Kuopiolaisella designilla

valoa kotiin 

Teksti: Mari-Anne Lindroth Kuvat: Jonna Kaasalainen
Valaistus on tärkeä osa kodin sisustamista. Jos sisustukseen haluaa panostaa enemmän, ei pelkkä hehkulamppu ja riisipallo katossa enää riitä.

Valaisimen voi hankkia kotiin vaikkapa marketista, mutta myös erikoisliikkeitä löytyy. Kuopiolainen MOoCB on tuonut markkinoille hieman erikoisempia, pahvista tehtyjä valaisimia.  Yrittäjä Henri Sallinen on opiskellut muotoilua Kuopion muotoiluakatemiassa. Idea pahvivalaisimiin syntyikin jo opiskeluaikana. Kun oli aika lähteä harjoitteluun, Sallinen päättikin yrittäjäperheen kasvattina pistää oman firman pystyyn. Liikeidea oli muhinut pään sisällä jo pari vuotta, ja liiketila löytyi Suokadulta isän kehysliikkeen kyljestä. 
Valaisimet ovat piensarjatuotantoa, eli jos sellaisen hankkii, ei välttämättä törmää samanlaiseen missään. Liikkeestä saa myös muita tuotteita, kuten kelloja ja kehyksiä. Suuri osa tuotteista on valmistettu museolaatuisesta, jämäkästä ja kestävästä pahvista, mutta myös aaltopahvia hyödynnetään osassa tuotteista, kuten kehyksissä. Sallisen ei tarvinnut alkuun tehdä suuria laiteinvestointeja, sillä tuotteiden valmistus onnistuu isän koneilla. 
Myymälä aukesi syyskuussa, mutta alku on ollut suhteellisen hiljainen.
- Savolaiset ovat vähän arkoja tulemaan pieneen myymälään. Moni ilmoittaa jo sisään tullessaan, että haluaa vain katsella, mikä on toki aivan sallittua, Sallinen naurahtaa.
Myymälätila on hauskasti sisustettu ja nuori yrittäjä kertoo sen toimivan myös inspiraationa asiakkaille. Jos tuote ei miellytä sellaisenaan, voidaan valaisimia tehdä myös tilaustyönä vaikkapa erivärisenä. 

ALKU VOI olla kivikkoinen monelle nuorelle yrittäjälle, mutta Sallinen kokee kasvaneensa yrittäjyyteen.
- Tuki yrittämiseen tulee perhepiiristä ja se on se elämäntapa johon olen kasvanut.
Kuopion hän näkee hyvänä paikkana yrittää, kunhan verkostot ovat kunnossa.
- Jos ihan tyhjältä pohjalta lähtee eikä tunne ketään, saa olla aika ulospäinsuuntautunut, että täällä pärjää. Itselläni oli isän laajat kontaktit käytettävissä. Uskon kyllä siihen, että jos idea on hyvä ja siitä saa kerrottua tarpeeksi monille, niin homma kyllä onnistuu, Sallinen kertaa.

Kun valaisimien materiaalina on pahvi, tulee väkisinkin mieleen miten varmistetaan paloturvallisuus?
- Valaisimet on rakennettu niin, että lämpö pääsee poistumaan. Nykyään on myös valikoimassa paljon energiansäästölamppuja, joiden lämpötila ei edes kohoa niin korkeaksi kuin tavallisen hehkulampun, Sallinen valottaa.
Sallisen valaisimilla on mielenkiintoisia nimiä kuten Medusa, Droplet ja Ikosa.
- Nimien keksiminen on hankalaa. Hyvänä lähtökohtana toimii kuitenkin muoto, Medusa muistuttaa vedessä elävää esikuvaansa, Droplet on ihan kirjaimellisestikin vesipisaran muotoinen ja Ikosa taas on lyhennetty versio kyseisen matemaattisen muodon nimestä.
 

TAIDEALOJEN KOULUTUS on ollut viime aikoina paljon tapetilla ja aloituspaikkoja vähennetään ympäri Suomea, koska monet valmistuneet eivät työllisty. Sallinen kuitenkin näkee, että ainakin hän sai Muotoiluakatemiasta paljon irti, koska hänellä oli jo opintojensa aikana idea siitä, mitä hän haluaa tehdä.

- Kyllä meillä oli yrityskoulutusta ja itsensä brändäämistä, mikä olikin hyödyllistä nykyisen uran kannalta.
Valaistuksella voidaan vaikuttaa sisustukseen suuresti. 
- Jos valaistuksen tekee väärin, pilaa tilan. Ihan aluksi pitäisi miettiä valaistuksen värilämpötilaa. Jos haluaa luoda kirjastomaisen sikarihuoneen, ei tulisi käyttää kylmää valoa vaan lämmintä. Lämpimällä valolla saa helposti luotua kodikkuutta kolkkoihin tiloihin, Sallinen kertoo.
 

HUONEISTA SAA myös halutessaan korkeampia tai matalampia valon luoman illuusion avulla.
- Samalla tavalla kuin vaatetuksessa, vaaka leventää ja pysty tekee korkeammaksi. Vaikkapa pystyvalotolpalla voidaan korostaa tilan korkeutta, kun taas asentamalla valaisimen matalammalle voidaan madaltaa tilaa. Myös erivärisiä valoja voi käyttää luomaan tunnelmaa. Marketeissakin voi huomata, että korkeaa tilaa on pyritty madaltamaan tuomalla valot huomattavasti varsinaista kattoa alemmas, näin katon ja valaisimen välinen tila jää pimeäksi ja häviää, Sallinen avaa valaisemisen maailmaa.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva