Kasvava ja rohkeasti

kehittyvä kaupunki

TEKSTI NMT/heta jyrälä KUVA KUOPION KAUPUNKI/KATRI HILTUNEN
Kuopion monipuolisuus ja kauneus houkuttelee asukkaita kauempaakin. Uusia asuntoja rakennetaan ennätysmääriä ja vanhoja koteja on myytävänä.

Kuopiossa on hyvä asuntotilanne sekä omistus- että vuokra-asunnoissa, mikä heijastelee suoraan väestönkehitykseen. Asuntotoimenjohtaja Katri Hiltusen arvion mukaan Kuopio sai väestönkasvua noin 900 henkilöä vuonna 2016, ja tästä suurin osa oli muuttovoittoa. Juankosken liittyminen Kuopioon tämän vuoden alusta hankaloittaa lukujen tarkastelua hieman, sillä kunnan mukana tuli lähes 5000 uutta asukasta. 
Yli viisi vuotta Kuopioon on rakennettu uusia asuntoja noin tuhannen asunnon vuositahtia.

VIIME VUONNA Kuopioon valmistui yhteensä noin 900 uutta asuntoa. Tästä suurin osa oli uusiin rakennuksiin valmistuneita asuntoja ja yksi kohde tehtiin muutostyönä vanhaan kiinteistöön. Kaupungin asuntotuotanto on ylittänyt tällä vuosikymmenellä jatkuvasti tavoitteena olleen noin 800 asunnon vuosittaisen tason. Vuonna 2016 eniten uusia asuntoja valmistui keskustaan, Pihlajalaaksoon, Puijonlaaksoon, Savolanniemeen ja Lehtoniemeen.
Asuinrakentamisen painopiste on edelleen pitkälti Saaristokaupungissa. Saaristokaupunki on Kuopion isokokoisin asuntoalue, joten sinne rakennetaan määrällisesti eniten. Pihlajalaakson viimeisimmät asunnot valmistuvat tai lähtevät rakenteille tämän vuoden aikana, jolloin niitä tulee olemaan kaiken kaikkiaan noin 660 kappaletta. Puijonlaakson etelärinteen täydennysrakentamisen alueelle tulee noin 560 uutta asuntoa ja Maljalahteen putkahtelee vuosittain pari uutta rantakerrostaloa.

VUONNA 2016 Kuopiossa tehtiin ennätys asuntotuotantoluvissa, sillä uusia lupia myönnettiin peräti 1400 kappaletta. Kuluvan vuoden aikana Kuopioon rakentuu vähintään tuhat uutta asuntoa. Tänä vuonna käynnistyvät myös Rouvaskartanon rakentaminen Piispanpuistoon sekä Valkeisenlammen rannalle rakentuva Malmgrenin ranta, jonne ensimmäiset asunnot valmistuvat vuonna 2018.

- Viime vuonna asuntoja rakennettiin reippaasti yli tavoitteen ja nyt mennään uusiin ennätyksiin. Jo myönnetyt luvat ennakoivat lähivuosien vahvaa asuntotuotantoa, Hiltunen kertoo.

Kuopion asuntopolitiikan selkeimpinä trendeinä näkyvät pienien asuntojen kysyntä sekä kohtuuhintaisten asuntoratkaisujen luominen. Rakennusliikkeet haluavat tehdä paljon pieniä asuntoja, sillä niille on runsaasti kysyntää. Pienillä asunnoilla luodaan kohtuuhintaisia asumisratkaisuja sekä omistus- että vuokra-asuntopuolelle. Kuopion vilkas uudisrakentaminen on luonut kilpailua, jolloin rakentajien on mietittävä sekä kohtuuhintaisia että laadukkaita ratkaisuja markkinoille. 

- Kaupunki on linjannut, ettei pelkkiä yksiöitäkään saa rakentaa, sillä useimmille ne ovat väliaikaisia ratkaisuja. Lisäksi kerrostalojen toivotaan sisältävän myös isompia perheasuntoja ja monipuolisuutta sopivassa määrin, Hiltunen kertoo.

Kuopio kasvaa ja kehittyy koko ajan. Hiltunen maalailee tulevaisuuden Kuopioon  puukerrostaloa tai kokonaista kerrostalokorttelia puusta. Muualla Suomessa puukerrostalorakentaminen on jo lähtenyt liikkeelle ja useita hyviä kohteita on jo valmistunut. Myös erilaisia energiavaihtoehtoja on rakenteilla, esimerkiksi Saaristokaupungin Keilanrinteellä on jo kerrostalohanke, jonka energia tulee maalämmöstä.
- Paljon on nyt meneillään. Kuopio on ympäristö, joka on monien mieleen, summaa Hiltunen. 

kuopio
asuminen
koti
Kuopion kaupunki

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva