Kuntotarkastukset 
osana talon 
kunnossapitoa

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuva Pixabay
Talot siinä missä muutkin rakennukset vaativat omistajiltaan aktiivisuutta kunnossapidon suhteen. Kuntotarkastuksilla selvitetään yleensä myytävän kohteen huolto- ja remonttitarpeet, mutta ne voivat olla myös osana säännöllistä kunnossapitoa.

Talojen elinkaari-ikään vaikuttavat ennen kaikkea rakennusmenetelmät, sekä miten taloista pidetään tai on pidetty huolta. Esimerkiksi puutteellisesta ilmanvaihdosta voi syntyä erilaisia vaurioita, mikä tietää ongelmia puolestaan omistajille sekä talon tekniselle kunnolle tulevaisuudessa. Jotta talot säilyvät asukkailta toiselle, ne vaativat luonnollisesti niin aktiivista kunnossapitoa kuin tarkastuksia.

 Vuonna 2007 perustettu FinnEnergia Oy on kuopiolainen insinööritoimisto, joka on erikoistunut kiinteistöjen älykkäisiin energiaratkaisuihin ja rakennusteknisen kunnon tarkastukseen. Jo 20 vuotta alalla toiminut Hannu Partanen omaa pitkän ja laaja-alaisen kokemuksen rakennuksien tarkastuksista sekä energiakatselmustoiminnasta.

 ‒ Suomen omakotitalojen rakennuskanta on hyvin monipuolinen. Omakotitaloja on rakennettu jo vuoden 1900 alusta lähtien, joten rakennuksissa eri vuosikymmeniltä esiintyvät rakenneosat ja rakennustavat ovat vuosien saatossa synnyttäneet hyvin erilaisia vaurioita. Yleensä tarkastuksia tehdään asuntokaupan yhteydessä, mutta enemmissä määrin on myös ryhdytty kiinnittämään huomiota talon tekniseen kuntoon ennaltaehkäisevästi ‒ eli normaaliin, säännölliseen rakennusosien tarkastukseen, Partanen kertoo.

NYKYÄÄN OSTAJAT vaativat kuntotarkastuksen omakotitalojen ostamisen lisäksi muun muassa myös kerrostaloasuntoja ostaessaan, sillä kerrostalokaupoissa vastuukysymykset ovat erilaiset kuin ok-talokaupoissa. Kerrostalossa osakkeen omistaja vastaa yleisesti huoneistojen pintarakenteista, kun taas LVI:stä ja rakennuksen rakenteista vastaa asunto-osakeyhtiö. Näin ollen, osakehuoneistokaupoissa pääsääntöisesti suoritetaan vain huoneiston kosteuskartoitusta.

Kunto- ja kosteuskartoituksen tarkastusraportti antaa paljon tietoa rakennuksen ja huoneiston ikääntymiseen liittyvistä korjaus- ja huoltotarpeista. Kuntotarkastus kertoo rakennuksen yksilöllisistä riskispaikoista ja virheistä, jotka voidaan havaita tarkastuksessa.

‒ Tarkastus tuottaa kirjallisen raportin, jossa on valokuvin kerrottu havaituista virheistä ja puutteista, rakenne- tai LVI-vaurioista. Raportissa annetaan asiakkaalle toimenpidesuosituksia tai korjauskehotteita. Raporttiin kirjataan myös rakenneosat ja LVI-järjestelmät, niiltä osin, jos ne ovat kunnossa. Vaurioita välttäessä, ennaltaehkäisy paras mahdollinen tapa - eli omakotitalosta ja muistakin asunnoista pitää huolehtia säännöllisesti tarkastaen, joko itse tai meille soittamalla. Kuntotarkastuksemme noudattavat Rakennustieto Oy:n ylläpitämän ohjekortiston mukaan suoritettavia kuntotarkastuksia, Partanen jatkaa.

TARKASTUSTA HALUAVILLE Partanen suosittelee etsimään ennen tarkastuksen aloittamista kaikki mahdolliset talon piirustukset sekä huolto- ja korjaushistorian. Tarkastusta auttavat myös tiedot, milloin märkätiloja on viimeksi käytetty, onko rakennuksen rakenteissa tai LVI-järjestelmissä ollut normaalista poikkeavia ominaisuuksia sekä tarvittaessa mahdollinen lupa rakenteiden avaamiseen.

 

FINNENERGIA OY
Snellmaninkatu 38, 70100 Kuopio
Puh. +358 40 590 7685
info@finnenergia.fi
www.finnenergia.fi

 

koti
kuopio
Kuntotarkastus
kunnossapito

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva