Keittiöremontissa

maltti on valttia

Teksti ja kuva: Olavi Rytkönen
Keittiön remontointi ei ole hutaisten tehtävä sivutyö. Yleisimmät töppäykset välttämällä homma kuitenkin onnistuu ja keittiöstä on iloa vuosia, jopa vuosikymmeniä.
Keittiöremontin muistilista

1. Mieti mitä keittiöltäsi haluat ja mihin sitä käytät.
2. Ota selvää taloyhtiön tai tontin reunaehdoista.
3. Laadi realistinen budjetti ja suhteuta suunnitelma siihen.
4. Pohdi asuntosi tilankäyttö remontin aikana.
5. Ota tarkat mitat.
6. Ota yhteyttä ammattilaisiin ja vertaile.
7. Tee suunnitelma ammattilaisen kanssa ja pohdi samalla
uuden keittiön roolia suhteessa muihin huoneisiin.
8. Mitä kodinkoneita ja millä varustetasolla haluat? Mistä
olet valmis maksamaan ja mistä et?
9. Aikatauluta realistisesti ja jätä pelivaraa.
10. Älä palkkaa pimeää remonttijengiä. Sen työllä ei ole
takuuta.
11. Laatu ja osaaminen on lopulta aina taloudellisesti paras
vaihtoehto.

Keittiöremontti on kodin uudistamisessa sellainen herkkupala, että sitä kannattaa lähestyä monelta kantilta ja maltilla. Ennen kuin pistää sorkkaraudan jodlaamaan ja liesitilaukset vetämään, kannattaa istahtaa alas ja pohtia ajan kanssa, mistä tulokulmasta pistää kodin hermokeskuksen muutoksen tielle.
Onko remppa osa koko kodin peruskorjausta, haetaanko sinänsä toimivaan keittiöön uutta ilmettä? Onko tavoitteena tyylikäs retro vai huippuvarusteltu kulinaarinen komentokeskus? Miten suunniteltu remontti vaikuttaa LVI-puoleen? Onko haluttu visio kiinteistössä, talossa ja tontilla ylipäätään mahdollinen?

ENSIMMÄINEN JA yleispätevä vinkki on helppo ja säästää myös rahaa: luota ammattilaisiin. Keittiöremonttiin on aina muitakin neuvojia kuin se oma sisäinen ääni: perheellä on mielipide, appiukolla ja anopilla myös ja kuinka ollakaan, on naapurilla tiedossa halpa keittiökokonaisuus juuri puretusta talosta.
- Suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen. Häneltä saat havainnekuvia myöten pätevät suunnitelmat ja pitävät kustannuslaskelmat, joista yleisimmät yllätykset puuttuvat. Usein unohtuu sähkö- ja LVI-töiden osuus ja loppulasku paisuu odottamattomaksi. Läpinäkyvyys ja selkeät laskelmat ovat aina molemminpuolinen etu, Kuopion Puustelli-yrittäjä Petri Ruotsalainen kertoo.

KILPAILUTTAMINEN KANNATTAA luonnollisesti aina. Keittiöremontissakaan hyvä ei ole halpaa ja puoli-ilmaisessa tuskin on laatua puoleksikaan. Mieti tarkkaan mistä haluat maksaa. Taloutesi käytännöllisin ja kodin muuhun tyyliin sopiva vaihtoehto saattaa olla edullisempi kuin kuvaston kallein varustelu.
Ikävä, mutta välttämätön toimi on budjetointi. Rahaa tulee palamaan joka tapauksessa, joten kannattaa miettiä menoerät huolella. Pelivaraa on syytä jättää, sillä yllättäviä kuluja tulee aina, mojovia säästöjä ei juuri koskaan. 
- Aina kannattaa haaveilla ja ihmetellä. Toteuttamisen kannalta raha on kuitenkin tärkeä asia. Realistisen budjetin arvioiminen on tärkeää. Itse luottaisin asiantuntijan apuun suunnittelussa, jotta omat suunnitelmat saadaan parhaalla mahdollisella tavalla myös toteutettua. Tyypillisin virhe on mahdoton palapeli, johon yleensä sisältyy liikaa korotettuja kodinkoneita suhteessa käytettävään tilaan. Yleensä nämä palapelit saadaan kuitenkin hyvällä suunnittelulla ratkaistuiksi, toteaa Tommi Kankkunen Keittiömaailmasta.

AIKATAULUTUS VAATII allakan selaamista mielellään remontoijan kanssa yhdessä. Aikaa kannattaa varata joustavasti ja huomioida se väistämätön tosiasia, että remontin aikana keittiö on poissa käytöstä, joten tiskit ja keittämiset tapahtuvat muissa tiloissa. Keittiön täydellinen uusiminen vaatii usein kodin muiden tilojen suojaamista ja pieni asunto muuttuu helposti kokonaan työmaa-alueeksi. Tähän pätee vanha nyrkkisääntö: rytinällä tulosta tulee nopeammin, hissun kissun ja vaiheittain on varattava enemmän aikaa.
Remontin tekijä kannattaa valita mieluummin valosta kuin pimeästä. Ota selvää, onko tekijä yksityishenkilö, yrittäjä tai ammatinharjoittaja. Ammattimaisen keittiöfirman kautta tämäkin puoli on varmasti kunnossa, mutta mikäli palkkaat timpurin suoraan, vaadi verokortti tai Y-tunnus ja ennakkoperintärekisteriote. Rekisteröidyn firman työpanoksesta voit saada kotityönvähennyksen verotuksessa. Yksityishenkilön tapauksessa on tuloveron perintä, vakuutukset ja sosiaaliturvamaksu työnantajan, eli sinun, huolenasi. 
Kun päätös on valmis ja väki pestattu, kannattaa kaikesta työstä ja tavarasta tehdä kirjallinen sopimus. Väärinkäsitysten ja muistivirheiden suma on oiva pesäpaikka riidoille, mutta mustaa valkoisella varmistaa yhteisymmärryksen.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva