Kohti joulua!

Teksti Digimag/Heta Jyrälä, Mirka Happonen Kuva Digimag arkisto
Matka kohti joulua on alkanut. Kokosimme helpot askeleet stressitömään valmistautumiseen.

1. Jouluvalmistelut

Kun joulu alkaa jälleen kutkuttaa mieltä, on hyvä aloittaa jouluvalmistelut. Aloita vaikka joulukorteista, näin vältät viimeisen illan paniikinomaisen tervehdysten kirjoittamisen. Pikkuhiljaa on myös hyvä alkaa suunnittella joulunviettopaikkaa, ruokaa ja lahjoja.

2. Läheisten muistaminen

Kuulostele tarkalla korvalla rakkaidesi lahjatoiveita tai kysy niistä suoraan. Tavaran lisäksi voi hankkia erilaisia elämyksiä, lahjoittaa keräyksiin tai käyttää joululahjarahat kehitysmaiden auttamiseen. Heittäydy luovaksi: tee itse, koristele ja askartele läheistesi lahjat. Kaunis ja ekologinen lahjapaperi syntyy esimerkiksi kierrätyspaperista.

3. Joulukoti

Koristele koti jouluun. Inspiroidu koristetrendeistä ja mitä ihanimmista joulusisustuksista. Aloita joulusiivous vaikkapa kuukautta ennen aattoa, jolloin yhtenä päivänä putsaat saunan ja toisena uunin. Stressitön siivous soljuu pikkuhiljaa, ja ennen joulua voi huolehtia vain loppusilauksesta.

4. Kinkku

Perinteikäs kinkku kannattaa hankkia hyvissä ajoin, ennen kuin parhaat viedään käsistä. Mikäli klassinen potka kaipaisi vaihtelua, kokeile vaikkapa herkullista seitan- tai tofupaistia. 

5. Suunnittele ja inspiroidu ruuasta 

Hyvä suunnittelu voi olla ruokailun pelastaja. Suunnittele menu ja testaa uudet reseptit hyvissä ajoin. Herkulliset laatikot ja leivonnaiset valmistuvat helposti etukäteen pakkaseen, josta ne on helppo sulattaa uunissa ennen h-hetkeä. Jätä joulun lähipäiville vain sellaiset ostokset, joiden haluat olevan aivan tuoreita, kuten yrtit, hedelmät ja salaatti. Hyödynnä ruuan verkkokaupat ja keräyspalvelut jouluostoksilla.

6. Oi kuusipuu!

Suomalaiset joulukuuset kaadetaan usein itsenäisyyspäivän tienoilla. Joulukuusen paras hankinta-aika on viikko–pari ennen kuin sen haluaa nostaa sisälle. Joulukuusilla on myös monia muotoja. Jos aito kuusi ei sovi talouteesi, voit kokeilla vaikka pientä huonekuusta tai tekokuusta tuomaan joulun tuntua. Tunnelma on puusta huolimatta taattu!

7. Paketointi

Viimeistele lahjat kauniilla paketoinneilla. Inspiroidu paketointitrendeistä ja kokeile uutta. Kauniit paketit koristavat kuusta ja toimivat myös osana sisustusta aattoon saakka. Paketointi voi myös olla hauska koko perheen askarteluhetki! Mikäli kiire vie voiton, käänny kauppojen paketointipisteiden puoleen, näin vältyt ylimääräiseltä hässäkältä ja tuet erilaisia urheiluseuroja ja hyväntekeväisyysjärjestöjä.

8. Viime hetken valmistelut

Varmista reilusti etukäteen, että esimerkiksi vessa- ja talouspaperia sekä särkylääkkeitä löytyy pyhien yli. Mikäli jouluvieraat viipyvät pidempään, mieti myös välipäivien ruokailut. Tarkista myös juomavarastot varaamalla esimerkiksi oluet, viinit ja limonadit hyvissä ajoin.

9. Toivota itsellesi hyvää joulua!

Hengitä, rentoudu ja toivota itsellesi hyvää joulua. Unohda tekemättömät asiat ja kiire ja keskity vain viettämään vuoden parasta juhlaa lähimmäistesi kanssa. Ihanaa joulua!

 

Perinteiset juhlapäivät

Adventti Joulun odotusaika neljää viikkoa ennen joulua. Joka adventtisunnuntaina neljän viikon ajan sytytetään kynttilä odotuksen kunniaksi. 

Itsenäisyyspäivä 6.12. Suomen itsenäisyyttä juhlistetaan yleensä sytyttämällä kaksi kynttilää ikkunoille.

Lucian päivä 13.12. Päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi vuosittain. Lucia tuo valoa talven pimeyteen, minkä vuoksi päivää vietetään valon juhlana.

Tuomaan päivä 21.12. Apostoli Tuomas Kaksosen jälkeen nimetyn päivän tehtävä on tuoda kristikunnalle joulun juhla ja rauha.

Talvipäivänseisaus 22.12. On vuoden lyhyin päivä, jolloin on sanottu auringon pysyvän kolme päivää pesässään.

Jouluaatto 24.12. Joulupäivää edeltävä päivä, jolloin julistetaan joulurauha kello 12 ja juhlinta alkaa. Jouluaaton perinteisiin kuuluvat muun muassa kuusen koristelu, kynttilöiden vieminen hautausmaalle, jouluateria sekä joululahjat.

Joulupäivä 25.12. Varsinainen joulupäivä on vanha ja yleinen juhlapäivä, joka sijoittuu keskitalven juhlan paikkeille. Kristinuskon mukaan päivä on nimetty Kristuksen syntymäpäiväksi.  

Tapaninpäivä 26.12. Marttyyrien muistopäivä ja Suomessa erityisesti hevosten sekä hevosmiesten päivä. Suomalaiseen perinteeseen kuuluu etenkin tapaninpäivänajelu.

Viattomien lasten päivä 28.12. on kristinuskossa juhlapäivä, jota vietetään betlehemiläisten lasten muistoksi.

Loppiainen 6.1. Päättää joulunajan juhlapäivät, ja silloin perheissä yleensä puretaan myös joulukoristeet. Lisäksi sitä vietetään tietäjien saapumisen juhlapäivänä.

Nuutin päivä 13.1. Vanhan ajan lakien mukaan päättää 20 päivää kestäneen joulurauhan ja -ajan. 

joulu
valmistelu
juhla
pyhä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva