Kuopio kasvaa

keskustaan päin

TEKSTI: MARI-ANNE LINDROTH KUVAT: AKSELI MURAJA
Kuopio laajenee vauhdilla ja uusia tontteja on kaavoitettu runsaasti eri puolille kaupunkia. NMT Kuopio tutustui uusiin asuinalueisiin yhdessä Kuopion kaupungin virkamiesten kanssa.

Kuopion kaupunki kasvaa kovaa vauhtia. Erikoista kasvussa on, että kaupunki kasvaa keskustaan päin. Asuntotoimenjohtaja Hannu Harjunheimo, vs. tonttipäällikkö Jussi Niilahti sekä kaavoitusarkkitehti Virpi Lindell esittelevät toimittajalle uusia asuinalueita.
- Meillä on kohta Ikea keskellä kaupunkia, Harjunheimo naurahtaa.
Uusia asuinalueita on kaavoitettu ympäri kaupunkia ja rakentaminen on hyvässä vauhdissa. 
- Rakentaminen Kuopiossa on hyvässä vauhdissa. Asuntomessujen rakentamista vauhdittava vaikutus on vieläkin havaittavissa, Harjunheimo kertoo.

LÄHDEMME TUTUSTUMAAN tontteihin sumuisena maanantaiaamuna. Ensimmäinen kohde on Maljalahti, minne jo rakennetaan kovaa vauhtia uusia koteja. Alue tulee lähivuosina muuttumaan radikaalisti. 
- Meillä on tulossa Maljalahteen uusia  kerrostaloja ja venesatama siirretään Kumpusaareen, Niilahti kertoo. 
Tarkoitus on, että osa uusista kerrostaloista tulee osittain veden päälle. 
- Meillä on loppuvuodesta tarjouskilpailu rakentajille, tänne tulee useamman kerrostalon kokonaisuus. Omarantaiset kerrostalotontit kaupungin keskustassa ovat aika harvinaisia, joten tämä on todella hieno kohde, Niilahti toteaa.

MALJALAHTEEN TULEE yhteensä 350 uutta kotia viisikerroksisiin ja kolmekerroksisiin kerrostaloihin, ja laitureihin ulottuvat alueet ovat tulevien asiakkaiden käytössä. 
- Veneet siirretään nyt aluksi Kumpusaareen, mutta tännekin on tulossa taas venelaiturit kunhan alue on valmis, kaupungin väki kertoo.
Maljalahden uudet rantatontit luovutetaan vuoden 2013 kuluessa, taaemmassa rivissä rakennus on jo käynnissä.
- Uusien tonttien taakse ollaan jo rakentamassa vuokra-asuntoja, koteja on rakenteilla kaiken kaikkiaan 79 kappaletta. Rantatonteille tuleviin kerrostaloihin tulee omistusasuntoja, he kertovat.
- Näistä tonteista on aiemminkin ollut tarjouskilpailu, mutta se ei päättynyt kaupungin toivomalla tavalla. Tällä kertaa kaupunki esirakentaa tontit, mikä on rakentajille helpompaa, Niilahti sanoo.

MALJALAHDEN JÄLKEEN tutustumme Puijon tornin varjossa sijaitsevaan Pihlajalaakson uuteen asuinalueeseen. 
Pihlajalaakson valtteja ovat hyvät ulkoiluväylät ja lyhyt etäisyys keskustaan.
- Täällä on mahtavat ulkoiluväylät ja esimerkiksi hiihtäjille loistavat maastot sekä toimiva laskettelurinne. Uutena erikoisuutena on ”helppolatu”, joka ei nouse kovin korkealle ja sopii kaikenkuntoisille, muutenhan korkeuserot Puijolla ovat sadan metrin luokkaa, Hannu Harjunheimo kertoo.
Rakentamisen ykkösvaihe on jo hyvässä vauhdissa ja alkoikin vuoden etuajassa. Alueelle tulee sekä rivitaloja että kerrostaloja ja sinne on kaavoitettu myös uusi 400 kerrosneliömetrin suuruinen kauppa. 
- Lisäksi tänne tulee päiväkoti ja tässähän on Päivärannan ostoskeskus kilometrin säteellä, Harjunheimo listaa alueen palveluita. Tämä on selkeästi lapsiperhealue, Hannu Harjunheimo kertoo.
Ensimmäisessä vaiheessa alueelle tulee 90 asuntoa. Alueen valmistuttua koteja tulee 550 kappaletta ja asukkaita 1200-1300.

PIHLAJALAAKSON VIERESSÄ sijaitsee Satulannotkon luonnonsuojelualue. Kaupungin väki kuitenkin painottaa, että sitä ei ole muutettu uuden alueen vuoksi, vaan se on aivan entisen kokoinen.
Pihlajalaakson asunnoista on tullut kaupungille jo paljon kyselyitä.
- Kyselyiden määrä ei yllätä, tämän alueen sijainti on loistava. Keskustaan on lyhyt matka ja alueella on jo nyt toimiva bussilinja, Jussi Niilahti selittää alueen vetovoimaa.
Uudelle alueelle tulee sekä vuokra-asuntoja että omistusasuntoja.
- Kuopio tarvitsee vuokra-asuntoja kasvaakseen. Niitä tarvitaan esimerkiksi nuorille ja eronneille. Me haluamme alueiden pysyvät monipuolisina ja monimuotoisina. Tähän päästään juuri sillä, että aluilla on erilaisia asunnonhallintamuotoja. Vuokralähiöt eivät ole kenenkään etu, ja Kuopiossa ollaankin onnistuttu pitämään alueet tasalaatuisempina kuin monella muulla paikkakunnalla. Meillä ei ole täällä ”huonoja” alueita, ja lähiöt pysyvät pieninä jo ihan pakon sanelemina, koska mäkiä ja vettä on niin paljon.

PIHLAJALAAKSON TOISEN vaiheen ja alueen kokonaisuutena pitäisi valmistua vuoteen 2018 mennessä.
Toisen vaiheen alueella sijaitsi ennen omakotitaloja, mutta kaupunki osti ne itselleen ja ne puretaan. Kakkosvaiheen alue sijaitsee aivan Iso-Valkeisen kupeessa. Alueelle tulee kerrostaloja sekä rivitaloja ja siellä panostetaan myös viheralueisiin ja leikkikenttiin.
- Tässähän on moottoritie aivan vieressä, mikä helpottaa liikkumista. Ongelmana on kuitenkin melu, minkä olemme ratkaisseet niin, että moottoritien viereen tulee melumuuri, joka on samaa graafista betonia, jota Ikanossa on käytetty. Rakennukset alueen reunoilla ovat matalia, ja se onkin suunniteltu niin, että melu tavallaan pyyhkäisee alueen yli, Harjunheimo selittää.
Matkalla kohti Hiltulanlahtea kuljemme Tiedepuiston ohitse. Se on uusi nimitys yliopiston ja Savilahden alueelle. Sinnekin on tulossa paljon uutta.
- Tällä hetkellä Tiedepuiston alueella opiskelee ja tekee työtä 19 000 ihmistä. Tulevaisuudessa alueelle opiskelee, tekee työtä ja asuu 30 000 ihmistä. Savilahdelle tulee uusia asuntoja ja Tiedepuistosta tuleekin toiseksi suurin keskittymä Saaristokaupungin jälkeen, Hannu Harjunheimo valottaa.

 

HILTULANLAHDEN ALUE alkaa jo moottoritien kupeesta. Kaupungin väki näkee, että vaikka alue ei ole aivan keskustassa, tulee sinne silti riittämään asukkaita.
- Karttulantiestä on tulossa yksi Kuopion suurimmista työpaikkakeskittymistä ja se on aivan lähellä Hiltulanlahtea, kuten myös Ikea. Täältä pääsee keskustaan joutuisasti moottoritietä pitkin, ja ovathan nämä maisemat upeat, Harjunheimo luettelee alueen valtteja.
Hiltulanlahden rakentaminen käynnistyy Vanulan ja Hiltulanlahden koulun alueelta. Maisemat ovat kieltämättä upeat, taustalla kohoava Vanuvuori ja kapea vesialue luovat lähes illuusion Norjan vuonoista. Hiltulanlahdella on jo asutusta, ja nyt aluetta tavallaan täydennysrakennetaan.
- Tämä on myös nykyisten asukkaiden etu, sillä kun väki lisääntyy, myös palvelut paranevat, alueen kaavoituksesta vastaava Virpi Lindell toteaa.
Upeita maalaismaisemia ei ole kuitenkaan tarkoitus rakentaa liian täyteen.
- Alueella on vuokrapeltoja ja ne säilyvät edelleen peltokäytössä, Lindell sanoo.

SEURAAVAAN TUTUSTUMISKOHTEESEEN, Saaristokaupungin Pirttiniemeen on tulossa tontteja yksi- ja kaksikerroksisille rivitaloille. Alueelle tulee myös omakotitontteja,  joista osa on omarantaisia. Ensimmäiset uusista tonteista luovutetaan pian, sillä syksyn tarjouskilpa päättyi lokakuun lopussa.  
- Kaikenkaikkiaan tänne tulee hieman yli 200 omakotitonttia, ja lisäksi uimaranta ja leikkipaikka, Niilahti kertoo.
- Rantatonteilla on aivan oma asiakaskuntansa, mutta kysyjiä riittää. Meillä on sikäli hyvä tilanne, että esimerkiksi Saaristokaupungissa on 43 kilometriä rantaviivaa, eli tontteja on pystytty kaavoittamaan runsaasti, Harjunheimo kertoo ylpeänä.
Saaristokaupungin Savolanniemelle ollaan rakentamassa siltaa, joka yhdistää Savolanniemen ja Rautaniemen. Tämä helpottaa alueella asuvien päivittäistä liikkumista. Savolanniemen puolelle sillan viereen on tulossa omakoti- ja rivitalotontteja.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva