Kuivakäymälät
pähkinän-
kuoressa

Teksti Digimag/Toimitus Kuvat Kekkilä, Shutterstock
Mökkeilykokemuksen mukavuutta on helppo lisätä valitsemalla nykyaikainen ja ekologinen kuiva- tai kompostikäymälä.

Kuivakäymälässä ei nimensä mukaan käytetä vettä. Sen voi asentaa rakennuksen ulko- tai sisätilaan. Kuivakäymälöitä on markkinoilla kymmenittäin. Pienen perheen tarpeisiin riittää kesämökin pikkulaan asennettava yksinkertainen ja edullinen kompostikäymälä. Kakkoskodin sisätiloihin helpotushuonetta haikaileva joutuu pulittamaan kuivakäymälästä useita tuhansia. Kompostoivien kuivakäymälöiden hinnat vaihtelevat muutamasta satasesta muutamaan tonniin. 

SUOMEN LAINSÄÄDÄNNÖN mukaan kuivakäymälöistä ja käymäläjätteen kompostoinnista ei saa aiheutua ympäristön pilaantumista tai hajusta, talousveden tai maaperän likaantumisesta aiheutuvaa terveyshaittaa tai kohtuutonta haittaa naapurille. 

Kunta voi antaa ohjeita ja velvoittavia määräyksiä kuivakäymälöiden rakentamisesta ja käymäläjätteen käsittelystä. 

KUIVAKÄYMÄLÄ ON mökin vessavaihtoehdoista ekologisin. Jäte hyödynnetään omalla palstalla, eikä vesien puhdistusjärjestelmiin tarvitse satsata. Sisäkuivakäymälänkään käyttäjät eivät enää leimaudu viherpiipertäjiksi, vaan he ovat ympäristöä suojelevia mökkiläisiä ja muita haja-asutusalueella asuvia. 

1 Perinteinen ulkohuussi
on käyttökelpoinen ja suositeltava käymäläratkaisu mökille. Kuivikkeena käytetään lehtiä, kuivaa ruohoa, kuoriketta tai haketta. Turve sitoo hyvin nestettä, mutta yksin käytettynä se on liian tiivistä. Kuiviketta on myös myytävänä. Kalkkia ei tule käyttää, koska se heikentää jätteiden kompostoitumista ja aiheuttaa hajuhaittoja. Huussijätettä ei saa haudata maahan, vaan se tulee kompostoida kauaksi vesistöistä ja kaivoista. 

2 Kompostikäymälässä
luonnon mikrobit ja bakteerit hajottavat käymäläjätettä, joka voidaan jälkikompostoinnin jälkeen käyttää maanparannusaineena. Joka käynnin jälkeen jätteen päälle lisätään peiteainetta. Hyvin hoidettu kompostikäymälä ei haise.
Jos jätesäiliö on eristetty, käymälää voidaan käyttää ympäri vuoden. Säiliössä voi kompostoida myös kotitalousjätettä, jolloin tulee estää haittaeläinten pääsy kompostiin. Valmis komposti on tasajakeista, näyttää ja tuoksuu mullalta ja on valmista käytettäväksi sellaisenaan.
Käymäläjätteen kompostoinnissa tulee aina huolehtia riittävästä hygieniasta ulosteessa esiintyvien suolistoperäisten bakteerien ja mahdollisten virusten ja alkueläinten vuoksi. Käymälän hoitaminen vie vain kymmenisen tuntia vuodessa.

3 Sähköpolttokäymälä
polttaa korkeassa lämmössä käymäläjätteen ja terveyssiteet tuhkaksi eikä päästä ilmaan hajuja. Sähköpolttokäymälän saa noin 3 000 eurolla, ja sähköenergia käyttökertaa kohden maksaa 10–20 senttiä.

4 Pakastava käymälä
toimii sähköllä. Käymälä tuottaa jätettä pakastettaessa lämpöä huoneilmaan. Jäte jälkikompostoidaan erikseen. 
Kaksikerroksisissa ja kellarillisissa taloissa voi harkita kahden kerroksen käymälää. Tällöin käymälätilassa on vain istuin ja alemmassa kerroksessa säiliö, jossa jäte kompostoituu. Suuren säiliön tyhjennysväli voi olla jopa vuosia.

Mökki
huussi
kuivakäymälä
kompostikäymälä
sähköpolttokäymälä
pakastava käymälä
wc
puucee
pikkula
hotelli helpotus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva