammennetaan saunan puolelta, jolloin tilat yhdistyvät saumattomasti toisiinsa.

EDELLISVUOSIEN TAPAAN kylpyhuonetta sisustetaan luonnonmateriaaleilla. Puiset hyllyt, tasot ja matot pehmentävät ihanasti tummien sävyjen tuomaa kontrastia. Lisäksi tuloaan tekevät ylelliset suihkut, hanat ja altaat.

‒ Nyt mennään runsaammalla linjalla, värejä ja kuvioita saa käyttää, vinkkaa Kuopion Uunin ja Kaakelin sisustussuunnittelija Tarja Pesonen.

Pesosen mukaan laatoissa suositaan tällä hetkellä marmori- ja kivikuosia, struktuuripintoja sekä erilaisia kuvio- ja muotolaattoja. Kuviolaatoissa pinnalla 
ovat varsinkin marokkolaistyyppiset kuosit. Väreissä suositaan pehmeitä ja murrettuja sävyjä, kuten vedenvihreää, lämmintä hiekkaa, terrakottaa sekä erivärisiä harmaita.

‒ Varsinkin ajaton harmaa viehättää suomalaisia, täydentää Eija Hyvärinen Kuopion RTV:ltä.

Laatoituksessa uskalletaan leikitellä erilaisilla ladontamalleilla. Perinteisesti lattiaa on elävöitetty erilaisilla ladontatyyleillä, mutta nykyään parketista inspiroitu kalanruotokuvio saattaa hyvin löytyä kylpyhuoneen seinältäkin. Ladonnassa käytetään paljon muuntautumiskykyisiä suorakaiteenmuotoisia sekä kuvioleikattuja laattoja. Yleensä vain yksi seinä on tehosteseinä, jossa voidaan käyttää villimpiäkin ideoita.

Lisäksi laattojen koot ovat kasvaneet, parhaimmillaan yhdellä laatalla voidaan laatoittaa koko seinä. Mikäli lattiassa aiotaan käyttää suuria laattoja, tulee se ottaa huomioon jo kylpyhuonetta suunniteltaessa. Suuret laatat määrittävät sen, mihin kohtaan esimerkiksi lattiakaivot tulevat.

‒ Valettua lattiakaivoa ei saa enää siirrettyä, mutta aina voi siirtyä pienempään laattaan, havainnollistaa Pesonen.

KYLPYHUONE ON kallis, kostea tila, joten on mietittävä, miten siitä tulee käytännöllisin. Kylpyhuoneen uusiminen on keskimääräisesti parinkymmenen vuoden investointi, joten sen huolelliseen suunnitteluun kannattaa panostaa. Esimerkiksi remontoijan valinta kannattaa tehdä huolella, sillä huolimattomuus voi kostautua myöhemmin kosteusvaurioina. 

‒ Tärkeintä on miettiä mihin tarkoitukseen kylpyhuone tulee, eli lähestyä tilantarvetta kylpyhuoneen käyttäjien ja perheen mukaan. Kuinka paljon tarvitaan esimerkiksi säilytystilaa tai laitetaanko tehostevaloja, Hyvärinen pohtii.

Pieneen kylpyhuoneeseen saa luotua ylellistä spa-tunnelmaa rauhallisilla laattavalinnoilla. Pienessä tilassa ei kannata käyttää tehosteseiniä tai teräviä rajauksia. Suihkuverhoa siistimpi valinta voi olla lasinen suihkuseinä. Lasiseinän voi taittaa seinää vasten, jolloin se säästää tilaa.

‒ Tilantuntua pieneen tilaan saadaan rauhallisilla sävyvalinnoilla ja pehmeillä liu’utuksilla. Vähemmän on enemmän, vinkkaa Pesonen.

VESSAA JA kylpyhuonetta on helppo raikastaa myös pienin teoin. Kylpyhuoneen pikapäivityksen saa tehtyä helposti, sillä jo tekstiilien tai peilin vaihtaminen tekee 
yleisilmeelle ihmeitä. Kylpyhuoneeseen astuminen tuntuu aivan uudenlaiselta, kun varpaiden alta löytyy uusi pehmoinen matto.

kuopio
koti
Kylpylätunnelmaa
Kylpyhuone

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva