Kesäpalstalla

viljelijäksi

Teksti: Tiia Pitkänen Kuva: NMT Arkisto
Kesäviljelypalstat alkavat olla pullollaan innokkaita viljelijöitä valmiina kasvattamaan tuoreita kesäherkkuja omaan pöytään. Viljelypalstoilla opitaan uutta, tutustutaan vieruskaveriin ja opitaan yhteisöllisyydestä.
VILJELYPALSTAT

- Kuopion kaupungilla on noin 300 viljelypalstaa eri puolilla kaupunkia.

- Palstan koko on noin yksi aari eli 10x10m.

- Palstan vuokra on 21,50 euroa / aari.

- Palstat on raivattu ja merkitty kaupungin puolesta, mutta vuokraajan tulee itse muokata palstansa.

- Kasteluvesi on saatavissa lähellä palstoja.

- Lisätietoa ja vuokrapalstoja voi tiedustella kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta. Puh. 0800 918511, kaupunkiymparisto(at)kuopio.fi

Suuri osa viljelijöistä on eläkeläisiä tai keski-ikäisiä työssäkäyviä, mutta nyt mukaan on saatu myös nuorempaa väkeä.

- Viime vuosina nuorempien osuus on lisääntynyt varsinkin opiskelijoiden ja maahanmuuttajien ansiosta, maaseutuasiamies Vesa Nerg toteaa.

Joissakin yliopistojen ylioppilaskunnissa on järjestetty opiskelijoille viljelypalstoja, joilla viherpeukalon taitojaan pääsee kokeilemaan. Kokemusta ei välttämättä tarvitse olla, sillä aloittelijat autetaan alkuun. Sosiaalinen kanssakäyminen, neuvot ja avunanto ovatkin Nergin mielestä asioita, jotka erottavat kesäviljelypalstat tavallisista, yksityisistä palstoista.

- Varsinkin nuorille viljelijöille on tärkeää, että he voivat ottaa mallia kokeneempien viljelijöiden työtavoista, hän kertoo.

NERGIN MUKAAN kesäviljelypalstoilla työskentely yhdistää mukavalla tavalla vapaa-ajanvieton, ulkoilun ja hyötyliikunnan. Viljelyn avulla pääsee myös helposti nauttimaan luonnonläheisyydestä keskellä kaupunkielämää ja maistamaan itsekasvatettua ruokaa, jolla on erityistä tunnearvoa. Myös yhteisöllisyys on osa toiminnan viehättävyyttä, sillä pelloilla häärii kasvattajia vierivieressä.

- Viljelypalstat sijaitsevat siten, että aina on lähellä toinen palstaviljelijä. On siis otettava huomioon myös naapurit, huomauttaa Kari Andronoff Kuopion kaupungiympäristön asiakaspalvelusta.

Tämän kesän hän kertoo olevan kiinnostava erityisesti uutuustuotteiden, erikoiskasvien ja yrttien suhteen. Täytyy kuitenkin muistaa, että kuten missä tahansa viljelyssä, myös kesäpalstoilla, ollaan pitkälti sääolojen armoilla.

- Tänä vuonna ongelmana oli kevään märkyys, joka hidastutti traktoriäestysten suorittamista, sekä alkukesän koleus, mutta onneksi hallaöitä ei ole ollut, Nerg toteaa.

Kuopiossa multasormen taitojaan pääsee harjoittamaan kymmenellä eri alueella ympäri kaupunkia, esimerkiksi Petosella, Julkulassa ja Niuvassa.  Kesäviljelypalstojen lisäksi kaupungista löytyy myös neljä ryhmäpuutarha-aluetta eli siirtolapuutarhaa Päivärannassa, Majaniemessä, Virranniemessä ja Kolmisopella. Näillä alueilla sijaitsee yhteensä noin 400 puutarhamökkiä palstoillaan, joiden koko on 300 neliömetriä. Vuosivuokra on noin 90 euroa.

kesäpalsta
viljely

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva