Kierrätä ja
kompostoi

TEKSTI Digimag/sisko ojajärvi Kuvat pixabay ja sisko ojajärvi
Valtaosa mökkiasukkaista taitaa edelleen polttaa kaikki palavat jätteensä. Tässä saattaa olla kysymys mökkiasumiseen monesti kuuluvasta työnteon välttämisestä, mikä ei sinänsä ole ollenkaan pahaksi.
Mökkeilijän Kierrätysopas

Muovipakkausten keräykseen
- elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
- pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
- muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettyinä
- muovikassit, -pussit ja -kääreet

Paperinkeräykseen
- sanoma- ja aikakauslehdet
- mainokset ja kirjekuoret
- kopiopaperit, puhelinluettelot ja pehmeäkantiset kirjat

Kartonkikeräykseen
- litistetyt ja huuhdellut maito- ja mehutölkit
- keksi- ja muropaketit
- jauho- ja sokeripussit
- munakennot

Kompostiin laitetaan
- ruoantähteet
- kuoret ja perkuujätteet
- suodatin- ja talouspaperit
- oksat, risut ja ruohonleikkuutähteet

  ‍   ‍   ‍   ‍   ‍   ‍   ‍   ‍   ‍   ‍   ‍   ‍  www.rinki.fi ja www.jatekukko

Vaatii jonkin verran vaivaa lajitella jätteet ja sitten viedä ne keräämispaikkoihin. Lähes kaikki mökillä syntyvä jäte voidaan kuitenkin kierrättää tai kompostoida. Kierrätys ja kompostointi kannattavat aina hyvästä ympäristöteosta saadun hyvän mielen takia.

Jätelain mukaan kuitenkin mökkiasukkaidenkin tulee liittyä järjestettyyn jätteenkuljetukseen. Ensimmäiseksi kannattaa kysyä mökkikunnan jätehuollon järjestäjältä kunnan käy-tännöistä, jolloin saa tiedon myös lähimpänä sijaitsevista jätteiden keruupaikoista.

 

KOTITALOUKSISTA LÖYTYY muitakin muovipakkauksia, jotka sopivat keräykseen. Niitä ovat esimerkiksi tuubit, putkilot, EPS-pakkaukset ja vastaavat. Muovinkeräyksestä roskat menevät materiaalina hyödynnettäväksi. Muoviset tuotteet ja esineet kuuluvat sekajätteeseen ja ne hyödynnetään energiana. Erillistä energiajätteen keräystä ei enää ole kovinkaan monen kunnan alueella.

Paperia ja pahvia saa nykyisten määräysten mukaan polttaa vain sytykkeenä puun seassa. Loput viedään paperi- ja pahvikierrätykseen.

 

SAVO-PIELISEN JÄTELAUTAKUNNAN kunnallisten jätehuoltomääräystenkin mukaan jätteiden hävittäminen polttamalla on kielletty. Taajaman ulkopuolella avotulella saa polttaa puhdasta puuta, oksia, risuja ja kantoja. Esimerkiksi maalatut ja kyllästetyt puut tulee viedä asianmukaiseen 
keräyspaikkaan.

 

Puhtaat muovipakkaukset kannattaa viedä Rinki-ekopisteille ja muovituotteet ja esineet laittaa sekajätteeseen. Laitoksessa roskien polttaminen tapahtuu hallitusti ja savukaasut puhdistetaan. Varsinkin PVC- muovien kotona polttamisessa ilmakehään tulee haitallisia päästöjä. 

Grillauksessa käytetty alumiininen folio voidaan viedä metallinkeräykseen. Likaantunut alumiinifolio on sekajätettä.

MYÖS MÖKILLÄ kompostointi on oiva tapaa käyttää itse hyödyksi biojäte ja lehtiroskat. Tuloksena saadaan ravinteikasta multaa kukkapenkkiin, kasvimaahan tai vaikkapa kasvihuoneeseen. Komposti tuottaa kiertoon hyvää ja ravinnerikasta multaa. Talousjätekomposti on kannellinen jyrsijäsuojattu astia tai laatikko. Puutarhajätteelle kompostin voi rakentaa laudoista itsekin.

Lehtiroskat ja muut pienet puuroskat turpeeseen sekoitettuina toimivat hyvin kompostin kuohkeuttamiseksi. Jos puutarhaa on enemmän, kannattaa perustaa puutarhakomposti, josta siitäkin saadaan hyvää multaa.

Kaikki tämä voi ensi hätään tuntua vaivalloiselta hommalta. Tässäkin asiassa pätee kuitenkin vanha viisaus: Harjoitus tekee mestarin.

Mökki
mökkeily
kierrätys
kompostointi
biojäte
lehtiroska
Kesä

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva