Kesäjuhlien

ABC

Teksti: Tiia Pitkänen Kuvat: Turpatalli Oy, Puijon Maja/Mikko Mäntyniemi, Koivumäen Kartano
Pian saa taas kaivaa tanssikengät kaapista, kun kutsuja tulevan kesän juhliin alkaa ropista postiluukusta. Häiden, lakkiaisten, rippi- tai sukujuhlien järjestämiseen on apua saatavilla, jopa lyhyelläkin varoitusajalla.

 

Juhlia ammatikseen organisoivat asiantuntijat muistuttavat, mitä tulisi ottaa huomioon ohjelman ja paikan valinnassa, jotta kesäjuhlastasi tulisi täydellinen.

- Hyvä juhlaohjelma tukee tilaisuuden tarkoitusta, mikä ikinä tapahtuman luonne onkaan, aina syntymäpäivistä hautajaisiin. Esiintyjän ammattimaisuus on tärkeää, sillä juhlatunnelma ei saa mennä lyttyyn esiintyjän takia, listaa Tuotantotalo Turpatallin tuottaja Tarja Waltzer.

Joskus ohjelmatoimistolta kaivataan apua vain tanssiyhtyeen palkkaamisessa, kun taas välillä koko juhla suunnitellaan yhdessä kutsukorteista lähtien. Monta asiaa onkin muistettava ottaa huomioon, kun valitaan esiintyjiä ja juhlaympäristöä.

- On selvitettävä, löytyykö juhlapaikalta esimerkiksi lava bändille tai koomikolle, esiintyjille on siis oltava riittävästi tilaa. Toisaalta esimerkiksi äänentoiston ja näkyvyyden tulee olla riittäviä, jotta yleisö pystyy vaivattomasti seuraamaan ohjelmaa, Waltzer huomauttaa.

JUHLIEN JÄRJESTÄJÄN on myös hyvä tietää tarkka kohderyhmä; esimerkiksi stand up -koomikkoa palkatessa kannattaa muistaa tarkistaa, sopivatko vitsit myös koko perheen juhliin..

Ohjelma tuo paljon sisältöä juhlaan, mutta Waltzer vakuuttaa jokaisen budjettiin löytyvän sopivaa ohjelmaa. Esiintyjien kokoonpano vaikuttaakin merkittävästi hintaan.

- Esimerkiksi valtakunnallisesti tunnetuilla viihdyttäjillä on luonnollisesti korkeammat palkkiotoiveet kuin henkilöillä, jotka tekevät keikkoja varsinaisen työnsä lisäksi. Suuresta hintahaitarista löytyy siis jokaisen budjettiin sopivaa ohjelmaa, hän selittää.

Apua juhlien järjestämiseen pyytävät niin yksityiset henkilöt kuin yrityksetkin, mutta toimitusjohtaja Sari Mielonen Koivumäen Kartanosta on huomannut erityisesti stressaantuneiden perheenäitien avuntarpeen kesäjuhlien kynnyksellä.

- Ihmiset ovat nykyisin niin kiireisiä, ja elämä on hektistä. Yhdellä puhelinsoitolla ja avaimet käteen -periaatteella voit saada valmiit juhlat kotiisi, hän selittää.

Juhlallisuudet onnistuvat myös täysin valmiina pakettina, jos tilaisuus järjestetään täyden palvelun juhlapaikassa. Puijon Majan yrittäjä Tiina Heinonen kehottaakin miettimään heti alussa, haluaako nauttia itse omista juhlistaan ilman huolen häivää ja varata valmiin juhlapaikan ammattihenkilökuntineen hoitamaan kaiken alusta loppuun, vai olla itse vastuussa kaikesta.

valinnan kriteereitä

- helppous: Kuinka paljon haluaa tehdä itse?
- ajankohta: Mikä on vuoden- ja kellonaika?
- tarjoilut: Mitä ja millaiselle määrälle?
- vierasmäärä: Montako? Entäs majoitus?
- ohjelma: Vaatiiko erityisvaatimuksia?
- budjetti: Pihistätkö vai panostatko?
- omat mieltymykset: Persoonallisuus esiin.
- sijainti: Vihkipaikka vs. juhlapaikka. Kuljetukset?

- Rutinoituneen henkilökunnan ansiosta monta asiaa jää itseltä huolehtimatta, hän painottaa.

Järjestipä juhlat itse tai ammattilaisen avustuksella, kehottavat Heinonen ja Mielonen miettimään etukäteen aikataulutusta, juhlaseurueen kokoa ja tarjoilua, nämä kaikki kun vaikuttavat myös paikan valintaan. Jos haaveena on varata juhlapaikka tai esiintyjä tietylle päivälle, on tärkeää aloittaa tiedustelu hyvissä ajoin. Esimerkiksi hääjuhlia varten kesälauantait buukataan usein jo edellisenä kesänä. Heinosen ja Mielosen mukaan vielä ehtii kuitenkin järjestää useammankin tilaisuuden. Jos juhlasuunnittelussa on jouston varaa, voi hienot juhlat saada järjestettyä myös lyhyellä varoitusajalla

kesäjuhlat
kesän juhlat

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva