Käytännöllisyyttä

keittiöön

Teksti: Arja Kangas Kuvat: Puustelli-keittiöt, Novart
Hyvä, vuosia kestävä keittiö saa alkunsa ajatuksella tehdystä suunnitelmasta, toteaa ammattilainen. Suosittuja elementtejä ovat hillityt värit, kestävyys ja helppohoitoisuus.

Keittiö on tunnetusti kodin sydän ja sen vuoksi uuden keittiön suunnittelemista on turha kiirehtiä. Hyvin suunniteltu keittiö palvelee parhaimmassa tapauksessa jopa vuosikymmenten ajan. Aikakauden trendisuuntaukset näkyvät myös keittiöiden ilmeissä, vaikka
peruslähtökohtana on pidettävä käytännöllisyyttä.

- Valtaosa pysyttelee hillityissä valinnoissa, sillä ne kestävät paremmin aikaa ja omaa silmääkin, toteaa Kuopion Puustelli-keittiön yrittäjä Jyrki Jääskeläinen.

Tällä hetkellä moni etsii itselleen kestävää ja helppohoitoista keittiötä, jonka perussävyt ovat melkoisen tuttuja: valkoinen ja sen eri sävyt, musta ja harmaa. Moni haluaa myös puun eri sävymaailmaa. Värimaailmaa on syytä katsoa tarkkaan, jotta keittiöstä syntyy tyköistuva kokonaisuus, joka sopii myös kodin kokonaisilmeeseen.

ISOISSA PINNOISSA ollaan siis tarkkoja värien ja muotojen suhteen, mutta joissakin elementeissä uskalletaan valita rohkeampiakin kuoseja.

- Välitilan laatoituksessa ja lasituksen valinnassa voidaan valita räiskyviäkin kuoseja, jotta saadaan vähän persoonallisempi kokonaisuus.

Useat keittiönsä remontoijat tai uutta kotiaan rakentavat haaveilevat keittiöönsä saarekkeesta. Suunnitelman näkökulmasta liikenteessä kannattaa olla ajoissa, sillä tilan puute kaataa monet saarekekeittiösuunnitelmat.

- Lähtötilanteessa saarekekeittiö voi olla toivelistalla, mutta usein tila tulee vastaan. Aika ajoin ollaan tilanteessa, jossa talopaketti on jo tilattu eikä saareke enää yksinkertaisesti mahdu suunnitelmiin, Jääskeläinen sanoo.

Hän opastaakin, että mikäli saarekekeittiö on ehdoton edellytys omaan uuteen keittiöön, on suunnittelijaan hyvä olla yhteydessä hyvissä ajoin, jo pohjasuunnitelmaa tehdessä. Liian ajoissa ei voi olla.

- Rakentajan on hyvä ottaa toiveet huomioon jo pohjaratkaisua tehdessä. Suunnitelmissa on senkin vuoksi oltava ajoissa liikenteessä, jotta saarekkeen tekninen toteutus voidaan myös huomioida riittävän aikaisin, jos saarekkeeseen halutaan sijoittaa esimerkiksi uuni ja keittotaso. 

PARHAIMMILLAAN SAAREKE on erinomainen lisätyötila tai ruokailutaso, joka lisää entisestään keittiön toiminnallisuutta. 

Jääskeläisen mukaan muutenkaan keittiön hyvästä ja tarkasta suunnittelemisesta ei pitäisi tinkiä: keittiö on usein se paikka, jossa perhe viettää eniten aikaa, ja kun se tehdään kerralla onnistuneesti, se on pitkäikäinen sijoitus. 

- Itse asiassa keittiön suunnittelemisessa on hyvä aloittaa siitä, että kyselee ja kartoittaa avoimesti erilaisia vaihtoehtoja. Liian pitkälle keittiötä ei kannata itsekseen suunnitella, sillä toimivan keittiön edellytys on, että siinä huomioidaan koko perheen tarpeet ja hyödynnetään uusimpia ratkaisumalleja. 

- Itse tykkään lähteä suunnittelemaan keittiötä nimenomaan toiminnallisuuden kautta. Kun rungoltaan hyvään keittiöön saadaan oikeanlaiset kalusteet, saadaan myös ulkonäkö kaupan päälle.

keittiö
puustelli

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva