Kaupunkiviljely

kiinnostaa

TEKSTI NMT media Kuva pixabay
Ympäri Suomen kesäviljelypalstat alkavat olla pullollaan innokkaita viljelijöitä valmiina kasvattamaan tuoreita kesäherkkuja omaan pöytään. Viljelypalstoilla opitaan uutta, tutustutaan vieruskaveriin ja opitaan yhteisöllisyydestä. Millaista toiminta sitten käytännössä on, ja keitä pelloilla häärii?
Viljelyspalstat

 • Kuopion kaupungilla
on noin 300 viljelypalstaa eri puolilla kaupunkia.
Palstan koko
on noin yksi aari eli 10x10 m
Palstan vuokra
on 21,50 euroa / aari.
Palstat on raivattu
ja merkitty kaupungin puolesta, mutta vuokraajan tulee itse muokata palstansa.
Kasteluvesi on saatavissa
lammista tai järvistä lähellä palstoja.
Lisätietoa
Lisätietoa ja vuokrapalstoja voi tiedustella kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta.
www.kuopio.fi/viljelypalstat

Suuri osa viljelijöistä on eläkeläisiä tai keski-ikäisiä työssäkäyviä, mutta nyt mukaan on saatu myös nuorempaa väkeä. Sillä viime vuosina nuorempien osuus on lisääntynyt varsinkin opiskelijoiden ja maahanmuuttajien ansiosta.

Kesäviljelypalstoilla työskentely yhdistää mukavalla tavalla vapaa-ajanvieton, ulkoilun ja hyötyliikunnan. Viljelyn avulla pääsee myös helposti nauttimaan luonnonläheisyydestä keskellä kaupunkielämää ja maistamaan itsekasvatettua ruokaa, jolla on erityistä tunnearvoa. Myös yhteisöllisyys on osa toiminnan viehättävyyttä, sillä pelloilla häärii kasvattajia vieri vieressä. Nimittäin viljelypalstat sijaitsevat siten, että aina on lähellä toinen palstaviljelijä. On siis otettava huomioon myös naapurit.

TULEVANA KESÄNÄ kiinnostaa erityisesti uutuustuotteiden, erikoiskasvien ja yrttien viljely. Täytyy kuitenkin muistaa, että kuten missä tahansa viljelyssä, myös kesäpalstoilla, ollaan pitkälti sääolojen armoilla.

KUOPIOSSA MULTASORMEN taitojaan pääsee harjoittamaan kymmenellä eri alueella ympäri kaupunkia, esimerkiksi Petosella, Julkulassa ja Niuvassa.  Kesäviljelypalstojen lisäksi kaupungista löytyy myös neljä ryhmäpuutarha-aluetta eli siirtolapuutarhaa Päivärannassa, Majaniemessä, Virraniemessä ja Kolmisopella. Näillä alueilla sijaitsee yhteensä noin 400 puutarhamökkiä palstoillaan, joiden koko on 300 neliömetriä. Vuosivuokra on noin 90 euroa.

 

Maanviljely
kaupunkiviljely
multasormi
tuleva
Kesä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva