Koti, jossa on tilaa elämälle

Koti, jossa on tilaa elämälle

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Digimag/Mirka Happonen
Pariskunnan haaveena oli rakentaa omannäköinen, pitkäaikainen koti rauhalliselle seudulle.

Asukkaat: Roosa Räsänen ja Matti Mustonen

Koti: 5 h + k + khh + ph + s + 2 wc

Talo: vuonna 2019 rakennettu 2-kerroksinen ja 145-neliöinen omakotitalo. Lämmitysmuotona maalämpö.

 

Pitkään vuokralla asuttuaan Roosa Räsänen ja Matti Mustonen kokivat, että nyt alkaa olla aika hankkia omistusasunto. Aikansa pohdittuaan asiaa he päättivät unohtaa kaupunkiasunnon ostamisen, sillä molempien pidempiaikainen haave oli asua omakotitalossa. Mielellään itse rakennetussa sellaisessa.

– Alettiin sitten katsella tontteja Kuopion pohjoispuolelta. Molempien työt ovat Kuopiossa, joten kulkuyhteyksien pitää olla hyvät, Räsänen kuvailee.

Pariskunta oli käynyt katsomassa muutamia tontteja, kysellyt tontteja lehti-ilmoituksella ja selannut internettiä vuoden ajan. Toivala alueena miellytti heitä, ja noin vuoden päästä etsinnän aloittamisesta sinne kaavoitettiin uusia tontteja. 

– Kaikkien kiinnostuneiden piti mennä arvontatilaisuuteen, jossa nimi kirjoitettiin lapulle ja tontin saajat nostettiin sieltä. Kolmannella nousi meidän nimemme, muistelee Räsänen jännittävää hetkeä.

MAALISKUUSSA 2018 tontti oli vielä täysin kuusikkoa, mutta se täytti pariskunnan kaikki haaveet. Ympärille tulisi vain muutama naapuri ja Kuopioon töihin hurauttaa vartissa. Kaiken lisäksi tulevat naapurit olivat todella mukavia. 

– Talopakettia vertaillessamme meillä oli kolme kriteeriä: piti olla kaksi kerrosta, avonainen tila sekä isot terassit. Nämä karsivat aika monta ehdokasta pois, Räsänen kuvailee.
Lopulta sopiva talopaketti löytyi. Heinäkuussa aloitettiin tontin raivaustyöt, loppukesästä Perustava kävi tekemässä perustukset ja syyskuussa talopaketti tuotiin pihaan. Paketin suurelementteinä tulivat seinät, katto sekä ovet ja ikkunat, jotka oli asennettu elementteihin.

– Kyllähän puolivalmis helpotti työtä huomattavasti, kuin että itse olisi pitkästä puusta alkanut alusta asti rakentaa. Ulkopuolista apua tarvittiin yllättävän vähän, sillä Matti teki suurimman osan töistä, Matin isä kaikki sähkötyöt ja muutenkin apuna oli molempien perheet ja kaverit, hymyilee Räsänen.

Räsäsen mukaan projektissa ei tullut mitään suurempia takapakkeja, vaikka monet varoittelivat ja kertoivat kauhutarinoina sekä manasivat vähintään pariskunnan eroa. Nopeammin olisi päässyt muuttamaan tekemällä valmiiksi ensin alakerran ja sitten yläkerran, mutta pariskunta halusi saada kaiken kerralla valmiiksi.

– Halusimme, että jokainen lista on paikallaan ennen muuttoa, jotta ne tulisivat varmasti tehtyä. Mieluummin kerralla kunnolla kaikki valmiiksi, Räsänen sanoo.

Ainoa asia, mikä projektissa yllätti, oli Räsäsen mukaan lopputöiden hitaus. 

– Matti teki pääsääntöisesti viimeistelytöitä itsekseen, joten saattoi kulua parikin viikkoa, ettei mitään näkyvää tapahtunut. Myös portaiden toimitukseen tuli muutaman viikon viivästys. Loppuvaiheessa viikot alkoivat tuntua ikuisuudelta, Räsänen huokaa.

Alkuperäinen ajatus ja toive oli, että maaliskuun aikana päästäisiin muuttamaan, mutta lopulta muuttopäivä ajoittui huhtikuun loppuun. Rakentamisen ajan pariskunta asui vuorotellen molempien vanhempien luona, joten lopulta oli ihanaa päästä kahdestaan omaan uuteen kotiin.

– Se oli kyllä melkoista kiertolaisaikaa, kun auton takapenkillä kulki koko ajan mukana kassi, missä oli vaihtovaatetta ynnä muuta, nauraa Räsänen. 

Sisustuksellisesti eniten päänvaivaa aiheutti keittiö. Pariskunnalla oli vahva visio siitä, että kaapistot olisivat yhdellä seinällä ja saareke rajaamassa ruokailutilaa. Muutamaan otteeseen suunnitelma piti pyöritellä uusiksi, ennen kuin kaikki asettui paikoilleen.

– Nyt meillä on kaikki nätisti kaappien ovien takana, minkä ansiosta keittiö on helppo pitää siistinä. Saareketta lukuun ottamatta myös kaikki työtasot ovat ovien takana. Ruuanlaiton ajaksi avonaiset ovet saa sujautettua näppärästi kaapiston sisään pois tieltä. Esimerkiksi aamiaiskaapista löytyy kahvinkeitin, ja samalla siellä on pöytätasoa, jolla tehdä aamupala, Räsänen selittää.

JOS MUSTONEN hoiti talon rakentamisen, niin sen sisustusratkaisut ovat puolestaan pääsääntöisesti Räsäsen käsialaa. Hän teki esimerkiksi keittiön kilpailutuksen sekä etsi sopivat pintamateriaalit, jotka sopisivat hyvin yhteen maalien ja värien kanssa.

Viiden metrin huonekorkeus ja suuret ikkunat tuovat sisälle runsaasti luonnonvaloa. Vaaleassa kodissa on runsaasti lämpimän sävyisiä tekstiilejä sekä pientä ylellisyyttä luovia säihkyviä yksityiskohtia. Esimerkiksi suuri vaatehuone tuo arkeen luksusta.

– Rakastan selkeitä linjoja ja suuria ratkaisuja, vaaleita värejä ja skandinaavista tyyliä. Inspiraatiota hain sisustuslehdistä, Pinterestistä ja sisustusohjelmista, kertoo Räsänen.

Esimerkiksi yläkerran toisessa vierashuoneessa on hyödynnetty inspiraation tuomaa kokeilukulttuuria: sänky kelluu ilmassa narujen varassa. Sängyn kehikko on itse rakennettu, maalattu ja viritetty roikkumaan kattoon.

– Täällä kyllä kelpaa olla. Tarkoituksena oli rakentaa pitkäaikainen koti, jossa on kaikki toiveiden mukaista. Sen me saimme, hymyilee Räsänen. 

 

kotiesittely
omakotitalo
rakentaminen
sisustaminen
Skandinaavinen sisustus
#koti&asuminen2020

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva