Kasvihuoneen koossa ei

kannata pihistellä

Teksti: Sisko Ojajärvi Kuvat: Sisko Ojajärvi, Kukkainfo
Monen viherpeukalon unelma on kasvihuone, jossa voisi viljellä tomaattia, kurkkua, yrttejä ja paprikaa. Ja kyllä Suomessakin kannattaa kokeilla myös viiniköynnöstä.

Kasvihuoneen hankkiminen on suuri investointi, joten asiaan on hyvä tutustua etukäteen.

Viljelykausi kasvihuoneessa kestää toukokuusta lokakuuhun. Lasien suojassa viljelykausi pitenee kuukaudella verrattuna avomaaviljelyyn. Lisälämpöä huoneeseen saadaan erilaisilla lämmittimillä.

Kirjoittajalla itsellään on kasvihuoneista yli kymmenen vuoden kokemus. Kun hankin kasvihuoneen, joku viisas neuvoi, että älä osta liian pientä. Nälkä kasvaa syödessä. Ja niin se totta totisesti on.

Oma 12 neliön kasvihuoneeni on työssä käyvälle harrastelijapuutarhurille sopiva. Siellä on helppo työskennellä ja sinne mahtuu riittävästi mutta ei liikaa kasveja.

Markkinoilla on kausikasvihuoneita, joiden seinät on tehty lasista tai kennomuovikalvosta. Huvimajaa muistuttavat monikulmaiset huoneet toimivat myös seurustelu- ja illanistujaispaikkana.

KAUSIKASVIHUONEIDEN YLEISIN runkomateriaali on alumiini. Viime vuosina sen rinnalle on tullut puu, joka vaatii kuitenkin säännöllisen huollon. Esimerkiksi lehtikuusesta valmistettua runkoa on öljyttävä vuosittain.

Huolettominta on valita helppohoitoinen, säänkestävä alumiinirunko, jonka saa myös maalattuna. Alumiinirungon pystyttäminen onnistuu hyvin omin voimin, mutta perustukset kannattaa tehdä hyvin.

Kausikasvihuoneissa on katteena kirkas lasilevy tai UV-suojattu kennomuovikalvo. Huvimaja-tyyppisen kasvihuoneen seinät ovat lasia. Lasin etuna on sen hyvä valonläpäisykyky ja helppohoitoisuus. Kennolevyt ovat helpompia asentaa, mutta valonläpäisykyky on lasia huonompi.

Kasvihuoneiden vakiovarusteisiin kuuluvat yleensä tuuletusluukut, jotka ovat välttämättömät. Nyt myytävissä kasvihuoneissa on jo valmiina tuuletusmekanismi, jonka avulla luukut avautuvat tietyssä lämpötilassa itsestään.

Kastelu onnistuu pienessä tilassa kastelukannulla. Jos huone on vesipisteen lähellä ja ollaan paljon poissa, kannattaa hankkia tippukastelujärjestelmä, jonka avulla vesi valuu pisara kerrallaan kunkin taimen juurelle. Parasta kasteluvettä on seisonut sadevesi, jonka voi johtaa letkulla saderännin alla olevasta, hanallisesta tynnyristä kasvihuoneeseen. Kasteluvesi on joka tapauksessa hyvä seisottaa, jotta vesi saadaan pehmenemään ja kalkki häviämään.

KASVUPENKISSÄ MULTAKERROKSEN tulisi olla 60 senttiä paksu. Kasvihuoneessa käytetään hyvälaatuista, peruslannoitettua puutarhamultaa, joka vaihdetaan tuoreeseen parin vuoden välein.

Jos kasvit viljellään ruukuissa, taimiruukun on oltava vähintään vesisangon kokoinen. Ruukkuviljely sopii erityisesti kulmikkaaseen huvimajatyyppiseen tilaan, missä oleskellaan paljon. Kasveja voi viljellä myös valmiiksi mullalla täytetyissä muovisäkeissä, joihin viilletään puukolla aukot kylvöksiä tai taimia varten. Muovisäkin sisällä kasvualusta säilyy kosteana pidempään kuin avopenkeissä, jolloin kastelutarve on pienempi. Kasveja kastellaan paljon, joten ravinteita tarvitaan runsaasti. Pitkin kesää on huolehdittava lannoittamisesta.

Yleisimmin kasvihuoneessa viljellään tomaattia ja kurkkua. Kannattaa kokeilla myös munakoisoa, pullokurpitsaa tai muita pienikokoisia kurpitsakasveja. Satoikään varttuvat lämpimässä nopeasti paprikat, retiisit, erilaiset salaattikasvit ja yrtit.

kasvihuone
puutarha

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva