Koti

Tahkolla

TEKSTI: MASA LINNEN KUVA: TEA RUIPPO
Loman ja arjen yhdistäminen on monen unelma. Toivasen perhe ei ole katunut päätöstään muuttaa lomakylään

Tahkon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anna-Liisa Toivanen perheineen asuu pysyvästi Tahkolla. Perhe muutti lomakylään vahingossa.

- Halusimme Tahkolta mökin, mutta emme löytäneet sopivan kokoisia. Niinpä päädyimme rakentamaan sen itse. Kun mökki, tai ihan talviasuttava talohan se on, oli valmis, päätimme sitten muuttaa sinne kokonaan. Se oli kuitenkin ihan uusi omakotitalo ja täytti myös energiamääräykset.

Toivanen puolisoineen kävi aluksi Kuopiossa töissä, mutta myöhemmin työtkin siirtyivät Tahkolle.

- Ajelimme alkuun Kuopioon töihin, mutta sitten aloimme pyörittää omaa firmaa täällä Tahkolla. 
Täällä on ihan kaikki kivenheiton päässä. Liikuntamahdollisuudet ovat loistavat, täällä voi ratsastaa, golfata, uida, lasketella, marjastaa ja sienestää. Myös kalastusmahdollisuudet ovat hyvät ja talvella järven jäällä on ihana kävellä. Vähän kuin olisi aina lomalla. Täällä on kaupunkiin verrattuna eri tavalla sitä arjen luksusta. Voimme lounastaa mäellä laavussa ja harrastaa yhdessä perheen kanssa.

Tahkolla on Toivasen perheen mielestä kotoisaa ja he kokivat olonsa heti alussa tervetulleiksi.

- Täällä kaikki ovat aina hyvällä tuulella. Paikalliset viihtyvät ja kun turisteihin törmää vaikka laavulla, he ovat mukavia, koska kaikkihan ovat yleensä lomalla hyvällä mielellä.
Perheen 9-, 11-, 15- ja 18-vuotiaat lapsetkin ovat tottuneet lomakohteessa asumiseen alkujärkytyksen jälkeen.

- Aluksi vanhin tytär hieman vastusti Tahkolle muuttoa. Mieli kuitenkin muuttui, kun tyttö pääsi osallistumaan Nilsiän koulun musiikkitunnille, siellä kun soitettiin bändissä nykymusiikkia toisin kuin aikaisemmassa Kuopion koulussa.

Lisääkin asukkaita Tahkolle Toivasen mielestä mahtuisi.

- Meillä on täällä todella hyvä henki ja tehdään paljon asioita yhdessä. Kyläyhdistys sai EU-rahaa Tahkon kehittämiseen. Aloitimme istuttamalla kukkia Sääskiniementien varteen. Viime vuonna asensimme hienosti maalaismaisemaan sopivia bussikatoksia, joissa poltetaan näin talviaikaan lyhtyjä. Näin Tahkolle ajavalle tulee heti lämmin vaikutelma paikasta. 
Yhdistyksessä on mukana yrityksiä, paikallisia asukkaita ja loma-asunnon omistajia. Talkoiden lisäksi golfaamme kimpassa, järjestämme kurpitsakilpailun sekä elojuhlan, laulamme karaokea ja syömme hyvin.

Elämä Tahkolla menee sykleissä. On nopea aika, eli sesonki, jolloin väkeä on paljon. Sitten on sesonkien välissä hiljaisempi kevät ja loppusyksy.

- Vauhtiin on helppo lähteä mukaan, mutta hiljenemisen aikaan on yhtäkkiä aivan puulla päähän lyöty siitä kun on niin hiljaista, Toivanen kertoo.
Tahkolla on asiat hyvin, mutta Toivanen toivoisi vielä kehitystä.

- Täällä pitäisi olla tarpeeksi tekemistä, tarvitaan vielä lisää sisältöä kaiken ikäisille. Suuri, moneen toimintaan muuntautuva auditorio kaupungin ostamalle tyhjälle tontille voisi olla hyvä idea, sellaista ei ole Kuopiossakaan. Myös kylpylää voisi laajentaa. Näin saataisiin lisää ympärivuotisuutta.

Yhteyksiä Kuopioon Toivanen haluaisi parantaa. 

- Mielestäni tarvitsemme Skibussi-yhteyden Kuopion keskustaan. Se voisi mennä Nilsiän kautta. Arkisinhan tänne pääsee suhteellisen hyvin, mutta viikonlopulla pitää melkein olla oma auto että matkan saa järjestymään.

koti
tahko
lomakylä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva