Kuiva-ainekaapin kevätsiivous

Kuiva-ainekaapin
kevätsiivous

Teksti Digimag/Emilia Jormakka Kuva Digimag/Mirka Happonen
Perinteinen kevätsiivous on hyvä ulottaa myös keittiön kuiva-ainekaappiin ja sen sisältöön. Siisti kaappi säästää aikaa ja rahaa, ja voi pelastaa keittiöön pesiytyviltä suuremmilta riesoilta.

Kuiva-ainekaapin siivous aloitetaan hyllytasojen tyhjennyksellä, jotta tasot voidaan pyyhkiä puhtaaksi niille karisseista elintarvikkeista. Ennen pakkausten asettelua takaisin on ne kannattavaa käydä läpi huonontuneiden tuotteiden varalta. Esimerkiksi kaappia lämmittävä lamppu saattaa aiheuttaa pakettien sisällön vanhenemisen jo ennen viimeistä käyttöpäivämäärää. Käyttökelpoinen tuote näyttää, tuoksuu ja maistuu normaalilta.

Kokkaamisesta tulee mukavampaa, kun useimmin käytetyt ruoka-aineet on asetettu nopeasti saataville ja samankaltaiset tuotteet on ryhmitelty lähekkäin. Tieto siitä, mitä kaapissa on ja kuinka paljon, ehkäisee ruokahävikin syntymistä. Hyllyille voi myös rohkeasti kokeilla vaihtoehtoisia säilytysratkaisuja, kuten vetokoreja, joita käyttämällä hyllyn taaimmaisiinkin tuotteisiin pääsee helposti käsiksi. 

VILJAVALMISTEET, kuten jauhot ja hiutaleet, säilyvät parhaiten viileässä ja kuivassa. Tuotteita voi säilöä umpinaisissa lasipurkeissa ja läpinäkymättömissä rasioissa auringonvalolta suojattuina. Hyvin säilytettyjen viljatuotteiden säilyvyysaika on tuotteen mukaan muutamasta kuukaudesta vuoteen. 

Kahvi säilytetään kuivassa ja viileässä sekä auringolta suojattuna. Myyntipakkaus säilyttää kahvin aromit parhaiten. Säilytysrasioista pitävän kannattaakin sujauttaa kahvi erillisen säilytysrasian sisään omassa paketissaan. Kahvin viikkoa pidempään säilytykseen on suositeltavaa käyttää jääkaappia tai pakastinta.

Pähkinät ja siemenet tulisi suojata auringonvalolta, kosteudelta ja liialta lämmöltä. Säilytykseen sopii hyvin tiivis valolta suojattu lasipurkki tai läpinäkymätön säilytysrasia. Paras paikka säilytykseen on jääkaappi, jossa siemenet ja pähkinät voivat säilyä jopa vuoden.

Keittiön kutsumattomia vieraita

Banaanikärpänen
Toukat pilaavat syömänsä elintarvikkeet ja aikuiset yksilöt levittävät ruokaan bakteereita ja hiivasieniä.  Pidä työtasot puhtaina, säilytä ruoat tiiviissä astioissa ja tyhjennä biojäteastia säännöllisesti.

Jauhopukki
Sekä aikuiset kuoriaiset että niiden toukat, jauhomadot, saavat viljatuotteet haisemaan ja paakkuuntumaan. Tuhoa saastuneet tuotteet ja säilytä elintarvikkeita tiiviisti suljettuina.

Riisihärö
Syövät viljatuotteita. Piiloutuvat kaapinrakoihin ja voivat kestävyytensä takia olla vaikeita hävittää. Hankkiudu eroon saastuneista pakkauksista ja puhdista kaapit huolellisesti.

Rohmukuoriainen
Pilaavat viljatuotteiden hajun ja maun. Toukat elävät elintarvikkeissa, mutta aikuiset kuoriaiset saattavat levitä jopa muihin asuintoihin. Hävitä pilaantuneet tuotteet ja puhdista kotisi perusteellisesti.

 

Sokeria voi säilyttää huoneenlämmössä käytännössä rajattomasti. Sillä on kuitenkin kosteudelle altistuessaan taipumus kovettua ja paakkuuntua. Kosteus voi olla peräisin esimerkiksi liedestä.

Fariinisokeri kuivuu ja kovettuu herkästi. Kivettyneen sokerin voi kuitenkin pelastaa lorauttamalla sekaan hiukan lämmintä vettä ja sekoittamalla. Avattu fariinisokeripaketti on hyvä säilyttää sulkijallisessa muovipussissa.

Lähteet: Ruokatieto.fi, Martat.fi, Hyonteismaailma.fi

Kuiva-ainekaappi
siivous
Kevätsiivous
#koti&asuminen2020
hyönteiset
tuholaiset
Banaanikärpänen

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva