Kodin kutsumattomat

kyläilijät

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuva: Anticimex Oy
Tilanne kotirauhaa rikkovien tuhohyönteisten ja jyrsijöiden osalta ei ole Kuopiossa hälyttävä. Kuitenkin esimerkiksi lude-epäilyjen määrä lähti viime syksynä nousuun.

Viime aikoina ilmoituksia on Kuopiossa tullut luteista, russakoista sekä muurahaisista. Tähän aikaan vuodesta havaintoja tehdään myös sokeritoukista ja turkiskuoriaisista. Olemme saaneet myös yksittäisiä ilmoituksia kotisirkoista. Luteista ilmoitetaan noin kerran
viikossa, Anticimex Oy:n huoltoteknikko Hannu Niskanen kertoo.

Tuhohyönteisilmoituksia tulee niin omakotitaloista kuin kerros- ja rivitalohuoneistoistakin. Ongelmien taustalla vaikuttavat esimerkiksi epäsiisteys, elintarvikkeiden säilytys sekä lisääntynyt matkailu. Niskanen muistuttaa, että kierrätetyt vaatteet, huonekalut ja esimerkiksi lastenrattaat tulisi tarkastaa huolellisesti. Myös myyjän vastuun pitäisi korostua.

- Jos esimerkiksi sängyn alapohjassa on epämääräisiä tummia läikkiä, seittiä tai muuta tavallisuudesta poikkeavaa, pitäisi hälytyskellojen soida.
Muutoin edullisesta sängystä voi tulla kallis. Luteista on hyvin hankala päästä eroon, ja ne voivat elää pitkiäkin aikoja ilman ravintoa. Puremajäljet tulevat monelle yllätyksenä, Niskanen kertoo.

MYÖS SIISTEYS korostuu tuholaisten ehkäisemisessä. Hellan ja jääkaapin takaosat tulee puhdistaa säännöllisin väliajoin, sillä hyönteiset etsivät ravintoa sieltä, ja lämpimät paikat ovat otollisia lisääntymiselle. Erityisesti vanhoissa taloissa elävien turkiskuoriaisten osalta vaatekaapit tulisi pitää siistinä ja irrotettavien pohjalevyjen alta imuroitava säännöllisesti. Kosteissa oloissa viihtyvien sokeritoukkien vuoksi tulisi tarkastaa keittiön ja pesuhuoneen putkien läpivientien, kynnysten sekä wc-pönttöjen saumaukset.

- Tärkeintä on päästä mahdollisimman ajoissa käsiksi ongelmaan. Hyönteisen tunnistaminen on tärkeää, sillä osa niistä on vain vierailijoita, jotka eivät voi lisääntyä sisätiloissa. Jos ongelma on todellinen, torjuntatoimet aloitetaan pikimmiten. Ensin annamme ohjeita, sitten tehdään torjuntakäsittely ja tapauskohtaisesti jopa puretaan rakenteita. Meillä on myös käytössämme lutikkakoiria ludetorjunnassa.

ONGELMANA TUHOHYÖNTEISET – KOTIKONSTEJA KOKEILTAVAKSI

KODIN IKÄVIÄ VIERAILIJOITA voi yrittää ehkäistä ja torjua myös kotiniksein. Kodin siistinä pitäminen ja esimerkiksi raatojen sekä tyhjien ampiais- ja linnunpesien hävittäminen auttavat ennaltaehkäisyssä. Pohjois-Savon Martat ry:n toiminnanjohtaja Anne Matilainen painottaa siisteyden lisäksi elintarvikkeiden säilytyksen merkitystä.

- Varsinkin syksyisin kysytään, miten keittiössä lentelevistä pikkukärpäsistä pääsee eroon. Kyseessä on yleensä mahlakärpänen, joka viihtyy pöydällä olevan omena- tai luumusadon kimpussa. Helpoin keino on huolehtia, ettei pöydillä säilytetä hedelmiä ja kompostiastia tyhjennetään
riittävän usein. Lisäksi voi tehdä mahlakärpäsansan laittamalla pieneen purkkiin käsiastianpesuainetta, sokeria tai hieman hedelmämurskaa, Matilanen ohjeistaa.

Elintarvikkeita ravinnokseen käyttävä keittiökoisa eli Intian jauhokoisa on keittiön riesa, joka on yleistynyt elintarvikkeiden tuonnin myötä. Koisa saastuttaa elintarvikkeen ja saa sen maistumaan kitkerältä. Matilainen kehottaa tarkkailemaan oman kodin elintarvikepakkausten
päiväyksiä. Kotona on hyvä olla pieni varmuusvarasto, mutta tuotteita tulee käyttää ja täydentää sopivassa suhteessa. Myös jääkaappi ja keittiönkaapit kannattaa puhdistaa säännöllisesti.

Siisteys pitää myös sokeritoukan ravinnonlähteet aisoissa, mutta koska toukka on kaikkiruokainen, sitä voi esiintyä siistissäkin ympäristössä.

- Sokeritoukka on usein kylpyhuoneen riesa, sillä se viihtyy kosteissa ja lämpimissä tiloissa. Hyönteistä voi yrittää häätää kaatamalla kiehuvaa vettä kaikkiin kodin viemäreihin sekä huolehtimalla kosteiden tilojen säännöllisestä tuuletuksesta ja kuivatuksesta, Matilainen kertoo.

Hyönteismaailma.fi –sivuston mukaan myös kosteiden tilojen saumojen ja halkeamien imurointi, hiustenkuivaajalla kuuman ilman puhaltaminen onkaloihin sekä aerosolikäsittelyt voivat auttaa sokeritoukkaongelmissa.

Tekstiilituholaisten torjunnassa kaappien, mattojen ja tekstiilien huolellinen imurointi on tarpeellista. Myös pakkanen tappaa esimerkiksi vyöturkiskuoriaisen kaikki kehitysasteet, ja hyllypaperit voivat auttaa ennaltaehkäisyssä. Imuroitaessa pölypussin hävittämisestä tulee muistaahuolehtia.

Keväisiin muurahaisongelmiin puolestaan auttavat erilaiset aerosolit ja sirotteet, jotka tappavat ruokaa etsivät työläismuurahaiset hetkessä. Pesässä olevat yksilöt kuolevat nälkään vararavinnon loputtua. Käsittely kannattaa uusia tarvittaessa, kunnes muurahaiset lopulta katoavat. Jos on mahdollista päästä käsiksi kokonaiseen muurahaispesään, voi sen avata esimerkiksi lapiolla ja sirotella myrkkyä sisään. Lopuksi pesä suljetaan.

KEVÄT TUO tullessaan myös muurahaisongelmat. Niskanen kehottaa tarkastamaan erityisesti talojen etelä- ja länsiseinustat pesien varalta. Lisäksi lattialistat ja raot seinässä tulisi tiivistää. Kuopion kaupungin ympäristöterveystarkastaja Isto Mononen kertoo myös ampiaisten ja lintujen pesissä sekä esimerkiksi raadoissa elävistä vyöihrakuoriaisista tulevan kyselyitä. Tuhohyönteisiä voi kantautua kotiin myös elintarvikkeiden tai eläinten ruokien mukana.

- Myös isommista vahinkoeläimistä tulee meille soittoja. Linnut pitäisi aina ruokkia ruokinta-automaateista, sillä maahan ruokkiminen tekee tilanteen otolliseksi jyrsijöille. Kun oravia ruokitaan varta vasten, tulevat ne rakennuksiin pesimään. Toisaalta myös jätehuoltoon tulisi kiinnittää huomiota. Jyrsijät voivat aiheuttaa isoja vahinkoja, esimerkiksi purra sähköjohtoja poikki. Suojaverkot voivat estää rakennukseen pääsyn, Mononen painottaa. Tuholaisia koskevat yhteydenotot kaupungille ovat Monosen mukaan hieman vähentyneet.

- Viime vuonna yhteydenottoja tuli jonkin verran vähemmän kuin kolmena edellisenä vuonna, sillä tietoa osataan etsiä netistä. Myös taloyhtiöissä osataan jo paremmin suoraan isännöitsijän kautta hoitaa torjunta ja tilannekartoitus.

tuholaiset
tuhohyönteiset

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva